8 Ιουν 2012

Λίγο πριν από το μηδέν


π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος(Λίβυος)

Για όσους σοκαρίστηκαν από την χθεσινή εικόνα πολιτικής ζούγκλας στην ελληνική τηλεόραση, να τους θυμίσουμε ότι στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η ταυτοποίηση της αλήθειας με «το είπε ή το έδειξε και η τηλεόραση». Γιατί αυτή την φορά η τηλεόραση όχι απλώς έρχεται πίσω από τα γεγονότα αλλά ούτε καν μπορεί πλέον να τα αποτυπώσει.

Το λέω τούτο διότι για εκείνους οι οποίοι ζουν στην καθημερινή ζωή του Έλληνα και όχι στις κρυψώνες της φαντασίας τους, γνωρίζουν ψυχή και σώματι, ότι η Ελληνική κοινωνία τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, ζει σε οριακές καταστάσεις.

Το συμβάν που όλοι πλέον είδαμε να διαδραματίζεται στην τηλεόραση από ανθρώπους που θέλουν να εκπροσωπούν θεσμικά την Ελληνική Δημοκρατία, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Διότι δεν είναι αληθινό και υπαρκτό ότι συμβαίνει on camera, αλλά κυρίως off camera. Εκεί στην αληθινή ζωή, όχι της εικονικότητας αλλά της κοινωνικής εξαθλίωσης και βαρβαρότητας.

Ανεργία, πείνα, έλλειψη νοήματος, τραυματισμένη έως θανάτου κοινωνική συνοχή, κοινωνία που κινείται στα όρια της κατάρρευσης και του μηδενισμού, ένα βήμα πριν την κοινωνική σύρραξη.

Βία, σωματική και λεκτική, ένταση, απογοήτευση, οργή, θυμός, όλοι έτοιμοι για φασαρία, για ξύλο, για βρίσιμο, για βία όποιας μορφής. Το βλέπεις στα μάτια, το αισθάνεσαι στα κορμιά, το ακούς με την γλώσσα μα προπαντός το μυρίζεις παντού, μπαρούτι που διψά την σπίθα.

Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί εισέλθει σε μια περίοδο κοινωνικής αποδόμησης. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική συμφωνία αξιών. Καμία κοινωνική συνοχή. Κανένα πολιτικό ή κοινωνικό όραμα που μπορεί να συνθέσει σε αρμονία και ειρήνη τους πολίτες. Αισθάνεσαι ότι όλα είναι έτοιμα να εκραγούν, να επαναστατήσουν με σύμμαχο το θυμικό μηδέν.

Είμαστε ένα βήμα πριν από το μηδέν, γιατί αφού πρώτα ως κοινωνία και έθνος ανταλλάξαμε ένα βαθύ ιστορικό πολιτισμικό κώδικα αξιών, με τον πολιτισμό της «αρπαχτής» και της εξαπάτησης προς εύκολο πλουτισμό, ήρθαμε αργότερα στην απουσία των ατομικών μας ευθυνών, να νομιμοποιήσουμε και να επικροτήσουμε κοινωνικά την μεθοδολογία του «γιαουρτιού» και του «μπουκαλιού». Λησμονώντας όμως τραγικά τα εξής, ότι το γιουχάισμα εύκολα γίνεται μπουκάλι, το μπουκάλι πολύ απλά μετατρέπεται σε πέτρα και οι μπουνιές κάλλιστα μεταμορφώνονται σε σφαίρες.

Εκείνος ο όποιος ανέχεται τα πέφτουν χαστούκια στα πρόσωπα των διπλανών του, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να ετοιμάζεται να δεχθεί γροθιές στο δικό του πρόσωπο εντός ολίγου. Η κοινωνική νομιμοποίηση και επικρότηση του «γιαουρτιού», του «μπουκαλιού» και τις «σφαλιάρας», θα είναι αυτή που θα φέρει και τις σφαίρες. Γιατί αύριο το πρωί θα διαφωνούν με την δική σου άποψη ή με την δική σου καταγωγή, ενδεχομένως με την εφημερίδα που διαβάζεις, το ντύσιμο σου ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου. Τότε σαφέστατα και θα είναι αργά να καταδικάσεις γιατί όταν έπρεπε επικροτούσες έστω και σιωπώντας.

