27 Δεκ 2008

"Αντιεξουσιαστικός" Χριστιανικός λόγος δ΄


Λόγοι της δια Χριστόν Σαλής Αγίας Μαρίας Σκομπτσόβα (+1945)


Οι δια Χριστόν σαλοί ήταν οι άγιοι της ελευθερίας
Οι δια Χριστόν σαλοί ήταν οι άγιοι της ελευθερίας. Η ελευθερία μας καλεί, ενάντια σ' όλο τον κόσμο, ενάντια όχι μόνο στους ειδωλολάτρες, αλλά και σε πολλούς που αρέσκονται να λέγονται Χριστιανοί, να αναλάβουμε το έργο της Εκκλησίας σ' αυτό το δρόμο ο οποίος είναι και ο πιο δύσκολος. Και θα γίνουμε σαλοί δια Χριστόν, γιατί γνωρίζουμε όχι μόνο τη δυσκολία αυτού του δρόμου, αλλά και την απέραντη ευτυχία του να νιώθουμε το χέρι του Θεού σε ό,τι κάνουμε.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ζήσεις
Εντελώς νόμιμα και αξιοπρεπώς μπορείς να περπατάς πάνω στη γη: να μετράς, να ζυγίζεις και να προγραμματίζεις για το μέλλον. Aλλά είναι εξίσου δυνατό να περπατάς επί των υδάτων. Τότε είναι αδύνατο να μετράς και να προγραμματίζεις το μέλλον. Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο είναι να πιστεύεις διαρκώς. Μια στιγμή ολιγοπιστίας κι αρχίζεις να βυθίζεσαι.

[…]Ανοίξτε τις πόρτες σας στους αστέγους κλέφτες, αφήστε τον έξω κόσμο να περάσει και να γκρεμίσει το υπέροχο λειτουργικό σας σύστημα, ταπεινώστε τον εαυτό σας, αδειάστε τον, κάντε τον εαυτό σας ασήμαντο. Όσο κι αν το κάνετε αυτό, μπορεί νομίζε­τε, η κένωση του εαυτού σας να συγκριθεί με αυτή του Χριστού; Δεχτείτε τον όρκο της πενίας σε όλη του τη συντριπτική αυστηρότητα: καταστρέψτε κάθε άνεση, ακόμη και την μοναχική άνεση [...].



22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....Και ξαφνικά κάποιες φωνές, κάποιοι άνθρωποι ενσκήπτουν "...ως λεηλάτες εν μεσημβρία και επιφέρουν.....εξαίφνης ταραχάς και τρόμους."
Πάντα βλέπω θετικά το ρόλο τέτοιων υπάρξεων όχι μόνο στο χώρο των "αγίων" αλλά και στο χώρο των επαναστατών.
Είναι ο καλύτερος τρόπος να ανατρέπεται απότομα η τάξη του μυαλού μας και της καρδιάς μας.
Λόγια και στάσεις ζωής σαν μικροί τυφώνες στροβιλίζονται στην ασήμαντη καθημερινότητά μας και παίρνουν μαζί τους τα μέτρα και τα σταθμά.
Άνθρωποι μοιραίοι, ηρωικές ψυχές που αγάπησαν πολύ τη φωτεινή πλευρά τπυ ανθρώπου...Που γνώρισαν όλη τη σκοτεινότητα και τον πόνο... και όμως αγάπησαν πολύ τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου που φαίνεται να έχει σχέση περισσότερο με την συμπόρευση των ανθρώπων, όπως συμπορεύονται τα λουλούδια,τα δέντρα, χωρίς διακρίσεις..
Σκέψεις και αισθήματα πάνω από την πρακτική λογική, ξαφνικές εξάρσεις του ανθρώπινου πνεύματος που αγγίζουν παράτολμα τις ιδιότητες του θεού....
Αθηνά

Λυγερή Βασιλείου είπε...

