22 Δεκ 2011

Ο Θεός της Αγάπης και της Ελπίδας θα έλθει και φέτος...


του Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου


Ο Χριστός θα έλθει όχι σαν Θεός - κριτής και εξουσιαστής των ανθρώπων αλλά σαν φίλος και σωτήρας

Πριν λίγα χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράκης σε μια συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών, ανέφερε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, πως ο Χριστός φέτος δεν θα έλθει, γιατί μπούχτισε πλέον με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Όμως ΟΧΙ. Δεν θα τους κάνει τη χάρη o Χριστός. Θα έλθει και φέτος. Κάποιος που αγαπάει θεϊκά, δεν μπουχτίζει, η αγάπη Του δεν έχει όρια. Και θα έλθει όπως πάντα μέσα στη φάτνη Του, όχι σε έπαυλη, όχι εν μέσω των επισήμων, αλλά εν μέσω απλών ανθρώπων. Θα κάνει πάλι αυτή την επιλογή, γιατί ξέρει καλά πως δεν έρχεται για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει.


«Ο Υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονήσαι», λέει η Γραφή. Η άφιξή Του, όπως και τότε, θα προκαλέσει όλους αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτούς που έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται και να καταδυναστεύουν τους λαούς και τις κοινωνίες. Το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό κατεστημένο, όλους αυτούς που από νήπια τον αντιμετώπισαν και τον αντιμετωπίζουν σαν ξένο. («Τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω»), σαν περίεργο θα λέγαμε, και τον κυνήγησαν σε όλη τη δημόσια δράση Του, καταφέρνοντας στο τέλος να τον θανατώσουν. «Ο Χριστός», γράφει μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, «παραμένει ξένος στις άδικες επιλογές που καθορίζουν την πορεία του κόσμου, βάσει των δεδομένων “δογμάτων” της διεθνούς οικονομίας, της πολιτικής σκοπιμότητας, των ιδιοτελών στόχων των εκάστοτε ισχυρών». Ο Χριστός θα έλθει όχι σαν Θεός - κριτής και εξουσιαστής των ανθρώπων, αλλά σαν φίλος και σωτήρας. «Ουκ ήλθον ίνα κρίνω τον κόσμον, αλλ’ ίνα σώσω τον κόσμον» (Δεν ήλθα για να καταδικάσω τον κόσμο, αλλά για να τον σώσω). Θα έλθει ως απελευθερωτής, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από κάθε μορφή δουλείας (πνευματική, κοινωνική, θρησκευτική), να τους απελευθερώσει από δεισιδαιμονίες, προλήψεις, ανασφάλειες, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Όπως είπε ο ίδιος, στάλθηκα «για να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους τσακισμένους ψυχικά, στους αιχμαλώτους να κηρύξω τη λευτεριά και στους τυφλούς ότι θα βρουν το φως τους» (Λουκ. 4, 18). Ο Χριστός θα έλθει και φέτος, για να ταρακουνήσει τη βολεμένη θρησκευτικότητά μας και τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό μας.Δεν θα έλθει για τους λίγους, τους εκλεκτούς, αλλά για όλους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν έχουν κανένα. Ο Χριστός ήλθε για ολόκληρη την Οικουμένη, για όλους τους λαούς. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, επιθυμία του Χριστού είναι «να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να λάβουν γνώση της αλήθειας». Αιώνες πριν τον ερχομό του Χριστού, ο Ψαλμωδός τονίζει προφητικά: «Και ενευλογηθήσονται εν αυτώ πάσαι αι φυλαί της γης, πάντα τα έθνη μακαριούσιν αυτόν και πληρωθήσεται της δόξης αυτού πάσα η γη» (…Και θα απολαύσουν τις ευλογίες Του όλες οι φυλές της γης και όλα τα έθνη θα Τον επευφημούν και θα Τον μακαρίζουν…ας πληρωθεί από τη δόξα Του όλη η γη», (Ψαλμ. 71: 17, 19).

Σε μια εποχή παράξενη και απρόβλεπτη σαν τη δική μας, που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός απλώνονται παντού, έρχεται ο Χριστός, για να θυμίσει ότι δεν αποτελεί ιδιοκτησία κάποιων και μάλιστα ανάξιων, αλλά προσφορά σε όλους. Θα έλθει και, πριν καλά - καλά προλάβει να κάνει τα πρώτα βήματα στη ζωή, θα αναγκαστεί να μεταναστεύει, όπως χιλιάδες συνάνθρωποι μας στις μέρες μας. Απ’ τη Βηθλεέμ που γεννήθηκε, φυγαδεύτηκε αμέσως στην Αίγυπτο, γυρνάει στη Ναζαρέτ, όπου και μεγαλώνει. Ο Υιός του Ανθρώπου θα φτάσει στο σημείο να μην έχει «που την κεφαλήν κλίναι», (που να γύρει το κεφάλι), όπως ακριβώς στις μέρες μας η φτωχολογιά του τρίτου κόσμου, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, οι εγκαταλελειμμένοι, οι μοναχικοί, οι περιθωριακοί, οι άνεργοι. Θα έλθει, λοιπόν, για να δώσει χαρά και ελπίδα σ’ όλους αυτούς που, όπως ο Θεός τους, δεν έχουν «πού να γύρουν το κεφάλι τους». «Τω ονόματι αυτού τα έθνη ελπιούσι», γράφει ο Ματθαίος (στο όνομά Του ελπίζουν όλα τα έθνη).