Το φοβερό και τρομακτικό για την Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή δεν είναι το χέρι που χαστούκισε ή σήκωσε την πέτρα, αλλα οι χιλιάδες που φώναξαν "άξιος". Ο Χίτλερ,(Στάλιν,ο Κεμάλ), ήταν ένας αλλα εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που ζητωκραύγαζαν «Hi Xitler».

Η Δημοκρατία είναι το πιο ευαίσθητο πολιτικό σύστημα και χρειάζεται την προστασία μας. Και όπως εύστοχα παρατηρεί ο Στέλιος Ράμφος: Πολιτικές ηγεσίες και πολίτες δεν μπορεί να παίζουν με τη φωτιά, γιατί, ως γνωστόν, υπάρχουν φωτιές που σβήνουν με νερό, υπάρχουν όμως και φωτιές που σβήνουνε με αίμα!


Υ.Γ η θεσμική Εκκλησία πότε θα πάρει θέση απέναντι σε όλους εκείνους που καπηλεύονται την Ορθόδοξη πίστη παραχαράζοντας και παραμορφώνοντας την διδασκαλία της σε εθνική και ρατσιστική ιδεολογία μίσους;

15 σχόλια:

alias είπε...

ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΤΕ!!!
ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ-ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ-ΕΓΩΙΣΜΟΥ...
ΠΟΣΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ!!!

Mairi είπε...

Δεν έχω λόγια να πω πόσο συμφωνώ με αυτά που λέτε. Χθες τρόμαξα, όχι τόσο με την πράξη του Κασιδιάρη, αλλά με τις αντιδράσεις που είδα γύρω μου.

Όσο για την θεσμική Εκκλησία, δεν ξέρω αν φοβάται, αν είναι αμήχανη, αν αν αν, αλλά ξέρω ότι πρέπει να αρχίσει να μιλάει ανοιχτά, όπως ανοιχτά μιλούσε και ο Χριστός μας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Φοβάμαι π.Λίβυε, πως η φωτιά - που εμείς τροφοδοτήσαμε, σαν κοινωνία και πολιτικά όντα με την καύσιμη ύλη - ,έχει ξεκινήσει να καίει και το μόνο που προσεύχομαι, είναι να σβήνει με νερό και να μη χρειαστεί αίμα.
Έρχονται δυσκολότερες ώρες για όλους μας και χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία για να τις διαβούμε και να φτάσουμε σε ένα νέο προορισμό.
Έναν προορισμό που θα είναι γαλήνιος, μόνο αν είναι συλλογικός, έστω και μικρών κοινωνικών ομάδων, και θα αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου ζωής και επανακαθορισμό των αξιών της κοινωνίας μας,
Οι πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δυστυχώς, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με την ίδια νεοπλουτίστικη αλαζονεία που μας έφερε ως εδώ.
Μειοψηφίες αναζητούν το μονοπάτι της αληθινής ζωής,
Ο Θεός ας είναι βοηθός μας.

γρηγόρης στ. είπε...

π. Λίβυε,

αλήθεια, ως πότε θα περιμένουμε μια υπέυθυνη στάση και μια απάντηση, όπως γράφεις στο Υστερόγραφο;

Νικήτας Καυκιός είπε...

Όσα αναφέρεις για την ελληνική κοινωνία π. Λίβυε νομίζω πως δεν είναι προϊόντα της κρίσης αλλά ισχύουν εδω και 200 χρόνια.

maurogialouro είπε...

ΠΑΤΕΡΑ ΛΙΒΥΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΘΕΙ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΩΣΤΟΣΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ,
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΣΤΟΣΟ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΓΙΝΩ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΑΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ
ΥΓ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

ζωη είπε...

λιγο πριν απο το μηδεν σεβαστε πατερα; η στο απολυτο μηδεν; με ποια ελπιδα;

π. ΛίΒυος είπε...

Καλησπέρα σε όλους!!!!


