10 Ιαν 2009

Συμφωνώ.....


Tου Περικλή Κοροβέση

Μια κατάληψη κάποιας σχολής που δεν έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ή των σπουδαστών είναι άχρηστη, γιατί στρέφουμε την πλειοψηφία εναντίον μας.
Είναι άλλο πράγμα να σπάνε μια τράπεζα οι δανειολήπτες και άλλο πράγμα να τη σπάσει στο όνομά τους μια μικρή ελίτ της επαναστατικής πρωτοπορίας. Και είναι διαφορετικό να υπάρχει ένα μαζικό κίνημα που να αρνείται να πληρώσει φόρους και είναι άλλο να πετάμε ένα μολότοφ στην Εφορία. Στην αριστερή πολιτική δεν ισχύει η μαγική φόρμουλα «πες το κι έγινε» αλλά κάθε μας ενέργεια πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ωφέλεια των πολλών. Αλλιώτικα είμαστε δυνάστες στο μέτρο του δυνατού και μέχρι εκεί που μας παίρνει στο όνομα κάποιας κούφιας εγωιστικής επαναστατικότητας που συντηρεί το «εγώ» μας.

«Η εποχή»


7 σχόλια:

ζέλιγκ είπε...

Άσχετα με το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Κοροβέση,
νομίζω έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που αρθρώνει ένα διαφορετικό λόγο, μακρυά από ουρλιαχτά και συνθήματα. Κι αυτό τον κάνει ενδιαφέροντα.
(π.Λίβυε, ευχαριστούμε για την ανάρτηση).

Katerina είπε...

σωστος

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Αρχικά, θέλω να τονίσω ότι είναι λυπηρό το γεγονός της «κατάληψη κάποιας σχολής όταν δεν έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ή των σπουδαστών». Το θέμα όμως είναι αλλού. Γιατί να υπάρχει μειοψηφία? Όταν οι εκάστοτε σπουδαστές και μαθητές δε συμμετέχουν στις συνελεύσεις τότε επόμενο είναι οι αποφάσεις που παίρνονται να μην εκπροσωπούν το σύνολο. Και γενικότερα, όταν ο κόσμος δε συμμετέχει ενεργά, να μορφώνεται – να διαβάζει – να ανταλλάσσει απόψεις – να αποκτήσει πολιτική άποψη, τότε το μέλλον του πάντοτε θα το καθορίζουν άλλοι και μάλιστα οι λίγοι.

Οι ενέργειες βίας (σπάσιμο μαγαζιών, μολότοφ κ.α.) ΔΕΝ θα έπρεπε να αποτελούν μορφές διαμαρτυρίας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης, ειρηνικοί και δημοκρατικοί οι οποίοι δεν αντιτίθενται στον συνάνθρωπο. Αν πάψουμε για λίγο να σκεφτόμαστε το «εγώ» μας και να στραφούμε στο «εμείς» τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

π. ΛίΒυος είπε...

@ζέλιγκ
Γεια σου φίκε μου. Εμείς σε ευχαριστούμε για το πέρασμα σου.

@ocean soul
Όντως σωστός.


@hope
Θα συμφωνήσω...

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ καθόλου με τον Κοροβέση. Ωραίες δημοκρατικές σκέψεις, ωραία δημοκρατικά λόγια...Μακάρι να γινόταν οι αλλαγές , οι επαναστάσεις , να ξεκινούσουν από τους πολλούς. Οι πολλοί είναι η "χρήσιμη" δύναμη για να υλοποιηθούν οι αλλαγές , οι λίγοι όμως είναι αυτοί που ξεκινούν , που πυροδοτούν και κατευθύνουν τις αλλαγές μεγάλες και μικρές. Πολλές φορές μπορεί να είναι και ο ένας. Και η παραδοχή της¨"εμπροσθοφυλακής" αυτή κι αν είναι τιθάσευση του 'Εγώ " μας.
Αθηνά

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Η "αρρώστια" των μειοψηφιών είναι ότι βαυκαλίζονται βαφτίζοντας εαυτούς "πρωτοπορία"…
Έλεος...θα ήταν πιο τίμιο να βγαίναν και να λέγαν ότι αμφισβητούν, και πολλές φορές έτσι της πρέπει, την αυταξία της πλειοψηφίας...
Στο συγκεκριμένο όμως θέμα, αυτό μιας κατάληψης, ε...δεν μπορεί η όποια μειοψηφία να ισχυρίζεται ότι ανέλαβε εργολαβικά το "καλό" της, έστω και αδιάφορης, πλειοψηφίας...
Είναι άλλο πράγμα οι "λίγοι" και άλλο πράγμα η μειοψηφία, μην μπερδευόμαστε. Στο τέλος τέλος, όσοι νοιώθουν "εκλεκτοί" ας λειτουργησουν σαν την μαγιά στο ζυμάρι..."διογκωτικά".
Τις "ανώριμες" ενέργειες τις "πληρώνουν" τα...αιτήματα. "Καίγονται" και πολλές φορές ξεχνιούνται...

π. ΛίΒυος είπε...

@Αθηνά

@Big Mama

Είστε δύο γυναικείες σκέψεις με ιδιαίτερη ωριμότητα και προβληματισμό.
Διάβασα τα σχόλια σας και ομολογώ ότι έχουν μια δύναμη επιχειρημάτων.

Την καλημέρα μου!!!!