23 Ιαν 2009

Ριζοσπαστικά Χριστιανικά Κείμενα Δ΄ Αγίας Μαρίας Σκομπτσοβα

Η Μητέρα Μαρία ετοιμάζεται με την τσάντα της για την αγορά του Παρισιού, ώστε να μαζέψει τρόφιμα για τους άστεγους και γενικά περιθωριακούς φίλους του Χριστού

Η Μητέρα Μαρία είχε την δική της Λειτουργία «πέρα από τα σύνορα του ναού «μια Λειτουργία που προεκτεινόταν από την εκκλησία στον κόσμο». Εκείνοι που σχολίαζαν την απουσία της από τις ακολουθίες δε λάμβαναν υπόψη τους την επιμονή της στην ρήση:
«μέσα στην βαρετή, εργάσιμη ημέρα και τους , κάποιες φορές, κοινότοπους , ασκητικούς κανόνες που αφορούν στην συμπεριφορά μας απέναντι στις υλικές ανάγκες του πλησίον μας υπάρχει επίσης η εγγύηση της πιθανής κοινωνίας μας με τον Θεό.»
Η «ευσέβεια» μπορούσε να εξοργίσει και να θλίψει βαθειά την Μητέρα Μαρία. Όταν έμαθε ότι η Μητέρα Ευδοκία, μάζευε χρήματα στην εκκλησία για να αγοραστούν λειτουργικά βιβλία, θύμωσε πολύ. Ήταν δικαιολογημένη μια τέτοια δαπάνη σε εποχή ανεργίας και δυστυχίας; «Αυτό που με θλίβει περισσότερο από όλα είναι ότι ακόμη και με τους κοντινούς μου ανθρώπους αισθάνομαι να μας χωρίζει ένα τείχος , ακόμη και στα πιο στοιχειώδη πράγματα» έγραφε στο σημειωματάριο της. «Ευσέβεια, ευσέβεια, ευσέβεια, αλλά που η αγάπη που μετακινεί όρη; Όσο προχωρώ τόσο περισσότερο δέχομαι μέσα μου ότι αυτό είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά κάποια υποχρεωτική εξωτερική πειθαρχία»

Από τον Βίο της Αγίας Μαρίας Σκομπτσοβα


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την αγάπη σου στον άνθρωπο και την φιλία το Pandora's Box έχει απονείμει στο ιστολόγιό σου π.Λίβυε ένα μικρό βραβείο. Θα ήταν τιμή μου να το παραλάβεις.

Δημήτρης είπε...

Κοίτα να δεις...
Υπάρχουν χριστιανοί!

Άστρια είπε...

Δεν την γνώριζα, ή ζωή και το τέλος της συγκλονιστικά.

Μπράβο π. Λίβυε για τις αναρτήσεις αυτές. Δεν ξέρω για τους αγίους, αλλά σίγουρα ζούνε άγγελοι στη γη.

Καλή εβδομάδα, καλή δύναμη:)

π. ΛίΒυος είπε...

@pandora
Αγαπημένη μου πέρασα και το έλαβα. Σ ε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Τα ἀλλα θα τα πούμε στην απονομή χαχαχα

@Δημήτρης
Εεεε είδες φίλε, κάπου καπου κάποιοι εμφανίζονται.Να εισαι καλα.

@Άστρια
Την αγάπη μου. Να περνάς καλα!!!!!