Νομίζω οτι αυτά που ζούμε στις μέρες μας δεν είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης. Αλλα μιας βαθιάς πολιτισμικής κρίσης. Απλά φανερώνεται σε αυτές τις διαστάσεις για τον λόγο οτι απογυμνώθηκε η οικονομική φούσκα που απόκρυπτε την πνευματική μας γυμνότητα.
Εαν υπάρχει ελπίδα; Πάντα υπάρχει, αλλα ίσως χρειαστεί να πεθάνουμε πρώτα για ν' αναστηθούμε. Δηλαδή ίσως πρέπει να αποδεχθούμε τον εξιλασμό και την κάθαρση ως εσωτερική άνοιξη.
Ας μην φοβόμαστε τον πόνο, πολλές φορές ειναι ο μόνος δρόμος θεραπείας.

Θεόδωρος Οἰκονόμου είπε...

«[Ἡ πολιτισμικὴ κρίση] φανερώνεται σε αυτές τις διαστάσεις για τον λόγο οτι απογυμνώθηκε η οικονομική φούσκα που απόκρυπτε την πνευματική μας γυμνότητα.» Π. Λίβυε, σᾶς εἶμαι εὐγνώμων ποὺ συνοψίζετε τόσο εὔστοχα τὴν πραγματικὴ ρίζα τοῦ κακοῦ!

Ἄν τὸ ἀντιλαμβανόντουσαν ὅλοι οἵ ἑλλαδίτες Ἕλληνες (διότι οἱ ξενιτεμένοι τὸ ξέρουν ἀπὸ καιρὸ), ἡ λύση θὰ ἦταν εὔκολη καὶ ἐφικτὴ. Φεὺ, ὅμως... Γι αὐτὸ (δυστυχῶς) συμφωνῶ πὼς μόνο μετὰ τὴν ἀναγκαία κάθαρση, θὰ μπορέσουμε πάλι νὰ ἐλπίζουμε πὼς οἱ Ἕλληνες θὰ ἀγκαλιάσουν ἐκ νέου τὸ ἀγγελμα ἐλευθερίας καὶ ἀγάπης τοῦ εὐαγγέλιου.

Γι αὐτὸ καὶ τὸ ἐργο σας θὰ παραμεῖνῃ κρίσιμο στὰ χρόνια ποὺ ἔρχονται. Κρατάτε γερὰ!

alexia1004 είπε...

π. Λίβυε και εμένα με σόκαραν τα "καλά τους έκανε" που ακούστηκαν περισσότερο από το ίδιο το γεγονός. Εναργέστατα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας πώς η βία γεννά βία. Μήπως είναι και άτοπο ή λανθασμένο που θυμήθηκα και το λόγο του Κυρίου μας: "πάντες γὰρ οἱ λαβόντες μάχαιραν ἐν μαχαίρᾳ ἀποθανοῦνται."; Το κράτος στέλνει την αστυνομία να ασκήσει βία στους πολίτες που διαδηλώνουν και μέρος των πολιτών στέλνει τη βία, ως πολιτικό φορέα πλέον, μέσα στη Βουλή. Θυμάμαι που παλιότερα (π.χ. 2007, 2008) διάβαζα άρθρα κοινωνιολόγων, εγκληματολόγων ακόμη και θεολόγων που επεσήμαναν εναγωνίως το γεγονός ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υφέρπουν εστίες βίας και να προλάβουμε τα χειρότερα και μάλιστα πρότειναν και τις μεθόδους (θεωρητικές και πρακτικές). Δυστυχώς, χάσαμε το στάδιο της πρόληψης και φτάσαμε να νοσούμε και να απαιτείται θεραπεία. Να δούμε ποια θα είναι αυτή και από ποιον θα δοθεί. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό το υστερόγραφό σας. Με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι η θεσμική Εκκλησία δεν αντιδράει στους Νεοναζιστές που διασύρουν την Ορθοδοξία.

π. ΛίΒυος είπε...

Καλημέρα σε όλους. Νομίζω οτι ολοι ως μέλλη του Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας, πρέπει στον δικό μας μικρόκοσμο να ομολούμε σε ολους τους τόνους, οτι ο Χριστός μας, δεν έχει καμία σχέση με ιδεολογίες και απόψεις, βίας, μισους και ρατσισμού. Ετσι νομίζω οτι βοηθαμε ολοι τα μέγιστα.

mpampas είπε...