"Ανοίξτε τις πόρτες σας στους αστέγους κλέφτες, αφήστε τον έξω κόσμο να περάσει και να γκρεμίσει το υπέροχο λειτουργικό σας σύστημα, ταπεινώστε τον εαυτό σας, αδειάστε τον"

Συγκλονιστικός ο λόγος αλλά και τόσο μη διαπραγματεύσιμος.
Κι όμως αν απομονώναμε την ψυχή μας από το εγώ μας και είχαμε έναν ανοικτό διάλογο μαζί της ,θα μας εκμυστηρευόταν ότι τίποτα άλλο δεν λαχταρά περισσότερο από τα να ξεκλειδώσει και ν΄ ανοίξει διάπλατες τις πόρτες εισόδους της...ελεύθερα. Γιατί αυτή είναι η ελευθερία της ψυχής " κι είναι πολύ μεγάλο πράγμα"

Καλή χρόνιά π. Λίβυε με περισσότερη ελευθερία Ψυχής και Νου.
Την αγάπη μου και την εκτίμησή μου πάντα έχεις.

http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...

"Aλλά είναι εξίσου δυνατό να περπατάς επί των υδάτων. Τότε είναι αδύνατο να μετράς και να προγραμματίζεις το μέλλον. Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο είναι να πιστεύεις διαρκώς. Μια στιγμή ολιγοπιστίας κι αρχίζεις να βυθίζεσαι"

Πάρα πολύ μου άρεσε αυτό! Ποιός το έχει γράψει?

Καλή χρονιά!

Theoprovlitos είπε...

Γουστάαααρω...

Χριστιανισμός προκατ: Η επανασταση της πολυθρονας.

Τις καλυτερες ευχες μου για μια ευλογημενη χρονια με μικρες επαναστασεις (χωρις σπασιματα όμως)

π. ΛίΒυος είπε...

@Αθηνά
Δεν σχολιάζω τα σχόλια σου. Απλά καταπληκτικά. Να είσαι καλά. Τα λέμε...


@λυγερη

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου.....Την αγάπη μου και χαιρετίσματα στα κορίτσια.

π. ΛίΒυος είπε...

@ο ή η Ανώνυμος

Καλή Χρονιά και σε εσένα!!!
Οι λόγοι είναι της εικονιζόμενης Αγίας Μαρίας του Παρισίου !


@Theoprovlitos
""...Χριστιανισμός προκατ: Η επανασταση της πολυθρονας....""

Αυτό αδελφέ μου δεν το κατάλαβα. Αν θέλεις εξήγησε το μας λίγο.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και αντεύχομαι για μια ευλογημενη κατα πάσα έννοια και ερμηνεία χρονιά!!

Theoprovlitos είπε...

Εννοω πατερ πως ο κρατουσα αποψη περι Χριστιανισμου ειναι του βολεμενου στην πολυθρονα που απλά μεμφεται τους αλλους και την κοινωνια για το καταντημα της κανωντας ζαππινγκ. Ενω ο Χριστιανος ΠΡΕΠΕΙ να εχει μια σαλοτητα (που περιγραφεται εδω) για να εκπροσωπει επαξια και το κατα δυναμιν Αυτον τον οποιον πιστευει.

Έχουμε συνηθισει σε ένα στερεοτυπο και προτυπο "καλου Χριστιανού" τόσο συμβιβασμενο και προβλεψιμο σαν προκατ σπιτι. Αυτο το προτυπο (που μαλιστα ανθει ιδιαιτερα σε εκκλησιασιτκους κύκλους) εκτος που δεν ειναι αυτο που εχει αναγκη η κοινωνια μας, το βαριέμαι και αφάνταστα.

Ανώνυμος είπε...

Ηταν Ορθόδοξη?

π. ΛίΒυος είπε...

@Theoprovlitos
Συμφωνώ απόλυτα αδελφέ μου. Σωστοοοοοςςςςς.
Είχα και εγώ την ευτυχία-ευλογία να γνωρίσω ένα τέτοιο άνθρωπο (δια Χριστό Σαλό) και πραγματικά θαύμαζα την Ελευθερία του, απο τύπους και συμβάσεις.

