12 Απρ 2009

Μια φόλα... μέρα των Βαιων.

Σήμερα των Βαΐων. Λειτουργήσαμε όλοι μαζί. Ο γέροντας, ο διάκος και ο συγγράφων. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.


Πιστέψτε με ποτέ δε μέτρησα την εκκλησία με ποσοστά συμμετοχής. Δε με ενδιαφέρει και νομίζω οτι οταν ο Χριστός έλεγε ''μη φοβού το μικρό ποίμνιο'' κάτι τέτοιο θα εννοούσε. Άλλωστε η εκκλησία ως γεγονός, κοινωνίας με τον Θεό και τους ανθρώπους, ως κοινότητα ενότητας, αγάπης και εσχατολογικής προοπτικής, δε νομίζω ότι είναι για τους πολλούς.


Ο Γιανναράς έλεγε οτι η εκκλησία είναι για λίγους. Τι να εννοούσε άραγε. Ελιτισμό; Όχι. Απλά γνώση και επίγνωση του ανθρώπου, των ανθρώπινων και γενικότερα της ιστορίας. Δεν είναι όλα για όλους. Τότε τι θα γίνει με την σωτηρία των ανθρώπων, του κόσμου. Εεεε ας αφήσουμε Εκείνον που τον δημιούργησε να αποφασίσει. Δεν είναι δικές μας δουλειές αυτές.


Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Οι περισσότεροι επονομαζόμενοι χριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, τον Χριστό και την διδασκαλία Του. Και ούτε που τους απασχολεί. Απλά θρησκεύουν. Όπως θα έκαναν εάν ήταν στο Ιράν μέσα από τον Ισλαμισμό ή στην Ινδία μέσα από τον Ινδουισμό. Αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Και μαζί με αυτούς παιδεύονται και οι λίγοι, οι οποίοι και ενδιαφέρονται και αντιλαμβάνονται και νιώθουν αυτό το καινό, το ιδιαίτερο για αυτούς, που προσκομίζει ο Χριστός και η εκκλησιαστική εμπειρία στον κόσμο.
Γιατί όμως τα λέω αυτά άραγε, μέρα που είναι σήμερα και είμαι και πάρα πολύ κουρασμένος για να κάθομαι να γράφω;


Μα γιατί για ακόμη μια εκατομμυριοστή φορά ήρθα αντιμέτωπος με αυτό το ψέμα, την υποκρισία, την θρησκοληψία, την σαμανική μαγική προσέγγιση του Χριστιανισμού και της εκκλησίας.
Μόλις είχαμε τελειώσει την λειτουργία και είχα αρχίσει να βγάζω και να διπλώνω τα άμφια μου, την ώρα που μπήκε στο ιερό βήμα ο δεύτερος γιος μου και μου είπε, ότι ο γάτος μας, τον οποίο έχουμε τώρα 3 χρόνια είναι κάτω από ένα αμάξι δηλητηριασμένος. Δηλαδή φολιασμένος.
Πήρα το αμάξι και πήγα να δω τι γίνεται. Πράγματι το Γατί το είχαν φολιάσει, δηλητηριάσει.
Τη ώρα που είχα σκύψει πάνω από το σχεδόν ξεψυχισμένο κορμί του, άνοιξε το παράθυρο του διπλανού σπιτιού, ήταν ο "δολοφόνος" του.
-Καλημέρα πάτερ.
- Καλημέρα σας, του λέω.
Σκέφτηκα...... λες να ζητήσει κανένα συγνώμη. Λες, να γίνονται τέτοια θαύματα μέσα στις πέτρινες καρδιές των ανθρώπων;
- Πάτερ σας ήθελα.
Λεεεες, σκέφτομαι μέσα μου για ακόμη μια φορά. Λες να ένοιωσε τι έκανε. Να ένοιωσε οτι όταν καταστρέφεις την φύση, την οποιαδήποτε μορφή ζωής και ύπαρξης, σκοτώνεις τον ίδιο τον Θεό; Ότι δε μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος και μάλιστα χριστιανός όταν κρύβεις μέσα σου τόση βιαιότητα, βαναυσότητα και κόλαση συναισθημάτων;
- Ξέρετε πάτερ έλεγα ότι, να.... μπαίνει Μεγάλη Εβδομάδα, νηστεύω κι όλας και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να κάνω ένα ευχέλαιο, τι λέτε θα έρθετε να μου κάνετε ένα ευχέλαιο; Μέρες γιορτινές είναι και θα ήθελα να είμαι έτοιμος να κοινωνήσω.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