Π.Χαράλαμπε συγχωρέστε με αλλά όλα εχουν βουλιάξει γύρω μας καί σείς άσχολείστε μέ τό χαστούκι πού άλλοι τό έπικροτούν καί άλλοι τό κατακρί-
νουν .Εδώ τα πάντα χάνονται και έάν ό Θεός δέν έπέμβει νά σώσει τήν Όρθό-
ξία ,τήν Έκλησία τήν όποία έπεριποιή-
σατο δια τού ίδιου του αίματος καί γενικά τήν αίματοβαμένη πατρίδα μας θά χαθουν τά πάντα.Καθημερινά τρώμε χαστούκια γιά τά όποία κανείς δέν μιλάει καί δυστυχώς όμοιάζουμε μέ έκείνους οί όποίοι εχουν μάτια καί δέν βλέπουν καί αύτίά καί δεν άκούνε.Λυπάμαι άλλά δέν άναπαύτικα άπ΄αύτά πού διάβασα καί άπό σάς καί άπό τούς άλλους σχολιαστάς. Πιαστείτε άπό τό φόρεμα τής Παναγίας καί έχετε τίς έλπίδα σας στήν άγάπη καί στήν πρό-
νοια τού Πολυεύσπλαχνου Θεού μας καίτήν άγάπη τής κ.Θεοτόκου.Κατά τόν Λαό καί οί άρχοντες.Άς άλλάξουμε έμείς μέ μετάνοια μέ ζωή
όντως Χριστιανική καί θά άλλάξουν όλα.Άν όμως μένουμε μόνο στήν κρι-
τική θά άκούσουμε ,βγάλε τό καρφί άπό τό μάτι σου καί άφησε τό μικρό άγκαθάκι άπό τό μάτι τού άλλου.'Αν ΄ο καθένας κάνει τόν έαυτό του καλλίτερο τότε όλοι θά γίνουμε κα-
λοί καί άπό καλές οίκογένειες θά
γίνουν καλοί ίερείς καί καλοί άρχο-
ντες. Τά πάντα καταρέουν καί μείς άσχολούμεθα μέ ένα γεγονός όποσδή-
ποτε όχι καλό.Έλεγε ό π.Πορφύριος πίστευε καί μή φοβού,καί αύτό άς προσπαθησουμε νά έφαρμόσουμε στήν ζωή μας .Ό ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙ.

π. ΛίΒυος είπε...

@mpampas
Καλημέρα. Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας. Ο Θεός μαζί σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Ν΄αγιάσει το στόμα σου mpampas!

WithoutReasonOrRhyme είπε...

Η κριση ειναι οικονομικη. Σε τελικη αναλυση, όλα αναγονται στην οικονομια. Μονο σε τελικη αναλυση ομως.
Απο εκει και περα, η πολιτισμικη κριση υπαρχει στην Ελλαδα απο δημιουργιας του Ελληνικου κρατους. Μιλαμε για μια χωρα με μηδενικη παιδεια, ενα κρατος που χρησιμοποιει τα σχολεια για να φτιαξει ιδεολογιματα, και οχι για να μορφωσει τους πολιτες. Και προφανως αυτο γινεται για συγκεκριμενους λογους. Ολη αυτη η ελλειψη παιδειας και πολιτισμου ομως, βγαινει στην επιφανεια στις χειροτερες στιγμες μιας κοινωνιας, οπως ειναι αυτες που ζουμε τωρα.
Απο εκει και περα, η επισημη Εκκλησια δεν εχει καποιο λογο να αντισταθει σε παρομοιες συμπεριφορες και ιδεολογιες. Ειναι αμεσα συνδεδεμενη με αυτες, τρεφεται απο αυτες και της χρισιμοποιει στο πολιτικο παιχνιδι της. Δουναι και λαβειν ειναι η υποθεση μεταξυ Εκκλησιας και Κρατους. Προσωπικα δεν μπορω να τα ισοπεδωσω ολα, ξερω οτι υπαρχουν ιερεις οι οποιοι στο μυαλο τους εχουν την χριστιανικη διδασκαλια, και οχι τα πολιτικα παιχνιδια. Ευτυχως που υπαρχουν και αυτοι. Σε επιπεδο ηγεσιας ομως, καλως η κακως, η Εκκλησια ηταν παντα συμμαχος της εκαστοτε εξουσιας, και αυτο ειναι κατι που προσωπικα, δεν μπορω να το παραβλεψω.