15 Δεκ 2009

Μια αλάνα για το παιδί μέσα μας ....


Το κείμενο αυτό το αφιερώνω στο πολύ καλό φίλο συγγραφέα Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη απο το blog http://ixnilasies.blogspot.com/ που τον καιρό της σιωπής μου, χτύπησε την πόρτα μου. Του εύχομαι και δημοσίως καλή επιτυχία στο νέο του βιβλίο.

Πολλές φορές η προσπάθεια για ποιότητα στην ζωή μας, για έκσταση και ομορφιά δεν αντέχει στις αρχέτυπες δομές του συστήματος που συγχρονισμένα και μεθοδικά καλλιεργεί την δυστυχία και την μιζέρια ως τρόπο ζωής και αντίληψης των ανθρώπων.
Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η έκσταση της ζωής, είχε πει κάποτε κάποιος. Το σύστημα για να λειτουργήσει θέλει δυστυχισμένους και μελαγχολικούς ανθρώπους. Δεν μας θέλει χαρούμενους. Και κάνει τα πάντα ώστε να το καταφέρει.
Δεν θέλει την χαρά και έτσι μας πείθει ότι πρέπει να είμαστε δυστυχισμένοι. Μίζεροι και αδιέξοδοι. Σκυθρωποί γεμάτοι συννεφιά και ανήλιες μέρες.
Μονάχα με ανθρώπους που δεν παίζουν και δεν γελούν, το σύστημα επιβιώνει, «ανθεί» και κερδοσκοπεί εις βάρος της ζωής.

Ισχυρό χαρτί της κατευθυνόμενης συστημικής δυστυχίας είναι και η τηλεόραση. Η οποία τρέφει και τρέφεται από την μιζέρια, την οδύνη και την ανακύκλωση της μαυρίλας. Δυστυχώς δεν τα καταφέρνω πάντα να αντιστέκομαι απέναντι της. Αυτές τις μέρες είδα λίγο παραπάνω από τον πάγιο χρόνο που τις αφιερώνω και αυτός δεν ξεπερνάει το δελτίο ειδήσεων του μεσημεριού. Δηλαδή 10 -15 λεπτά την ημέρα.

Έτσι έπεσα πάνω σε διάφορες εκπομπές που είχαν ως θέμα τους τον Δεκέμβρη, τον δολοφονημένο από την λαγνεία της εξουσίας Αλέξης. Γενικότερα είχαν συζητήσεις γύρω από την βία των νέων, την καταστολή της αστυνομίας, τα μηνύματα και τα όποια ιδεολογικά απηχήματα του «Δεκέμβρη». Είδα και άκουσα πολλά. Μπούχτισα, κουράστηκα, αλλά πάνω από όλα απογοητεύθηκα για ακόμη μια φορά.

Από μικρό παιδί ο κόσμος των «ενηλίκων» των «ώριμων» των «φτασμένων», των «δήθεν» με κούραζε. Με έσπρωχνε στην απελπισία. Στην αίσθηση ότι είμαι μόνος. Με οδηγούσε να πάρω το φανάρι και να ψάξω για ανθρώπους, που συνήθως τους συναντούσα εκεί που κανείς δεν φανταζόταν. Δηλαδή στα αζήτητα της κοινωνίας. Άλλωστε ο Ιησούς μας το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε «πόρνες και τελώνες προάγουσιν ημάς εις την Βασιλεία Του Θεού».

Ο κόσμος των ενηλίκων, είναι ένα κόσμος ψεύτικος. Κουρασμένος και κορεσμένος. Ο λόγος τους είναι τόσο μα τόσο ανούσιος. Άχρωμος, άγευστος, χωρίς ρυθμούς και ήχους ζωής. Το βλέμμα τους δεν έχει συμπάθεια, μα περισσότερο από όλα δεν έχει αλήθεια. Είναι κενό. Τα σώματα τους είναι γερμένα από την θλίψη και την απογοήτευση του βίου τους. Φωνάζουν πολύ. Μιλάνε περισσότερο. Δεν ακούνε καθόλου. Ειρωνεύονται και προσπερνάνε υποτιμητικά ότι τους θυμίζει αλήθεια. Τους νέους ανθρώπους τους κοιτάνε με μισό μάτι, το μάτι του "ώριμου" ή του ύποπτου για εσχάτη προδοσία. Μήπως όλη αυτή η απέχθεια προς την νεολαία είναι μια άμυνα; Μήπως κάτι φοβούνται; Μήπως κάποτε σε ένα κήπο κάποιον πρόδωσαν ;

