27 Δεκ 2012

Άδειασε το ποτήρι να κεράσει ο Θεός





Ήθελα μέρες να σου γράψω, φίλε και φίλη, αλλά νέες καταστάσεις που προέκυψαν στην ζωή μου, δεν μου αφήνουν τα περιθώρια που είχα παλαιότερα να σκέφτομαι και κυρίως να γράφω.

Θα μου πεις αυτό ίσως είναι ευλογία. Δηλαδή ένας νους που δεν σκέφτεται. Ναι θα ήταν ευλογία εάν ο νους αυτός ήταν άδειος ή ακόμη και περά από άδειος, κενός ή ουτε κενός, ώστε να γεμίσει με την παρουσία του Θεού και του μυστηρίου της Χάριτος Του.

Όμως συνήθως εμείς, όταν αδειάζουμε τον νου μας από μια ενέργεια ή εργασία ή ασχολία, σκέψεις και λογισμούς, τρέχουμε γρήγορα, με φόβο θα έλεγε κανείς, να τον ξαναγεμίσουμε με κάτι άλλο. Γιατί έτσι έχουμε μάθει από μικρά παιδιά. Ο νους να είναι πάντα γεμάτος από σκέψεις, εικόνες, εικασίες, σενάρια και φαντασίες. Φοβόμαστε ο άδειασμα του νου, γιατί δεν το έχουμε μάθει, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε στην σιωπή των λογισμών, δεν γνωρίζουμε τον τρόπο να εισερχόμαστε στο μυστήριο του Θεού και να αναπαυόμαστε στην παρουσία Του, μια και αυτή την έχουμε κωδικοποιήσει και συγκεκριμενοποιήσει.

Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία δεν είναι να μην έχουμε κακούς λογισμούς ή σκέψεις, αλλά πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε καλούς. Ο γέρο Παίσιος έλεγε ούτε καλούς, ούτε κακούς λογισμούς να έχετε. Διότι και οι καλοί τόπο και χώρο πιάνουν μέσα στην καρδιά και το όλον μας.

Και ξέρεις κάτι, το ποτήρι όταν είναι γεμάτο ακόμη κι ας μην έχει μέσα δηλητήριο, είναι γεμάτο. Ειτε κρασί έχει, είτε δηλητήριο είναι γεμάτο, και εμείς θέλουμε να μείνει άδειο, ώστε να βρει χώρο και τόπο να κεράσει ο Θεός την παρουσία Του.

π .Λίβυος
Χρόνια πολλά!!!!

4 σχόλια:

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Έτη πολλά και ευλογημένα, με αγάπη και ευλογία Θεού, για σας και όλο τον κόσμο... "πιστούς" και "απίστους".

alex είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ.ΟΤΑΝ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.... ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ!!!! ΤΟΤΕ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

π. ΛίΒυος είπε...

Καλημέρα!!! Σας ευχομαι να καλη και ευλογημένα παρά Κυρίου η νεα χρονιά. Να περνάτε ομορφα.
Ειναι δυσκολο αλλα και αυτή ειναι μια αρνητική σκέψη. Δεν λεμε ουτε δυσκολο ουτε ευκολο, δεν ξεκινάμε έτσι. Απλά αρχίζουμε να λεμε την ευχή αδιαφορώντας για την πλημυρίδα των σκέψεων. Επειτα χρειάζεται διόθρωση και εξομολογηση των λογισμών. Για να τακτοποιούνται οι λογισμοί μας και ολα τα άλλα έρχονται οταν πρέπει απο τον Θεό. Την κατάλληλη στιμγή. Καποια μερα κάτι θα γράψω. Τα λέμε.



Λυγερή Βασιλείου είπε...

Kαλή κι ευλογημένη Χρονιά σου εύχομαι π.Λιβυε...
Μακάρι να μπορούσαμε να διαφεντεύαμε το νου ,ακόμη και την καρδιά μας...
Αλλά είμαστε έτσι φτιαγμένοι σαν άνθρωποι ,εκτεθειμένοι σε σκέψεις, σε εξωτερικές επιρροές, σε εσωτερικές υπαγορεύσεις που μόνο ένα shelf control kαι η ευλογία της Αγάπης μπορεί να επεμβαίνει και να κάνει χώρο στην καρδιά μας για μια μόνιμη θέση του Θεού εντός μας χωρίς λιγοψυχιά και παλινδρομήσεις μόνο με ακλόνητη πίστη.