31 Ιαν 2014

Έχει χρόνια να ονειρευτεί.




παπά-Λίβυος



«Να αγωνίζεσθε με απαλότητα και απλότητα
 χωρίς σφίξιμο και άγχος.» Αγ. Πορφύριος

Το ξέρω ότι πολλές φορές αισθάνθηκες μια προδοσία. Όχι από τον άντρα σου ή την γυναίκα σου, ούτε από το καλύτερο σου φίλο, αλλά από κάποιον που σε πλήγωσε πιο βαθιά και δυνατά, από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθεις ότι ο πιο πνιγερός άνθρωπος που συνάντησες ποτέ στην ζωή σου ήταν ο εαυτό σου.
Κι όμως, πρέπει να κατανοήσεις, όσο πιο ουσιαστικά και αληθινά μπορείς, ότι εάν πρέπει να ξεκινήσεις το πνευματικό σου ταξίδι παρέα με τον Χριστό, το πρώτο πρόσωπο, τον άμεσα πλησίον που  καλείσαι να αγαπήσεις, να συγχωρήσεις και να αποδεχτείς είναι αυτός ο μη αξιαγάπητος εαυτό σου. Αυτό το θηρίο που ζει μέσα σου και σε τρομάζει, όταν εσύ θέλεις να ησυχάσεις. Που σε φοβίζει όταν εσύ θέλεις ειρηνεύσεις, που ουρλιάζει μέσα στην νύχτα των παθών σου, σε στιγμές που εσύ ζητάς να σιωπήσεις όλους του θορύβους της ύπαρξης σου.

Αυτό το θηρίο, είναι δικό σου. Όσο κι αν σε ενοχλεί, είναι δικό σου. Αυτό το άσχημο πρόσωπο είναι δικό σου, είναι και αυτό εσύ, όχι μόνο αυτό, μα κι αυτό.
Δεν είσαι μόνος φως είσαι και σκιές, δεν είσαι μόνο σκιές αλλά και φως. Όλο αυτό καλείσαι να το δουλέψεις παρέα με τον Χριστό, όχι όμως απωθώντας το, ούτε κρύβοντας το, αλλά αγαπώντας ως κομμάτι δικό σου, που ζητά και κραυγάζει την θεραπεία. Ένα άσχημο παιδί που ζητά να το αγαπήσεις. Ειρήνευσε το με την προσευχή και την παρουσία του Χριστού που αποδέχεται και αγαπά τον μη αξιαγάπητο. Σκέπασε το με την ακατάκριτη αγάπη Του και βάλτο για ύπνο. Έχει χρόνια να αγαπηθεί, έχει χρόνια να ονειρευτεί..


12 σχόλια:

aipolos είπε...

αυτο το κακο παιδι θελουμε να κρυβουμε μας ποναει αλλα το αφηνουμε στην κρυψωνα του γιατι το φοβομασστε το τρεμουμε.....μεχρι να καταλαβουμε
οτι ειναι δικο μας ποτε θα γινει πατερ!ευχου!

π. ΛίΒυος είπε...

Καλησπέρα!!!!

Στέλλα είπε...

Καλησπέρα σας! Πως γίνεται κάθε φορά που αναρτείτε ένα σχόλιο , να είναι το κατάλληλο , αυτό που χρειάζομαι και έχω ανάγκη να ακούσω εκείνη την στιγμή??!! Ταιριάζει γάντι στις συνθήκες της ζωής μου!!! Να είστε καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πατέρα δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας.

π. ΛίΒυος είπε...

@Στέλλα
Χαίρομαι γι αυτην την επικοινωνία.
Καλά να περνάς!! ο Θεός μαζί μας.

@ Ανώνυμος
Είναι δύσκολο γιατι έχουμε ιδεατές ενοχικές εικόνες.
Εχει ο Θεός ομως. Καλησπέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο καλός Θεός ας φωτίζει τις σκιές μας και ας μας δίνει τη δύναμη να αγωνιζόμαστε με ειλικρίνια να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον διορθώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες μας σε Αυτόν

Ιωάννης Κ. είπε...

Ευλογείτε πάτερ μου,

επιτρέψτε μου να γράψω την εμπειρία πάνω σ αυτό το αληθινό που μας γράψατε.

Αυτός που που με έκανε να αγαπήσω τον εαυτό μου πραγματικά, είναι ο Χριστός. Μου έμαθε να μην αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ώς εχθρό, αλλά ώς αιχμάλωτο, πλανεμένο και ασθενή αδερφό.

Μου έμαθε να τον αγαπώ, όπως με Αγαπά Εκείνος. Να τον συγχωρώ πάντα, όπως Εκείνος. Αυτό με κράτησε κοντά Του στους πειρασμούς, στίς πτώσεις, στίς θλίψεις μου, στους πόνους μου, στις δοκιμασίες, στον δικό μου Γολγοθά και στο σταυρό μου.

Διαπίστωσα ότι μας αγαπά ασύγκριτα πιό πολύ κι αληθινά απ ότι αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας.

Μας αγαπά όπως παράγγειλε να αγαπούμε τον πλησίον μας. Μας αγαπά "ώς εαυτό" Του!

Τελικά, αγαπάμε τον εαυτό μας πραγματικά, όταν αφήσουμε Εκείνον να γίνει εαυτός μας. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του, αν δεν βρεί έναν καλύτερο;

Απαρνιώμαστε τον ψεύτικο και λαμβάνουμε Τον Αληθινό.

Πετάμε το προσωπείο και λαμβάνουμε το Πρόσωπό μας.

Γινόμαστε αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Λύκοι τρων τα πρόβατα πάτερ.
Καλό τριώδιο.
Α.Γ.

π. ΛίΒυος είπε...

Την Καλησπέρα μου σε ολους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας και την επικοινωνία. Χαρά μου να μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς.
Ο Θεός μαζί μας!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα κείμενα και τα σχόλια πάτερ! Πως μπορεί όμως κάποιος και να μισεί τον εαυτό του και συγχρόνως να είναι υπερήφανος; Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτή την "ισορροπία".

π. ΛίΒυος είπε...

Καλημέρα!!! Δεν χρειάζεται να μισούμε τον ευατο μας. Ειναι το πρώτο πρόσωπο που χρειάζεται να αγαπήσουμε. "Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως ευατόν..."

Unknown είπε...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.