Πραγματικά προβληματίζομαι, γιατί οι άνθρωποι σκοτώνουν τόσο μα τόσο γρήγορα το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Γιατί ενώ ο Χριστός μας είπε να μείνουμε παιδιά εμείς τόσο βίαια επιτρέπουμε στο σύστημα να μας ενηλικιώνει. Γιατί του επιτρέπουμε να γεράσει μέσα μας τις ιδέες, τα όνειρα, την ουτοπία, την προσδοκία για το άλλο, το διαφορετικό, το πέρα από τα σύνορα του πρέπει και το μη.

Θυμάμαι ότι κάποτε είχα γνωρίσει ένα άγιο γέροντα γύρω στα 90 και μου έλεγε ότι η ηλικία δεν έχει σχέση με τις ιδέες αλλά με την καρδιά, με την ψυχή, με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Μη το σκοτώσεις -το παιδί- μου έλεγε και μου ξανάλεγε κάθε φορά που με χαιρετούσα από έξω από την πόρτα του κελιού του.
Είναι αλήθεια ότι προσπάθησα πολύ. Χρειάσθηκε πολύς κόπος μέχρι σήμερα για να μην το συντρίψω. Να μην το κακοποιήσω, και πάνω από όλα να μην το φιμώσω. Ίσως και να μην τα έχω ακόμη καταφέρει. Αλλά αγωνίζομαι να μην του αφαιρέσω το δικαίωμα να εκφράζεται, να υπάρχει και να ζει μέσα μου ελεύθερο. Πάλεψα πολύ για να μην μπαζώσω τον κήπο της καρδιάς μου. Για να μην κάνω χωματερή τα όνειρα μου. Να βρίσκει σήμερα μια αλάνα αδειανή να παίζει, να τρέχει, να χορεύει την ζωή, την χαρά της ύπαρξης.

π. Λίβυος


21 σχόλια:

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Κάνεις λάθος. Δεν ήτανε δική σου η πόρτα. Ήτανε δική μου και την έχω για τα καλά αμπαρωμένη. Αλλά οι αναρτήσεις σου τη δουλεύουν σαν το σαράκι. Κρούτσου, κρούτσου, κρούτσου.

Να ξέρεις όμως: δε θέλω να σε επηρεάσω. Νιώθω τους σταυρούς που κουβαλάς.

Provato είπε...

να μη βλέπουμε τηλεόραση

κ να προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην κανιβαλίζει ο αγώνας για επιβίωση την ανάγκη για Ζωή με ζ κεφαλαίο

Καλές Γιορτές Πατέρα Λύβιε

Κ χρόνια πολλά με όλα τα καλά του Θεού κ των ανθρώπων

Διαβάτης είπε...

Πάτερ Λίβυε ...

"Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάστικο
σαν θησαυρό να το φυλάξεις
τους λογισμούς , τους πόθους σου άλλαξεμ΄ αυτό ποτέ μην το αλλάξεις .


Κι΄ όταν χλωμοφυλιάσει η όψη σου
και στα μαλιά σου πέσουν χιόνια
μόνο ό,τι φύλαξες παιδιάστικο
θα μείνει απείρακτο απ΄ τα χρόνια ! "

Την καλημέρα μου και την αγάπη μου από την Μεγαλόνησο .

την ευχή σας.

ευλαβικά σας φιλώ το χέρι,

Αργυρούλα

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφο το κείμενο..

"Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η έκσταση της ζωής, είχε πει κάποτε κάποιος. Το σύστημα για να λειτουργήσει θέλει δυστυχισμένους και μελαγχολικούς ανθρώπους. Δεν μας θέλει χαρούμενους. Και κάνει τα πάντα ώστε να το καταφέρει"

Σε ευχαριστώ! Πολύ όμορφο! Καλημέρα!

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Εγώ είμαι διάτρητος και γυμνός. Γεια σου ΠΧ , τι αρχικά κι αυτά, μπήκα στο μπλοκ σου χθες αλλά δεν είδα κανένα τίτλο βιβλίου. Πως λέγεται το βιβλίο;

Πατέρα Λιβύε εύχομαι τα καλύτερα. Ανησυχούσα κι έμπαινα στο μπλοκ να δω αν κινείται κάτι. Όντως κινούνταν και ηρεμούσα. Έβλεπα νέα σχόλια σε παλαιότερες αναρτήσεις...

