21 Ιουλ 2018

Η άσκηση δεν είναι άρνηση αλλά ζωή....


Στον Χριστιανισμό, δεν αγιάζεσαι μονάχα όταν νηστεύεις, αλλά κι όταν τρως. Δεν αγιάζεσαι μονάχα όταν αγρυπνείς και προσεύχεσαι αλλά και όταν κοιμάσαι. Μήτε μονάχα όταν σιωπάς αλλα κι όταν μιλάς με αγάπη και ενδιαφέρον για τον άλλο. Ούτε όταν αποσύρεσαι στην ησυχία, αλλά και όταν φανερώνεσαι σε κοινωνία μετα των αδελφών σου. Δεν αγιάζεσαι μονάχα όταν κυριαρχείς επι της σάρκα σου, αλλα κι όταν χαίρεσαι της χαρές που έχει δώσει ο Θεός επι αυτής. Γιατί τα πάντα είναι δώρα Θεού και μέρος της δημιουργίας Του. Η χριστιανική άσκηση δεν είναι άρνηση της δημιουργίας του Θεού, αλλα η δυνατότητα να δω ξανά τα πράγματα στην αρχική τους ομορφιά, σε αυτό το κάλλος που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Γι΄ αυτό ασκούμαστε, όχι για να αρνηθούμε, αλλά για να ζήσουμε εκείνο που μας χαρίστηκε.

6 σχόλια:

bessie είπε...

Παρα πολυ ομορφο! Ειδικα οταν συνυπαρχει και αυτη η μεγαλη αρετη που λεγεται διακριση σε ο,τι και αν κανουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα καλοκαίρι στη Σύμη για να επισκεφτώ τον Ταξιάρχη.Και λογω ότι ήταν καλοκαίρι κάναμε τον περίπου του νησιού.Κάνοντας μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά της Σύμης και κοιτώντας τον ουρανό σκέφτηκα σε τι ομορφο κόσμο μας έβαλε να ζούμε ο Θεός.Πόσα δώρα μας δίνει κάθε μέρα απο την στιγμή που ξυπνάμε, απο το πρωτο χαμόγελο που θα αντικρύσουμε το πρωί μέχρι και το πιο μικρο και ασήμαντο σπουργίτι που θα κελαηδίσει στο μπαλκόνι μας...κι όμως εμείς Τον στεναχωρουμε με τις σκεψεις μας με τις πράξεις μας με την συμπεριφορά μας με την αχαριστια μας...
...εκει κατάλαβα το μεγαλείο και την ανωτερότητα του Θεού...Σε ευχαριστώ για όλα Κύριε και συγχωρεσε με τον αμαρτωλό...

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι ο χριστιανισμος να ητανε ετσι με την ελευθερια που τον βλεπετε εσεις.Αλλα δυστυχως στη πλειονοτητα του δεν ειναι..Το αρθρο σας ειναι πολυ ομορφο για να ειναι αληθινο.....

Ανώνυμος είπε...

Τι προαλλες πηγαμε σε εναν μοναστηρι της Χαλκιδικης να προσευχηθουμε. Ενας ανθρωπος κοντινος μου με βριζει διαρκως και με ποναει γιατι ο ιδιος δεν ειναι καλα. Γνωριζοντας οτι πρεπει να προσευχομαι για αυτον πηγα στο μοναστηρι , εκει γεμισα με Χαρη και φευγοντας λεω θα παω απο τον σπιτι του να τον χαιρετησω και να τον αγκαλιασω. Ειχα ολη την καλη διαθεση. Σαν πηγα ομως και με ειδε εγινε σαν ταυρος σε υαλοπωλειο, με εβριζε και με απειλουσε πως θα με σκοτωσει. Εφυγα σχεχδον τρεχοντας κατατρεγμενη που αντι να γαληνεψω τον ανθρωπο τον θυμωσα ακομη περισσοτερο. Η συμπεριφορα του με πονεσε και προσπαθουσα μεσα μου με καθε τροπο να τον συγχωρησω ομως ο εγωισμος μου με τρελαινε στις σκεψεις. Ευτυχως η φιλη ποπυ ηταν μαζι μου με επεισε και αντι να γυρισουμε πισω να παμε για μπάνιο. Βρηκαμε για ερημικη παραλία( σπανιοτατο πραγμα για Χαλκιδικη Κυριακη) και βουτηξα στην θαλασσα. Εκει αρχισα να κολυμπω λεγοντας την ευχη . Οταν ξεμακρυνα πολυ απο την ακτη, αρχισα να τα λεω ολα στον Θεο. Τα παραπονα αλλα και τα λάθη μου. Η θαλλασσα ηταν ζεστη και γαληνια και ο ουρανος καταγαλανος. Οι βουτιες, η αμμος, οι ελιες που ειχε εξω και ξαπλωνα απο κάτω τα τζιτζικια και οι μουσικες τους, με ηρεμησαν. Με βοηθησαν να δω την αγαπη του Θεου, με γαληνεψαν. Η συγχωρια ηρθε ομαλα μεσα μου, γιατι τι κριμα που ο ανθρωπος αυτος δεν μπορει να γαληνεψει , να χαρει την θάλασσα και κουβαλα όλο αυτο το μισος μεσα του. Μακαρι ο Θεος να τον φωτισει, σκέφτηκα για να μπορει να χαρει και να χαρουν και όλοι οσοι τον περιβάλλουν!!
Ευχαριστω τον Θεο που ειναι παντου αν τον Ζητας αποκαλυπτεται, που δινει ελευθερια και που συμμορφωνει τα παιδια Του με τον δικο του αλλοκοτο αλλα τοσο Σοφο Τροπο.

Γιαννης είπε...

Ανώνυμε 9.40 μμ,
Ε, Ναι, Υπάρχει επιτέλους ένας ιερέας που είναι όπως θα θέλαμε να είναι... Ο Π.Λίγους είναι από τους ιερείς που λένε τα πράγματα με το όνομά τους! Ας μην αμφισβητούμε τον καθαρό, τίμιο, ουσιαστικό λόγο ενός ανθρώπου που μιλάει με πίστη Θεού! Μακάρι να υπάρχουν κι άλλοι μιμητές Του, κι όχι να τους κόβουμε τον λόγο με την δική μας μιζέρια και καχυποψία. Ναι ο Π. Λίγους έγραψε και γράφει κείμενα δυνατά, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, γράφει αλήθειες. Για να μην παρεξηγηθώ μια φορά τον έχω δει τον άνθρωπο, δεν τον γνωρίζω, παρά από τα βιβλία, τις ομιλίες του, και το blog Του.

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι,το ευχομαι και γω μαζι σας....και δεν αμφισβητησα κατι απο τα λεγομενα του.