Έρχεται ο Θεός της ελπίδας και της χαράς. Το ερώτημα είναι πώς Τον περιμένουμε. Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας το νόημα των Χριστουγέννων έχει χαθεί για τους περισσότερους. Έτσι εξηγείται, ίσως, γιατί έχει χαθεί και η ανθρωπιά.Αξίες της παράδοσής μας, που κατ’ εξοχήν βιώνονται αυτές τις μέρες, όπως η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, έχουν μπει στο περιθώριο. Τη θέση τους έχουν πάρει η καταναλωτική μανία και η επίδειξη. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας θυμίζει ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που να φροντίζει ο ένας να ξεπεράσει σε σπατάλη τον άλλον και, μάλιστα, αυτό να γίνεται τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι πεινούν και έχουν ανάγκες. Ο Θεός της ΑΓΑΠΗΣ και της ΕΛΠΙΔΑΣ θα έλθει και φέτος και ο ερχομός Του θα είναι ακόμα πρόκληση και πρόκληση. Αν θέλετε να τον συναντήσετε, μην ψάξετε στα εορταστικά shows των τηλεοπτικών καναλιών ούτε στα γυαλιστερά περιοδικά για νεογιάπηδες. Σας περιμένει στους στενούς δρόμους γύρω απ’ την Ομόνοια, στους καταυλισμούς των προσφύγων, στα στρατόπεδα των αιχμαλώτων, στα ορφανοτροφεία, στις σελίδες του Παπαδιαμάντη, του Κόντογλου, του Ντοστοφιέφκσι, στη Λειτουργία το πρωί των Χριστουγέννων.Η μέρα της χαράς, της ελπίδας και της χαμένης μας ανθρωπιάς, πλησιάζει.«Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Πάτερ.Μακάρι να Μείνει στις Καρδιές μας και μετά τις Εορτές Αφού Περάσουν τα Χριστούγεννα και Αυτές οι Γιορτές Τότε Πραγματικά Αξίζει. Εύχεσθαι.
Κίρκη.

γρηγόρης στ. είπε...

Μπράβο, π. Λίβυε!
Από τα πιο μεστά κείμενα.

π. ΛίΒυος είπε...

@Κίρκη
Αυτο είναι και το ζητούμενο αγαπητη μου. Να μείνει ο Χριστος στην Καλημέρα και στην Καληνυχτα της ζωής μας.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@γρηγόρης στ.
Γρηγόρη μου σε ευχαριστώ. Τα μπράβο βεβαια στον συγραφέα του κειμένου, το Ανδρέα Αργυρόπουλο.
Καλά Χριστούγεννα να περάσουμε. Να ευχεσαι αδελφέ!!!

γρηγόρης στ. είπε...

Καλά Χριστούγεννα, π. Λίβυε!

[το μπράβο φυσικά στον συγγραφέα, αλλά και σε αυτόν που το αναδημοσιεύει!]

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Καλά Χριστούγεννα πάτερ και καλοτάξιδο το βιβλίο σου!

π. ΛίΒυος είπε...

@π Παντελεήμων Kρούσκος
Σε ευχαριστώ πάτερ μου!!!
Καλά Χριστούγεννα!!!!!

Mairi είπε...

Θυμάμαι πέρισυ στην πρωινή Λειτουργία των Χριστουγέννων έλεγα ξανά και ξανά μέσα μου τον στίχο
"Δι' ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός" και έκλαιγα και έκλαιγα και έκλαιγα από χαρά για το τόσο σπουδαίο, ωραίο, γενναιόδωρο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Να είμαστε όλοι καλά.

π. ΛίΒυος είπε...

@Mairi
Συγκλονιστική και ομορφη εμπειρία. Ευχομαι Καλά και ευλογημενα Χριστούγεννα!!!

Άστρια είπε...

Ω, ναι! Θα έλθει, δεν θα μας ξεχάσει! ευχόμαστε, ελπίζουμε, ..είμαστε σίγουροι!

Αγαπητέ π.Λίβυε, ευχές από καρδιάς για υγεία και χαρά τα Χριστούγεννα για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους!
Και πολύ δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Και ενα κειμενάκι απο μένα

http://tinyurl.com/d6xfc7j

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ευλογημένα τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για όλον τον κόσμο ,ας είναι και γα μας...

Με την ιδιαίτερη εκτίμησή μου πάντα

http://ligery.pblogs.gr/2011/12/ayrio.html

π. ΛίΒυος είπε...

@Άστρια
Σου ευχομαι απο καρδιάς Καλά και Ευλογήμένα Χριστούγεννα, ο Θεός της Αγάπης να ευλογεί την ζωή σου!!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@Ανώνυμος
Σε ευχαριστώ για αυτο το κειμενάκι. Σε νιώθω και εσένα και οσους νιώθουν με αυτο τον τρόπο αυτές τις μέρες. Ομως ας κρατήσουμε την γιορτή και ας πετάξουμε την κατανάλωση. Η γιορτή μας χρειάζεται. Την έχουμε ανάγκη. Μην επιτρέψουμε στην εξουσία τους να εισβάλει στην καρδιές μας. Φτάνει που εισέβαλε στις τσέπες μας. Εμείς θα χαρούμε και θα ζήσουμε κοντρα σε ολα. Καλά Χριστούγεννα φιλε μου!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@λυγερη
Καλά Χριστούγεννα. Πολλές ευχές στα κορίτσια σου!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Έχω την εξής ερώτηση: μας απελευθέρωσε πράγματι ο Χριστός από το ζυγό της θρησκευτικής δουλείας; Διότι όσοι μπαίνουν μέσα στην Εκκλησία Του φορτώνονται έναν πραγματικό ζυγό, ακόμα χειρότερο κι από εκείνον των αρχαίων Εβραίων. Δύο τινά συμβαίνουν· ή απέτυχε ή η Εκκλησία Του δεν είναι Εκκλησία Του, αλλά αποτελείται από μια μερίδα ανθρώπων καπηλευτών του ονόματός Του που θέλουν να εξουσιάζουν τον κόσμο στο όνομά Του...