31 Οκτ 2020

Ασκητική Ψυχοθεραπεία - 1. Εισαγωγή στο Γεροντικό.


Νέα ομιλία!!!
Όπως σας είχα αναφέρει, φέτος στην ενορία μου, στην Αγ. Ειρήνη Πύργου Μονοφατσίου, όπου εδώ και 26 χρόνια διακονώ ως εφημέριος, το θέμα των ομιλιών μας θα είναι το Γεροντικό, οι πατέρες και οι μητέρες της Ερήμου, ο λόγος και οι εμπειρίες τους.
Θα εκπλαγείτε από το πόσο σύγχρονος και θεραπευτικός είναι ο λόγος τους. Αρκεί να μην κάνουμε το λάθος να τον περιορίσουμε σε ένα στείρο και νευρωσιακό μιμιτισμό, αλλά ως μια ζωτική πηγή έμπνευσης.
Διότι μιλάμε για τον 3-5 αιών, μ.Χ, δηλαδή για έναν άλλο κόσμο, μια άλλη κοινωνία, και το κυριότερο για έναν άλλον ψυχικό άνθρωπο.
Ωστόσο όμως επειδή οι βασικές υπαρξιακές ανάγκες του ανθρώπου δεν αλλάζουν αλλά παραμένουν πάντα ίδιες ο λόγος των πατέρων είναι επίκαιρος.
Η ζωή και τα κείμενα τους, έχοντας την αλήθεια και ζωτικότητα του Αγίου Πνεύματος, είναι απολύτως θεραπευτικά για την ύπαρξη μας.
Χωρίς λοιπόν να ζητάμε την μίμηση με τη έννοια της επανάληψης, θα δούμε πως μπορούν τα αγιοπνευματικά κείμενα αυτά να εμπνεύσουν και να θεραπεύσουν την ύπαρξη μας.
Σήμερα σας δίνω την πρώτη ομιλία που έγινε στις συνάξεις της ενορία μου. Εύχομαι να την βρείτε ωφέλιμη και ουσιαστική για την ζωή σας.
Πρώτα ο Θεός εδώ στο προφίλ μου θα κοινοποιήσω όλη την σειρά των ομιλών με τίτλο "Ασκητική Ψυχοθεραπεία".
Καλή ακρόαση και εάν βρείτε ενδιαφέρουσες αυτές τις ομιλίες, σας παρακαλώ Κοινοποιήστε!!!!!!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά για την 28η πατηρ Λίβυε. Ξέχασα να σας ευχηθώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω λόγια.. Ευχαριστώ τόσο πολύ... Να είστε γερός με φώτιση ευλογημένα όσα λέτε. Τα έχω τόσο ανάγκη..

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα τάξατε τις επόμενες ομιλίες στο ακροατήριο της ενορίας σας αλλά με αυτήν σας την κίνηση και σε όλους εμάς τους ψηφιακούς φίλους σας. Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε κι εμείς τις ενδελεχής αναλύσεις σας.
Θα είμαστε μια μεγάλη παρέα έτσι . Αν επιτρέψετε και κατάθεση ερωτημάτων ή αποριών και στο ψηφιακό ακροατήριο σας , θα είναι εξερετικα χρήσιμη δυνατότητα ομαδικής γνωριμίας .

Ανώνυμος είπε...

Για να λειτουργήσει θεραπευτικά ο θεόπνευστος λόγος των Αγίων Πατέρων οφείλουμε να έχουμε το ίδιο φρόνημα με εκείνους• μαρτυρικό. Αυτό και μόνο αυτό μας συνδέει μαζί τους κυριολεκτικά.

Μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρετε καθόλου αυτό το τόσο σημαντικό πάτερ Χαράλαμπε.

Χάρης είπε...

Προβλέπεται ακόμα ένα κλείσιμο ναών με αμφίβολα τα Χριστούγεννα στις Εκκλησίες.
Ο αββάς Δωρόθεος, τα γεροντικά, η κλίμακα και οι νηπτικοί πατέρες μπορούν να περιμένουν.
Συγνώμη, αλλά άλλα πράγματα μας καίνε....

Ανώνυμος είπε...

Π. Χαράλαμπε ανυπομωνουμε και στις υπόλοιπες!!! Πόσα πράγματα μπορούν να μας δώσουν τελικά!

αννη είπε...

να ηξερεσ καλε μου πατερ τι βαλσαμο ειναι ο λογο σου αυτουσ τουσ δισκολουσ καιρουσ την ευχη σου