29 Νοε 2011

Περί θλίψεως...

Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τον "καταθλιπτικό"(αναφορά σε ήπιες μορφές θλίψεως) είναι και η εργασία, το ενδιαφέρον για τη ζωή. Ο κήπος, τα φυτά, τα λουλούδια, τα δέντρα, η εξοχή, ο περίπατος στην ύπαιθρο, η πορεία, όλ’ αυτά βγάζουν τον άνθρωπο απ’ την αδράνεια και του δημιουργούν άλλα ενδιαφέροντα. Επιδρούν σαν φάρμακα. Η ασχολία με την τέχνη, τη μουσική κ.λπ. κάνει πολύ καλό. Σ’ εκείνο, όμως, που δίδω τη μεγαλύτερη σημασία είναι το ενδιαφέρον για την Εκκλησία, για τη μελέτη της Αγίας Γραφής, για τις ακολουθίες. Μελετώντας τα λόγια του Θεού, θεραπεύεται κανείς χωρίς να το καταλάβει.(Γέροντας Πορφύριος)

Σχόλιο: Αυτό το κειμενάκι θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε εγχειρίδιο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας. Ήταν μεγάλος ο Γέροντας αλλά κι αυτόν όπως τόσους αλλους λίγοι, ελάχιστοι τον κατάλαβαν, οι πολλοί τον παρερμήνευσαν.

Διαβάζω τα κείμενα του, από την καταπληχτική έκδοση της Μονής Χρυσοπηγής "Βίος και Λόγοι" που διατήρησαν ακέραια και αυτούσια τα λογια του Γέροντος και έπειτα ακούω ομιλίες ή διαβάζω άρθρα πάνω στην διδασκαλία του και απογοητεύομαι. Υπάρχει τεράστια απόσταση απο το πνεύμα του Γέροντος.

Πραγματικά ελάχιστοι έχουν κατανοήσει το πνεύμα του Γέροντος Πορφυρίου. Γι ακόμη μια φορά αισθάνθηκα ότι διαβάζουμε με τα δικά μας μάτια, αυτά που θέλουμε και κατανοούμε εκείνα που αντέχουμε ή συμφέρουν το εγωτικό οικοδόμημα μας. Άλλωστε ειναι τέτοιες οι άμυνες του ψυχισμού μας που αποφεύγει και ξεχνάει εκείνα που τον οδηγούν στην συνάντηση του βαθύτερου εαυτού, της βαθύτερης αλήθειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός, ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι η συνάντηση με τον εαυτό του. Κάνει τα πάντα για να μην συναντηθούν.

π. Λίβυος

8 σχόλια:

Γρηγόρης Ζαγοραίος είπε...

παπούλη μου ευλόγησον αλλά...παραφέρεσαι.
Φυσικά ο καθένας καταλαβαίνει κατά το προσωπικό του backgraund κι αλλοίμονό μας άν δεν ήταν έτσι.
Κανείς δεν θά έκανε ένα βήμα μπροστά άν κατανοούσε την μεγάλη του αθλιότητα σε σύγκριση με τους τελειώτερους...
Γι αυτό και τα κηρύγματα είναι σκέτη ρητορία για να μη πώ αργός λόγος άν δεν έχουν αντίκρυσμα στην ζωή του ιεροκήρυκα. Με το μυαλό δυστυχώς, μόνο αντικειμενοποιούμε το Θείον, δεν το προσεγγίζουμε.
Οι Άγιοι από Αγίους διερμηνεύονται.
Μην απορρίπτεις τους καυμένους τους θεολογίζοντες, ό,τι μπορούν κάνουν...

π. ΛίΒυος είπε...

Δεν έχεις άδικο. Καλημέρα!!

ANAZHTHΣH είπε...

γλυκός γέροντας ο πατέρας Πορφύριος

με συγκινεί και η αγάπη κι η ευαισθησία του για την φύση
όπως και πολλών άλλων γερόντων

καλή δύναμη να έχετε

π. ΛίΒυος είπε...

@ANAZHTHΣH
Την Καλησπέρα μου!!!

κυριάκος είπε...

υπέροχος και οντως μεγάλος ο γέροντας πορφύριος...τα καταπληκτικά του λόγια μας δινουν δύναμη και κουράγιο.Αλλά όμως έτσι ακριβώς είναι,πόσο έχει παραποιηθεί το πνευμα του γεροντα και αλλων απο ανθρώπους που θέλουν να μας γεμίσουν με "Ενοχές, τύψεις, νόμους, κανόνες με απουσία χαράς"...μακάρι να καταλαβαίναμε το πνεύμα των λόγων του αληθινά και να συναντήσουμε κάποτε τον αληθινο μας εαυτο..ελπίζω πάντωςνα κυκλοφορησε και το βιβλίο θεσσαλονικη για να κατεβω να το αγοράσω!την καλημέρα μου!

π. ΛίΒυος είπε...

@κυριάκος
Οπως τα λές Κυριάκο. Χάσαμε το πνεύμα και μείναμε απελπιστικά προσκολημένοι στο νόμο.
Το βιβλίο ζήτησε το στο βιβλιοπωλειο απο το οποιο ψωνίζεις. Εαν δεν το έχει θα στο φέρει.
Καλή μέρα να έχεις. Ο Θεός μαζί μας!!!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

H παρουσία του Αγίου διώχνει την θλίψη. Άραγε πόση θλίψη βιώνουμε...

Να είσαι καλά πάτερ Λίβυε.

π. ΛίΒυος είπε...

@π Παντελεήμων
Καλημέρα αδελφέ μου!!