14 Ιαν 2019

Το σκοτάδι όταν το πολεμάς βαθαίνει....


Ας σταματήσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με τις αμαρτίες και τα λάθη μας, με το σκοτάδι που έχουμε μέσα μας. Ας πάψουμε όλο αυτό το ανακάτεμα των λογισμών γύρω από το πόσο χάλια είμαστε, γιατί με αυτόν τον τρόπο βαθαίνει το τραύμα. Δεν το καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η εμμονική και αγχωτική ενασχόληση με τον εαυτό μας είναι εγωισμός; Όλο αυτό το βαβάλισμα του εαυτούλη μας μη και τσαλακωθεί το προφίλ μας και ραγίσει το αυτοείδωλο μας. 
Γι’ αυτό επιτρέπει ο καλός Θεός δοκιμασίες, μήπως και σπάσει το σκληρό κέλυφος της ενάρετης ψευτιάς μας. Ας στραφούμε όπως έλεγε ο Άγιος Πορφύριος στο φως, στο Χριστό, και να μην ασχολούμαστε με το σκοτάδι. «Περιφρονήστε τα πάθη, μην ασχολείστε με το διάβολο. Στραφείτε στον Χριστό!... Βρίσκεστε στο σκοτάδι και θέλετε ν'απαλλαγείτε; Μην αγωνίζεστε να το διώξετε χτυπώντας το. Δεν πετυχαίνετε τίποτα. Θέλετε φως; Ανοίξτε μια τρυπίτσα, και θα έρθει μια ακτίνα του ήλιου, θα έρθει το φως. Αντί να διώχνετε τον εχθρό, να μην μπει μέσα σας, ανοίξτε τα χέρια στην αγκάλη του Χριστού. Αυτός είναι ο πιο τέλειος τρόπος: Να μην πολεμάτε απευθείας το κακό, αλλά ν'αγαπήσετε τον Χριστό, το φως Του, και το κακό θα υποχωρήσει….».... 

4 σχόλια:

Nikos Stefanou είπε...

ΟΤΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΒΙΟΥ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ, ΩΣΤΕ ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΟΦΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΕΙΝΕΙΣ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΜΟΣ. ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΛΙΓΟΣΤΟ ΤΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ, ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ, ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙΣΑΙ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΤΗΝ ΘΛΙΨΗ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ, ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ.
ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ, ΣΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ· ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ ΘΕΟ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ ΑΝΑΦΩΝΕΙΣ:

«ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΕΥΓΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΚΟΥΓΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ, ΘΕΕ ΜΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ· ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΛΥΠΗ ΒΡΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ, ΕΣΠΕΥΣΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΠΙΕΖΟΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ. ΣΠΛΑΧΝΙΣΟΥ ΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΚΑΙ ΔΕΞΟΥ ΜΕ ΕΥΜΕΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ».

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΡΥΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΑ. ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΑΓΑΛΛΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ· ΤΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΝΑ ΣΚΙΡΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑΣ Ο ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΣΟΥ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ ΑΙΘΡΙΑΖΕΙ, ΑΠΛΩΝΕΙ, ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ.
ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΒΑΛΣΑΜΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΣΤΑΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ. ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΙΔΙΟ, ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ, ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ.
ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΧΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΜΑ, ΑΥΓΗΣ ΧΡΥΣΟΡΟΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΓΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΕΝΑΓΩΝΙΕΣ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Που ειναι ο Χριστος και τον ψαχνω?

Ανώνυμος είπε...

Παντού. Γύρω σου. Δίπλα σου. Μέσα σου.

Γιάννης είπε...

Υπάρχουν κάποιες δύσκολες νυχτερινές ώρες... Όταν ξυπνάς και νιώθεις ένα κενό, όταν θες να προσευχηθεις και δεν ξέρεις τι να πεις, όταν θες να φωνάξεις και φοβάσαι μη ξυπνήσεις κάποιους, οταν θες να αλλάξεις ζωή και διαπιστωνεις πως είσαι αλυσοδεμενος με την καθημερινότητα σου, τότε τι κάνεις? πρέπει να πάρεις μια άμεση απόφαση: ή θα γυρίσεις πλευρό και θα ξανακοιμηθεις ή θα στήσεις αυτί για να ακούσεις την φωνή Του... σε ξύπνησε για να σου μιλήσει!Θα Τον δεις στο ημιφως του δωματίου, θα Τον ακούσεις στη σιωπή!Ο Θεός μιλάει πάντα στη σιωπή της νύχτας, φωτίζει το σκοτάδι!
Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιησούς τη νύχτα προσευχόταν και το πρωί δίδασκε... Συνήθως ζητάμε εμείς από τον Χριστό να μπει στη ζωή μας ενώ θα μπορούσαμε εμείς να ακολουθήσουμε τις συνήθειες Του!
Ισως ετσι θα καταλαβαίναμε καλύτερα αυτά που μας είπε...