π.Λίβυος


22 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Μ'αυτήν την πραγματικότητα, την πραγματικότητα του θανάτου-λες και ο Χριστός δεν ανέστη και το χειρότερο δεν υπάρχει βασιλεία του Θεού- ερχόμαστε εμείς οι ιερείς αντιμέτωποι σε κάθε γιορτή και θρησκευτική δημόσια εκδήλωση. Αυτή τη σαμανική θρησκοληψία και ιδιοθρησκεία στην οποία αναφέρεσαι πάτερ. Και νομίζω έφτασε η ώρα να κατεβαίνουμε από τον άμβωνα και να φυσάμε σκληρά και αληθινά λόγια μέσα στα αυτί του καθένα πιστού. Αν μπορούσα θα είχα και ένα τρυπάνι για να τα καρφώνω και στο μυαλό τους. Αηδίασα πια με τις μασκαράτες. Και ναι έχεις δίκιο η εκκλησία είναι για λίγους-αν και ο Γιανναράς άσχετο αυτό αλλιώς θα το εννοούσε γιατί δεν είναι καλύτερος τελικά και αυτός απ'τον κάθε θρησκόληπτο.
Ακολούθα τα χνάρια του Χριστού πάτερ, όπως εσύ ξέρεις καλά και εντόπιζε την σιχαμάρα του θανάτου όπου την βρίσκεις. Είναι η ώρα να γίνουμε δυσάρεστοι σε όλους. Και τουλάχιστον εγώ ο δυσάρεστος τριαντάρης το τηρώ αν και ακόμα είμαι λίγο χεστης. Δεν έχει μορφωθεί ακόμα η ανάσταση μέσα μας.
Και τελικά δεν θα μορφωθεί σε όλους,ούτε και σε πολλούς.

Καλή ανάσταση πάτερ. Να προσεύχεσαι η ιδιαιτερότητα και το φιλότιμο των τριάντα μου χρόνων να μην γίνει δαιμονισμός και εγωισμός κάποτε.
Σε φιλώ και συγγνώμη για την φλυαρία μου.

Roadartist είπε...

Γιατί μας έβαλες αυτή τη φωτο π.λίβυε? :((

Ποτέ δεν πίστευα πως όσοι πάνε στην εκκλησία φανατικώς είναι και πιστοί Χριστιανοί. Καλή Κυριακή..

Αθηνά είπε...

Τον πόνο των δηλητηριασμένων και εγκαταλειμένων ζώων είναι κάτι που το βιώνω σχεδόν καθημερινά.Χθές βρήκα έξω από την πόρτα μου ένα μικρούλι κουταβάκι σχεδόν ετοιμοθάνατο.Έχει τύφο. Το περιθάλπτω..δεν ξέρω αν θα το σώσω..Κάποιοι δεν ξέρω τελικά πως να τους ονομάσω έχουν σκύλες στην αυλή τους,δεν τις στειρώνουν διότι έχουν άποψη επί του θέματος, ..φοβούνται το έγκλημα αλλά δεν διστάζουν καθόλου όταν τα κουτάβια γίνουν 40 ημερών να τα σκορπάνε στους δρόμους..ξέρουν ότι θα πεθάνουν ..αλλά τουλάχιστον αυτοί δε θα το δουν..Όσο κι αν προσπαθώ να διατηρήσω μέσα μου φιλικά συναισθήματα για τους ανθρώπους, είναι πάρα πολλές φορές που δεν τα καταφέρνω..Αδειάζει η ψυχή μου και μένει κενή και μετέωρη..ούτε στο θεό δεν μπορώ τότε να προσευχηθώ...

thiv είπε...

Έτσι είναι τα πράγματα με τους περισσότερους χριστιανούς, πάτερ μου.
Όμως πάντα υπάρχει ελπίδα για μετάνοια και αλλαγή. Έχω δει ανθρώπους που έζησαν τελείως συμβατικά και επιπόλαια ν' αλλάζουν στα 80 τους και ν' αντιμετωπίζουν τη ζωή και την Εκκλησία με μια σοβαρότητα απρόσμενη.
Προσπαθούμε κι εμείς, όπου και όπως μπορεί ο καθένας, ν' αλλάξουμε κάτι, αλλά τελικά ο Χριστός είναι ο μόνος που μπορεί ν' αλλάξει τον άνθρωπο (αρκεί αυτός να του δώσει την αφορμή).

