1 Δεκ 2020

"Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ"



Είπε ασκητής του Αγίου Όρους, «όταν έχεις την Χάρι του Θεού, μεταφέρεις ηρεμία μέσα στην ταραχή και φως μέσα στο σκοτάδι…». Αυτό ας το σκεφτούμε καλά όσοι πραγματικά διψάμε το αληθινό πνεύμα της εκκλησίας, του Χριστού και των αγίων. Και το λέω τούτο διότι στις ημέρες μας, σπέρνετε παντού η ταραχή, ο φόβος και η καταστροφή. Νεφελώδεις προφητείες, παράδοξες και παράλογες ερμηνείες των φαινομένων που δημιουργούν σύγχυση και απογοήτευση, κυρίως ταραχή, την μητέρα όλων των κακών στην ανθρώπινη ψυχή.


Ξέρετε τι είναι περισσότερο τοξικό από ένα εμβόλιο που τόσο πολύ φοβόμαστε, ενώ πάντες όταν γεννηθήκαμε με αυτά προφυλαχτήκαμε από θανατηφόρες ασθένειες; Ξέρετε λοιπόν τι σκοτώνει τον άνθρωπο; Ο φόβος, ο πανικός, η σύγχυση, το άγχος και η απογοήτευση. Υπάρχει πιο μεγάλο δηλητήριο από το άγχος και τον φόβο; Υπάρχει μεγαλύτερη τοξικότητα; Όχι, δεν υπάρχει. 


Γι αυτό και ο Χριστός μας, μέσα από ευωδιαστά στόματα των αγίων όλων των αιώνων, παρουσιάζεται ως ο άρχων της ειρήνης, της γαλήνης, της ησυχίας και ηρεμίας των λογισμών. Είναι Εκείνος που όπως αναφέρει ο γλυκύς και ταπεινός Άγιος Πορφύριος, δεν σε φοβίζει, δεν σε απειλεί, δεν σε μαλώνει και δεν σε ταράζει. 


Δεν σου λέει ο Χριστός, «να με φοβάσαι», αλλά "να με «αγαπάς». Αγάπα με και όλα τα άλλα είναι δικά μου. Αυτό λέει ο Χριστός. Και τότε ηρεμεί το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου.

Μα εμείς βαλθήκαμε να σωθούμε από μόνοι μας, ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες, θέλοντας όλα να εξηγήσουμε και ερμηνεύσουμε με την δική μας λογική. Γι αυτό κουραζόμαστε γιατί δεν μάθαμε να αφηνόμαστε. 


Οι πατέρες της εκκλησίας, μας δίνουν μια απλή και πρακτική συμβουλή, ώστε να αντιλαμβανόμαστε εάν αυτός που μιλάει ή αυτό που διαβάζουμε, έχει πνεύμα Θεού. Τι λένε λοιπόν, «τα ψευδή χαρίσματα οδηγούν σε ταραχή…».


Οπότε δες εάν αυτό που διάβασες ή άκουσες, σε οδήγησε μέσα σου, γλυκά, απαλά, όμορφα. Εάν σου χάρισε ελπίδα, κουράγιο, φως, δύναμη και χαρά. Εάν σε στήριξε, σε σήκωσε, σε ενίσχυσε, σε λάμπρυνε. Γιατί το Άγιον Πνεύμα, η Χάρης του Θεού όπου φανερωθεί και σκηνώσει οι άνθρωποι ηρεμούν, ησυχάζουν, ενισχύονται, ελπίζουν, γίνονται φως και χαρά για όλους γύρω τους. Έλεγε ο Γέροντα Αιμιλιανός Σιμονοπετρίτης, να σας βλέπουν οι άνθρωποι και να χαίρονται, να νιώθουν χαρά που σας έχουν στην ζωή τους, που είστε μέρος του βίου τους. 


Οπότε ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες μέρες, της μεγάλης δοκιμασίας, ας προσέχουμε τι διαβάζουμε, τι ακούμε, τι αναπαράγουμε, τι δίνουμε ως τροφή πληροφορίας σε εμάς και στους άλλους. Γιατί ότι λάμπει δεν είναι Χριστός. Ότι φωνάζει δεν είναι σωστό. Ότι γοητεύει δεν είναι όμορφο και αληθινό. Και σε καμία περίπτωση δεν είσαι ότι δηλώσεις αλλά ότι με την ζωή σου φανερώσεις. Και Χριστιανός δεν είναι εκείνος που το δηλώνει αλλά αυτός που το βιώνει.