π. ΛίΒυος είπε...

@px
Να ξέρεις οτι νιώθω την αλήθεια της αγάπης σου. Να είσαι καλά και πάντα δημιουργικός.


@provato
Και εγώ αδελφέ μου, το προτείνω ανεπιφύλαχτα για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Εύχομαι να περάσεις όμορφα τις εορτές. Τα λέμε και πάλι. Σε ευχαριστώ.


@Διαβάτης
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αργυρούλα για τους όμορφους στίχους σου.
Να είσαι καλα. Ευχές στην οικογένεια.

π. ΛίΒυος είπε...

@Roadartist
Εγώ σε ευχαριστώ που είσαι εδω. Καλά να περνάς ...... Και συνέχιζε να σκορπάς ομορφιά τριγύρω σου.


@ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Φώτη μου σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, το οποίο άλλωστε γνωρίζω πολύ καλά.
Εάν θέλεις πληροφορίες για το βιβλίο μπές στην σελίδα των παιδιών ή στην προσωπική του συγγραφέα.
Τα λέμε.

Άστρια είπε...

Αγαπητέ π. Λίβυε, είχα καιρό να σου γράψω, πολλές φορές όμως περνούσες από τη σκέψη μου.

Το σημερινό σου θέμα όμως προσκαλούσε αυθόρμητα και το δικό μας παιδί που έχουμε μέσα μας να έρθει να συναντήσει το δικό σου, να παίξει κι εκείνο σ' αυή την αδειανή αλάνα που της άνοιξες την πόρτα για να θυμίσεις την ύπαρξή της.

Και το βρήκε..

Και ξεκούρασε το μυαλό του αφήνοντας για λίγο τα τόσα γιατί και διότι, τα ίσως και τα πρέπει, τα μπερδέματα ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στην αγάπη και στην κοροϊδία...δηλαδή αυτά και τόσα άλλα από τα "σοβαρά" και τα δήθεν που έχει ο κόσμος των μεγάλων..

Και χάρηκε..

Η αλάνα ήταν κήπος και οι σκέψεις σου αληθινά ενός παιδίού.

Π.Λίβυε, να είσαι πάντα καλά και καλή δύναμη!


υγ. πολύ όμορφη η εικόνα στην επικεφαλίδα του blog, χαρούμενη, φωτεινή, σαν παιδικού παραμυθιού, πολύ ταιριαστή και με το θέμα :))

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Π.Λύβιε,
μετά από καιρό κατάφερα να στηλωθώ και να αναζητήσω τις φωλιές της ψυχής μου.
Όπως συνήθως, στην δική σου αγαλίασα.
Σου ζητώ μια χάρη.
Από αύριο Σαββάτο και κάθε Σαββάτο 9 - 11 το βράδυ θα κάνω μια εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολύγύρου.
Σε αυτές τις εκπομπές θα ανατρέχω σε κείμενα των μπλογκς που με αγγίζουν και θα τα παρουσιάζω στους ακροατές.
Την άδειά σου να μεταφέρω τα δικά σου κείμενα.
Ειδικά της παρούσας ανάρτησης, είναι το ιδανικό ξεκίνημα.
Την αγάπη μου σου στέλνω.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

πραγματικά το να καλλιτεχνείς την ζωή είναι η μεγαλύτερη ενεργητική αντίσταση για κάθε καστεστημένο θανάτου.
Πολύ ωραία ανάρτηση
καλησπέρα

π. ΛίΒυος είπε...

@Άστρια
Σε ευχαριστώ για τα όμορφα σου λόγια. Να είσαι καλα!!!!!

@epikuros
Ναι αδελφέ μου. Ευχαρίστως να χρησιμοποιήσεις υλικό απο τα κείμενα μου. Τιμή δική μου η αγάπη σου. Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Ολα να πάνε κατ ευχήν.