Anti είπε...

Εγω στην θέση σας (σαν άνθρωπος εννοώ και όχι ως πάτερ) θα τον σάπιζα στο ξύλο... Μας έχουν ρίξει φόλα σε γατάκια άπειρες φορές και έτσι και τον έπιανα αυτόν θα τον σάπιζα πραγματικά.. Μη σας πω θα του έδινα την φόλα να την φάει... Είναι η κακία και το μίσος σε όλο του το μεγαλείο αυτή η συγκεκριμένη πράξη...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλά την μοναδικότητα του ιερέα δεν την έχω συναντήσει πουθενά.
Έχω να εξομολογηθώ από μικρό παιδί .
Μόνο σε σένα θα το έκανα.
Από καρδιάς σου εύχομαι και σε όλο τον κόσμο ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Με πολύ αγάπη
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...

όσο σκέφτομαι ότι η ψυχή και το πνεύμα μας έχουν καταντήσει σαν την άτυχη γάτα......ίσως η ευαισθησία μερικών ανθρώπων είναι η δύναμη που μπορεί να σώσει αρκετούς, ναι δύναμη κι ας τη θεωρούν οι μαζάνθρωποι αδυναμία

soulful είπε...

τι να πεις...τα λόγια χανονται και γίνονται σκέψεις και προσευχή.

Ο Κύριος ας μας ελεήσει...

Την ευχη σας πάτερ.

Καλή Ανάσταση...

τρελο-ΓΊΑΝΝΗΣ είπε...

Το μοίρασμα της ζωή μας σε πνευματική και υλική…καλός χριστιανός από την μια αλλά φόλες για σκύλους από την άλλη, με αυτή η λογική θαρρώ έχει διαποτισθεί κάθε κύτταρο της πλειονότητας των λεγομένων πνευματικών ανθρώπων . Κύριε Ιησού από την μια, σκληρότητα και φονική λογική από την άλλη.
Ο καλός Θεός να φωτίζει να καταργηθεί ο διχασμός..

Ανώνυμος είπε...

Σας διαβάζω εδώ και λίγο καιρό και είμαι πολυ χαρούμενος που σας ανακάλυψα. Το σημερινό σας σχόλιο με άγγιξε πάρα πολύ και γι'αυτό αποφάσισα να σας γράψω.Και ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρετε για το "ξεψυχισμένο" κορμί του γατούλι.Μιά λέξη που θα σκανδάλιζε,ίσως, πολλούς "χριστιανούς" που υποστηρίζουν πώς τα ζώα δεν έχουν ψυχή (ίσως για να δικαιολογούνται για τις κακοποιήσεις που κάνουν στα ζώα). Και μετά,βέβαια,θα τρέξουν στον ιερέα "μάγο της φυλής" ζητώντας του εναν αγιασμό ή ευχέλαιο,για να εξαγνιστούν...
Υπάρχουν φορές που αηδιάζω με αυτές τις μασκαράτες όπως γράφει πιο πάνω ο π.Πανελεήμων, και απογοητεύομαι πολλές φορές, για το αν μπορώ πραγματικά,όντας και γω κληρικός,να βοηθήσω κάποιους να απαλλαγούν απο όλες αυτές τις δαιμονικές θρησκοληψίες.Βέβαια,είμαι απογοητευμένος και απο πολλά άλλα... αλλά δεν είναι,νομίζω, η κατάλληλη στιγμή να τα αναφέρω.
Δέξου και απο εμένα ενα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μοιράζεσαι μαζί μας π.Λίβυε!
Είμαι πολύ χαρούμενος που γνώρισα εσένα και την όμορφη διαδικτυακή παρέα σου! Καλή μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

Katerina είπε...

μου θυμιζει ένα καλοκαιρινο βραδάκι ,κατά τη διάρκεια περιφοράς εικόνας της Παναγίας ,κοσμος πάρα πολύ και στο τέρμα της διαδρομής ένα σκυλι κολει ξαπλωμένο πονουσε και σφάδαζε στους πόνους. Παραλύσαμε, το σκυλι ειχε ένα βλέμμα....

Δημήτρης είπε...

Προκαλούν εμετό τέτοιες ιστορίες.
Πάντως μού κάνει εντύπωση... Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι ήταν αυτός ο δολοφόνος;
Κι αν είσαι σίγουρος, τί μπόρεσες να απαντήσεις;

π. ΛίΒυος είπε...

