14 Απρ 2020

Πρέπει να μπορείς να αγαπήσεις...



Για να υπάρχει Νυμφίος πρέπει να υπάρξει νύμφη. Δηλαδή η πιο βαθιά καθάρια γωνιά της ψυχής μας. Αυτή είναι η νύμφη. Όμως για να πραγματοποιηθεί συνάντηση αυτή χρειάζεται έρωτας. Στο γεροντικό
λέει, «εάν έχεις καρδιά μπορείς να σωθείς..». Δηλαδή εάν μπορείς να αγαπήσεις και να δοθείς δίχως κρατούμενα και υπολογισμούς, τότε μπορείς να βρεις τον Θεό, τον άλλον. 
Πόσες φορές στο χώρο της θρησκείας, άνθρωποι του νόμου και όχι της Χάριτος, δεν μας είπαν ότι ο έρωτας, η αγάπη, ο πόθος και η έλξη, η δίψα για τον άλλον, είναι αμαρτία; Πόσες φορές δεν ενοχοποίησαν εκείνο που μας κάνει ανθρώπους, την επιθυμία, την δίψα, την ελευθερία και θέληση να κινηθώ προς τον άλλον. 

Μπορεί όμως ένας ανέραστος άνθρωπος να γνωρίσει τον Χριστό; Κάποιος που φοβάται να δοθεί, να αφεθεί, να τσαλακωθεί, να πέσει στα πατώματα, να κλάψει και να πενθήσει, μπορεί να αισθανθεί την παρουσία του Νυμφίου; 
Μονάχα η αγάπη ξέρει να δίνει χωρίς να ζητάει, να ζει χωρίς να υπολογίζει, να αφήνεται χωρίς να κρατιέται, να πεθαίνει για τον αγαπημένο της. 
Η εκκλησία του Χριστού, του Αγίου Πορφυρίου και Ισαάκ του Σύρου, μας λέει ότι για σωθείς, πρέπει να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό, να μην χάσεις την καρδιά και την ανθρωπιά σου.
Πολλές φορές στην προσπάθεια μας να γίνουμε «πνευματικοί άνθρωποι» χάσαμε την ανθρωπιά μας.
«Αναζητώντας» τον Θεό, χάσαμε τον άνθρωπο. Εάν δεν μάθεις να ερωτεύεσαι, να αγαπάς, να συνδέεσαι, να σχετίζεσαι, να μοιράζεσαι, να δίνεσαι και να ταπεινώνεσαι, δεν θα αναγνωρίσεις ποτέ στο πρόσωπο του Νυμφίου της Μεγάλης Εβδομάδος τον Χριστό. 
Θα βλέπεις τα κατορθώματα και τις πνευματικές αρετές σου. Τους νόμους και κανόνες που αρέσκεσαι να επιδίδεσαι ικανοποιώντας το "εγω" σου, μα δεν θα μάθεις ποτέ οτι "σε κάθε έρωτα ξαναζεί η εμπειρία της γεύσης του παραδείσου και της απώλειας του...."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«εάν έχεις καρδιά μπορείς να σωθείς..».

Ωστόσο, όσο καρδιά και να έχει άνθρωπος, ο θείος έρωτας δίδεται
κατ' ευδοκία Θεού Πατρός, ως δωρεά του Υιού και επενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Ας μη υποβαθμίζουμε λοιπόν τον θείο έρωτα σε επίπεδο κι επίτευγμα ανθρώπινο.

"Εγνω Κύριος τους όντας αυτού" πατέρα μου Χαράλαμπε. Γνωρίζει ποιός θα το το πάει μέχρι τέρμα• έστω κι αυτός ο άνθρωπος είναι ένα με την αμαρτία κυριολεκτικά!

Ιωάννης

Unknown είπε...

Λόγια ψυχής...ωφέλιμα..παρηγορητικά... θερμότατες ευχαριστίες... πάτερ...Λίβυε..

Φωτεινή Ανδρικοπουλου είπε...

Καλή μετάνοια! Ευχαισθε