@π.Παντελεημων
Γειά σου αδελφέ μου. Χαίρομαι που σε είσαι καλά παρόν και δυναμικός. Την εκτίμη και αγάπη μου.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πατέρα Λίβυε,
καλησπέρα κι από μένα.Δε γράφω συχνά αλλά πάντως πολύ συχνά σας σκέπτομαι με αφορμή το ένα ή το άλλο,να είστε σίγουρος γι αυτό!
Αυτά που διάβασα μου έφεραν στο μυαλό το καταπληκτικό εκείνο παραμύθι με τον σκληρόκαρδο γίγαντα και τα παιδιά που δεν τα άφηνε να παίξουν στον κήπο του...Πόσο μου άρεσε πάντα το παραμύθι αυτό και πόσες αλήθειες μάς λέει...
Είναι πολύ ωραίο να βρίσκουμε μια πόρτα ανοιχτή όταν είμαστε σε δυσκολία μεγάλη και φουρτούνες κι ας μην την δρασκελίσουμε ποτέ.Φτάνει να τη δούμε ανοιχτή κι ένα χέρι να μας τείνεται κι όχι να μας σπρώχνει να πάμε πιο κάτω...
Να είστε καλά,με υγεία και χαρά!Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και χαίρομαι πολύ που η φωνή σας υπάρχει ανάμεσα στα blogs.
Γεωργία.

π. ΛίΒυος είπε...

@ολα θα πανε καλα.
Σε ευχαριστώ Γεωργία μου για την επίσκεψη σου, για ακόμη μια φορά.
Αυτά τα παραμύθια κι μένα με κρατήσανε σε δύσκολες στιγμές......
Καλά να περνάς και αμα δεν μιλήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα καλά να περάσεις.

π. ΛίΒυος είπε...

@λυγερη
Σε ευχαριστώ για τις πολύ όμορφες ευχές σου. Σου εύχομαι και εγώ οτι καλύτερο και ο Θεός να σας ευλογεί. Χαιρετίσματα στις κοπελιές σου!!!!!

ANAZHTHΣH είπε...

Ανήκεις στα "αγαπημένα" μου δεν μπορώ παρά να σου ευχηθώ "Καλά Χριστούγεννα",να έρθει η μέρα που δεν θα χρειάζεται να ευχόμαστε γιατί θα τα ζούμε...

Ζηνάς είπε...

Εύχομαι ολόψυχα ο νεογέννητος Χριστός να αναγεννά διαρκώς το μικρό παιδί που φωλιάζει μέσα στον καθένα μας.

Καλά Χριστούγεννα πάτερ!

Σπύρος, Κατερίνα και ... Κωνσταντίνα Χιόνη.

Ιωάννης είπε...

Εμένα μου φαίνεται πως φταίει το σχολείο και γενικά η εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιους μεγάλους για πρότυπα, λέει, και πρέπει να μοιάσουν στα πρότυπά τους.
Αντε μετά να ξαναγίνουν παιδιά τα πρότυπα. Και τί πρότυπα θα έχουν τα παιδιά μετά αν τα πρότυπα γίνουν παιδιά?

Καλά Χριστούγεννα!

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=9o5hZ3IBsMM

καλές γιορτές σε όλους σας.

Άστρια είπε...

Αγαπητέ π.Λίβυε,

Πέρασα να σου αφήσω ευχές για Καλά Χριστούγεννα, γεμμάτα αγάπη, χαρά και Φως!


Αν έχεις χρόνο, πάρε αυτό το παιδί και πέρασε από την ιστοσελίδα μου, έχω γράψει ένα παραμύθι, θα ήθελα να το διαβάσεις κι ας μην αφήσεις σχόλιο:)

π. ΛίΒυος είπε...

@ANAZHTHΣH
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Και εγω εύχομαι να υπάρξει κάποτε μια εποχή που να ειναι όλα ΑΛΛΙΩΣ!!!!


@Ζηνάς
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους Σπύρο μου. Πολλά χαιρετίσματα.

@Ιωάννης
Καλά Χριστούγεννα!!! Οντως η εκπαίδευση ειναι ένα απο τα βασικότερα προβλήματα στην μονομερή ανάπτυξη του ανθρώπου, που ουσιαστικά τον περιορίζει πέριξ του εγκεφάλου και μονο....



@ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Χρόνια Πολλά Φώτη μου. Να είσαι καλα και να περνάς υπέροχα!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@Άστρια
Καλά Χριστούγεννα, να είσαι καλα. Πέρασα απο το παραμυθένιο χώρο σου και όντως είναι υπέροχο το κείμενο σου.