@π.Παντελεημων
Ηταν ένα απο τα ωραιότερα σχόλια που άφησες σε αυτό το blog. Γεμάτο ανθρωπιά, αυτογνωσία και ταπείνωση.
Την Καλημέρα!!!


@Roadartist
Η φώτο δεν ειναι ο δικός μου Γάτος, αλλα μια που της μοιάζει πάρα πολύ.
Επρεπε να την βάλω, για να βλέπουμε την ομορφιά που καταστρέφουμε. Την αγάπη μου!!!


@Αθηνά
Σε νιώθω και σε καταλαβαίνω!!! Καλημερα!!!!

@thiv
Το πιστεύω και το γνωρίζω. Αλλα ειναι τόσο λίγοι αδελφέ μου. Και μάλιστα ξέρεις οτι πολλές φορές η μετάνοι τους έχει ψυχολογικά κριτήρια και οχι τόσο εσώτερα υπαρξιακά, η αγαπητικά προς τον Χριστό.
Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή ποτέ δε ξέρεις.
Την αγάπη μου στα μέρη σας και την παρέα.

@AnticapitalistA
Εσυ εχθές μέσα στο πόνο μου, με τον πηγαίο αυθορμητισμό σου με έκανες και χαμογέλασα και σε ευχαριστώ.
Βεβαια εδώ που τα λέμε λίγο ξυλάκι δε θα έκανε κακό στον εν λόγω "κυριο" .Απλά ξέρεις τι μου την βιδώνει εμένα, ο καθωσπρεπισμός τους. Η έξωθεν καλή μαρτυρία και απο μέσα η νοθεία.
Αντε ΠΑΟΚαρα μου τα λέμε!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@λυγερη
Την αγάπη και τα χαιρετίσματα μου στα κορίτσια σου. Καλή Ανάσταση!!!


@ηλιογράφος
Αυτη η ευαισθησία την οποία και εσύ έχεις και αποτυπώνεις μέσα απο τον φακό σου καθημερινά, πολλές φορές ειναι οδύνη και πόνος. Αλλα στο τέλος καταλαβαίνεις οτι ειναι και "προνόμιο" για την γνώση μιας άλλης πραγματικότητας.



@soulful
Καλή σου μέρα και καλή Ανάσταση!!!



@τρελο-ΓΊΑΝΝΗΣ
Διχασμός και σχιζοείδια αδελφέ που όπως που έλεγε και πρόσφατα ένας Γέροντας έχει γίνει Μπετόν Αρμέ μέσα στις καρδιές. Κατεστημένη νοοτροπία.


@Ανώνυμος
Αδελφέ μου, με συγκίνησες. Και ποιο πολύ γιατί φαίνεται να ανήκεις σε εκείνη την "ομαδα" κληρικών που το πετραχήλι δεν το κρέμασαν για να βγάζουν παράδες και να εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων.
Εισαι ευαίσθητος και μου αρέσεις. Να μείνεις έτσι. Μονο μην στενοχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Δεν εξαρτάται η σωτηρία τον ανθρώπων απο εμάς. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμος "ΟΛΟΝ'' εμείς. Προσπάθησε να στηρίξεις 5, 10 ανθρώπους, που αισθάνεσαι ότι και θέλουν και μπορούν και έτσι θα έχεις συμβάλει καταλυτικά και εσύ στην ομορφιά του κόσμου που θέλησε ο Θεός.
Την αγάπη μου. Να περνάς να τα λέμε. Καλή Ανάσταση.

π. ΛίΒυος είπε...

@ocean soul
Συγκλονιστική στιγμή. Πονος και οδύνη στοιχεία του κόσμου μας. Αλλα υπαρχει και Ανασταση μέσα μας, βαθειά μέσα μας.
Την Καλημέρα μου!!!!

@Δημήτρης
Για να το λέω Δημήτρη μου σημαίνει οτι το ξέρω. Το εχει ξανακάνει σε πολλές γάτες και σκύλους. Βεβαια δεν ειμαι Θεός, μπορεί να κάνω και λάθος γι αυτό Θεός σχωρέστον και αυτόν και εμενα.
Τίποτα δεν του απάντησα.Το μαυλό μου ήταν μονο στην Γάτα, να την πάρω και να δω αν θα καταφέρω να την σώσω. Πάντως πάει καλύτερα σημερα.
Καλημέρα!!!