Την Καλημερα μου !!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@Ανώνυμος
Σαφέστατα.

Η Μητέρα Μαρία ανακηρύχθηκε επίσημα Αγία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάρτιο του 2004. Ήδη όμως, στη συνείδηση των ανθρώπων που ήξεραν τις λεπτομέρειες της ζωής της αναγνωριζόταν σαν μια από τις μεγαλύτερες Αγίες του 20ου αιώνα.
Ήταν μια λαμπρή θεολόγος που υπηρέτησε με γενναιότητα την πίστη της σε εφιαλτικούς καιρούς και είχε μαρτυρικό θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία το 1945.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.Είχα για πρώτη φορά ακούσει για τους εν Χριστώ σαλούς όταν έκανα ρωσικά και έμαθα αρκετά για το θέμα αυτό.
Πατέρα Λίβυε,πέρασα να σας αφήσω τις θερμές ευχές μου για τη νέα χρονιά,να είστε καλά και να έχετε δύναμη και αγάπη!

Theoprovlitos είπε...

ΑΑΑ πατερ, πετάτε ένα: "Είχα και εγώ την ευτυχία-ευλογία να γνωρίσω ένα τέτοιο άνθρωπο (δια Χριστό Σαλό) και πραγματικά θαύμαζα την Ελευθερία του, απο τύπους και συμβάσεις" και φεύγετε πανω στο καλύτερο. Αν μη τι αλλο προσεχως να ελπίζουμε πως θα μας πείτε
κι αααλλοο
κι ααλλοο
κι αααλλο;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η μητέρα Μαρία, την ευλογία της να έχουμε.

Ήξερα πως υπάρχουν οι αιθεροβάμονες και οι προσγειωμένοι. Τώρα θα χρησιμοποιώ και τον όρο "υδροβατούντες", για αυτούς που περπατούν δια πίστεως και όχι δια είδους.

Δημήτρης είπε...

Να καταθέσω τον προβληματισμό μου; Διαβάζοντας το κείμενο, δε θα μου ερχόταν η λέξη "αντιεξουσιαστικός" που έβαλες στον τίτλο. Για την ακρίβεια, δεν θα μου ερχόταν κανένα "αντι-...", εκτός από το "αντισυμβατικός".
Για παράδοση στο Θεό μιλούσε και για ένα άνοιγμα καρδιάς στους ανθρώπους, όχι για αντίσταση στην εξουσία.
Ο προβληματισμός, λοιπόν, μου είναι: μήπως τελικά οι χριστιανιοί προβάλλουμε στους αγίους (ή στο Χριστό) χαρακτηριστικά που εκφράζουν περισσότερο εμάς κι όχι απαράιτητα τους ίδιους;

ζαφορα είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Και έχω
Χριστουγεννιάτικη πρόταση
για όλους.

http://zafora.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html

π. ΛίΒυος είπε...

@Δημήτρης

Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σου. Αν όμως είδες την λέξη Αντιεξουσιαστικός , την έχω βάλει μέσα σε παρένθεση.
Το έκανα λόγο των ημερών αλλα και γιατί εάν διαβάσεις την ζωή της, τα κείμενα και τα ποιήματα της θα καταλάβεις ότι όχι μόνο ήταν ενα αντισυμβατικό άτομο αλλά και αντιεξουσιαστικό.

Άλλωστε η δια Χριστό Σαλότητα δεν είναι απλώς και μόνο μια αντισυμβατική ζωή αλλά μια ριξη με τα οικοδομήματα των διαφόρων κοινωνικών , εκκλησιαστικών και άλλων εξουσιών.

Τέλος, ναι μπορεί να προβάλουμε τις δικές μας πεποιθήσεις στους Αγίους. Αλλά μην ξεχνάς ότι για πολύ κόσμο, ούτε έμενα εξαιρουμένου, ήταν και είναι οι ήρωες μας.

Την Καληνύχτα μου!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@όλα θα πάνε καλά...
Και εσύ να είσαι καλά. Να ζείς και να χαίρεσαι οσο μπορείς.
Την αγἀπη μου


@Theoprovlitos
Θα σας πω. Θα κάνω ενα ποστ ειδικά για αυτόν τον Γέροντα......