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει κάθε δίκιο να ανησυχεί ο κόσμος πάτερ μου. Το εμβόλιο που θέλουν να μας πείσουν και να μας επιβάλουν να κάνουμε όλοι δεν έχει καμμία σχέση με τα εμβόλια που κάναμε στην παιδική ηλικία τα οποία έχουν εξασθενημένο ή νεκρό ιό έτσι ώστε να δημιουργήσει εντελώς φυσικά αντισώματα ο οργανισμός μας. Το εμβόλιο κατά του ιού Covid 19 περιέχει τεχνικό ανθρώπινο γεννητικό υλικό το οποίο κανείς μας δεν γνωρίζει τι μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβεί όταν αυτό ενσωματωθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δοκιμή, ένα τέστ πρόδρομος του χαράγματος.

Elias Yiannopoulos είπε...

Πάτερ Χαράλαμπε,την ευχή σας.
Διάβασα μ'ενδιαφέρον τα όσα γράφετε για τη συζήτηση των ημερών μας, γύρω απ' την πανδημία και τους τρόπους αντιμετώπισης της.
Πολύ σπουδαίο που προσπαθείτε τόσο επίμονα να ρίξετε λίγο μπαλσαμο στις ταραγμενες ψυχές μας.
Όντως, όλοι μας είμαστε καταταραγμενοι μ'ολ' αυτα που ακούμε για θανάτους, διασωληνωμενους κλπ.
Μια παρατήρηση μόνο.
Λέτε σε κάποιο σημείο ότι κατακλυζομαστε απο "...παράδοξες και παράλογες ερμηνείες των φαινομένων που δημιουργούν σύγχυση και απογοήτευση, κυρίως ταραχή...".
Πολύ φοβάμαι,πάτερ μου, ότι η σύγχυση, για την οποία πολύ σωστά μιλάτε, δε βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας,δεν είναι απλές θεωρίες αλλά αποτέλεσμα της φριχτης πραγματικότητας.
Δε θέλω μ'αυτο να πω ότι δεν υπάρχουν πράγματι διάφοροι καλοθελητες έτοιμοι, για ιδιοτελεις σκοπούς,να γεμίσουν τις ψυχές μας με δηλητηριωδεις συνομωσιολογιες.
Και,όχι,δεν πιστεύω ότι τα εμβόλια θα περιέχουν τσιπάκια ή άλλα σατανικα.
Ούτε το χαραγμα του αντιχριστου.
Φοβάμαι κάτι πολύ χειρότερο,παπά μου.

Ότι όπως με την επιδημία του Η1Ν1 το 2009 και συγκεκριμένα με το εμβόλιο της GlaxoSmithKline ονόματι Pandemrix, θα υπάρξουν πολλές παρενέργειες ένεκα της αρπακολιστικης λογικής "Να βγάλουμε γρήγορα το εμβόλιο στην αγορά για τα φράγκα".
Είμαι σίγουρος πως δε σας λέω κάτι καινούργιο.
Ο Ναζωραιος μας είπε κάτι για το Μαμμωνα του χρήματος.
Ο "αρχων του αιώνος τούτου" είναι ο Μαμμωνας κι οι πολυεθνικές του φαρμάκου δε θα δισταζαν να βάλουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές αρκεί να βγάλουν εύκολα λεφτά.
Το 2009 οι υγειονομικες αρχές διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο της GlaxoSmithKline ήταν πέρα για πέρα ασφαλές, για ν' αποδειχτεί αργότερα το αντίθετο,από έρευνες που διεξήγαγαν σουηδικες και φινλανδικες επιστημονικες ομάδες.
Οπότε,πάτερ μου, πολύ φοβάμαι ότι οι φόβοι πολλών ανθρώπων για τα εμβόλια είναι βασιμοι.
Σα χριστιανοί θα 'πρεπε να αγωνιστούμε, μαζί και μ' όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, για μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια των φαρμάκων και εμβολιων.