Ψαράκης Κ. είπε...

δες το αλλιώς. τον γάτο τον "φόλιασε" , πάει αυτός , αν δεν ζήταγε ευχέλαιο θα ήταν καλύτερα?
σου μιλώ απο προσωπική πείρα.
Σαν καθηγητής πολλές φορές σκέφτομαι "μα τι ζητά αυτός ο μαθητής εδώ , επισκέπτης, τίποτα δε μαθαίνει , υποκριτής, ταραξίας, και δε συμμαζεύεται" και μετά ξανασκέφτομαι "θα ήταν δηλαδή καλύτερα να μην έρχεται καθόλου?"
με εκτίμηση.

π. ΛίΒυος είπε...

@Ψαράκης Κ.
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και έχει βάση. Ειναι ρεαλιστικό και πατάει πάνω στο δίπολο κακό-χειρότερο.
Ωστόσο έρχονται στιγμές που σου έρχεται να πάρεις φόρα να τα διαλύσει όλα. Ξέρεις ενώ αυτό που προτείνεις έχει ρεαλισμό και πρακτική δυναμική, απο την άλλη μπορεί να κατηγορηθεί για συμβιβασμό, τακτοποίηση και αμνήστευση της παραχάραξης.
Δηλαδή να δίνουμε δικαιολογητικά στην ασυδοσία.

Σ ευχαριστώ. Την εκτίμηση μου.

Υ.Γ Ο Γάτος μετά απο μαραθώνιες προσπάθειες ανάκαμψης απο το κώμα έχει λίγο συνέλθει και πολλές πιθανότητες να επιζήσει.

Ψαράκης Κ. είπε...

εχεις δίκιο. Από τη μια ο γκρεμός της απελπισίας όπου πραγματικά «σου έρχεται να πάρεις φόρα να τα διαλύσει όλα» και από την άλλη το βάραθρο του συμβιβασμού.....
Ομως δε μπορει να μου φύγει απο το μυαλό πως κλίνει ο Μπόρχες εκεινο το καταπληκτικό ποίημα
( El Golem) όπου ένας σοφός Ραβίνος σαν έργο ζωής κατάφερε λέει να δημιουργήσει εκ του μη όντος ένα πλάσμα (Golem).
όπου
όταν του πέρασε ο ενθουσιασμός της τεράστιας αυτής επιτυχίας συνειδητοποίησε οτι στην ουσία έφτιαξε κάτι εντελώς ηλίθιο.

Απογοητευμένος μονολογούσε
...πως εγώ με τόση σοφία έφτιαξα αυτό το ηλίθιο κατασκεύασμα...
και κλείνει ο ποιητής
ποιος ξέρει τι θα λέει ο Θεος καθώς βλέπει το Ραβίνο του.οπότε...
Καλό Πάσχα

π. ΛίΒυος είπε...

@Ψαράκης Κ.
Καταπληκτικό!!!! Δε το είχα ακούσει....Ετσι ειναι!!!

Να εισαι καλά. Καλή Ανάσταση!!!

zarAthustra είπε...

ας ελπίσουμε τελικά ότι το γατί θα ζήσει..όπως λέει και ένας φίλος, "το να δείχνεις ευαισθησία και αγάπη στα ζώα δεν φανερώνει απαραίτητα έναν 'καλό' άνθρωπο...το να μην δείχνεις όμως φανερώνει πως σίγουρα δεν είσαι..."
αλληλέγγυους χαιρετισμούς στο γατί σου αδελφέ από τον Ζαπάτα,τον μαύρο γάτο μου...
Καλή επ - Ανάσταση...

Άστρια είπε...

Άνθρωποι-απάνθρωποι! Καμιά φορά θέλουν να φαίνονται, να λέγονται χριστιανοί και να τους εκλαμβάνουν και οι άλλοι ως χριστιανούς!

Καλή δύναμη π. Λίβυε!! Γιατί αντιμετωπίζεις αυτή τους την (δηλούμενη) ιδιότητα καθημερινά.


Καλό Πάσχα!!!
Με υγεία, αγάπη και φως στην οικογένεια !!!

π. ΛίΒυος είπε...

@Αστρια
Να εισαι καλά. Καλή Μ.Εβδομάδα να έχεις και Καλή Ανάσταση αμα δε τα ξαναπούμε.