@ζαφορα
Χρόνια πολλά και καλα. Και είδα την καταπληκτική σου προταση. Τρομερη...... Μακάρι να μπορουσα.
Την αγάπη μου!!!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ο ίδιος ο Χριστός ήταν "σαλός".
Μου φαίνεται εμείς οι "χριστιανοί" παραλογικέψαμε...

π. ΛίΒυος είπε...

@π.Παντελεήμων
Ωραίο σχόλιο αδελφέ μου. Έχεις απόλυτο δίκιο!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πιά η διαφορά μεταξύ σαλών απο τους άλλους αγίους; Τι είναι αυτό που τους κάνει να διαφέρουν;

Ανώνυμος είπε...

προς τον @Ανώνυμο 9:49

Φυσικά, δεν υπάρχουν βαθμίδες στην αγιότητα (δηλ. κάποιος να είναι περισσότερο άγιος από κάποιον άλλο). Αλλά εμείς «κατηγοριοποιούμε» τους αγίους ανάλογα με τη ζωή που έζησαν: π.χ. κάποιος ασκήτεψε απομακρυσμένος από πειρασμούς, αφοσιωμένος στην επικοινωνία με το Θεό -> λέγεται όσιος, αββάς, ασκητής

κάποιος μαρτύρησε -> λέγεται μάρτυρας

κάποιος παπάς μαρτύρησε -> λέγεται ιερομάρτυρας κλπ.

Οι «διά Χριστόν σαλοί» είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Είναι πολύ λίγοι αυτοί οι άγιοι. Δεν είχαν πρόβλημα στο μυαλό τους, αλλά ορισμένες φορές συμπεριφέρονταν «παράξενα», διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και η κάθε πράξη τους είχε συγκεκριμένο νόημα, το οποίο οι υπόλοιποι άνθρωποι το καταλάβαιναν αργότερα. Και, επειδή ο κόσμος τους νόμιζε τρελούς, ζούσαν ελεύθεροι, χωρίς τον κίνδυνο να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού. Μόνο όσοι τους πλησίαζαν και μιλούσαν μαζί τους καταλάβαιναν την αγιότητά τους.

Μου έρχεται στο μυαλό ένα παράδειγμα από τη ζωή ενός τέτοιου αγίου... Μια μέρα πήγε σε μια εκκλησία. Είδε όμως ότι οι πιστοί που πήγαν μέσα στο ναό δεν είχαν καθόλου αγάπη για τον πλησίον, ο καθένας ενδιαφερόταν μόνο να σωθεί η «ψυχούλα» του, και έκριναν εξωτερικά τους άλλους ανθρώπους, νομίζοντας ότι είναι καλύτεροι, πιο «ευσεβείς». Γι' αυτό ο άγιος, την ώρα της λειτουργίας, ανέβηκε στον άμβωνα και άρχισε να πετά καρύδια στα κεφάλια των πιστών. Αυτοί νευρίασαν, τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από το ναό, άρχισαν να τον χτυπούν και τον άφησαν μισοπεθαμένο... Με αυτόν τον τρόπο ο άγιος τους έδωσε μια ευκαιρία να σκεφτούν και να προβληματιστούν για τη ζωή τους...

Ανώνυμος είπε...

«Διά Χριστόν σαλοί» άγιοι σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν να είναι ξυρισμένοι παπάδες που φορούν παντελόνι αντί για ράσο, άντρες που φορούν σκουλαρίκι και έχουν πράσινα μαλλιά κλπ. Κι όμως, οι ψυχές τους είναι γεμάτες από την αγάπη και την ευλογία του Θεού, οι ίδιοι είναι άκακοι και μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό. Αυτή η εμφάνιση και οι πράξεις που «προκαλούν» γίνονται ευκαιρία να σκεφτούμε μερικά πράγματα λίγο καλύτερα... Δύσκολο πράγμα η σαλότητα!