26 Δεκ 2015

Δε σε "αντέχουμε" Χριστέ μου...


Κύριε, εκείνο το παγερό βράδυ δεν βρέθηκε κατάλυμα να σε φιλοξενήσει. Ένας χώρος να στεγάσει την αγάπη σου. Μία γωνιά να ζεστάνει την νεαρή μητέρα σου. Μικρό παιδί μες στην αθωότητα μου, απορούσα, «μα γιατί δεν βρέθηκε κανείς να σε φιλοξενήσει; Βρέφος, μωρό παιδί, μιας ξένης κοπέλας χαμένης μέσα στην νύχτα με την αγωνία στα μάτια». Τώρα που μεγάλωσα και η αθωότητα έδωσε την θέση της στην εμπειρία του κακού, έμαθα το «γιατί». Γιατί αυτός ο κόσμος δεν αντέχει Χριστέ μου, την ομορφιά της αγνότητας σου. Κόσμος ψεύδους και υποκρισίας, μίσους και αδικίας, δεν έχει χώρο για σένα. Είμαι πλέον βέβαιος, ότι όσες φορές κι αν ξανάρθεις σε αυτή την γη, πάλι σε φάτνη θα γεννηθείς, γιατί δεν σε αντέχουν.
Δεν μπορούν την αγάπη και την ελευθερία σου. Τους παιδεύεις Χριστέ μου, τους μπερδεύεις. Αυτοί διψάνε για εξουσία και δύναμη και εσύ έρχεσαι ταπεινός και αδύναμος. Αυτοί διψάνε για απειλές και τιμωρίες και εσύ συγχωρείς και ανέχεσαι. Αυτοί θέλουν «νόμους» και «δικαιοσύνη» και εσύ τους δίνεις αγκαλιές και φιλιά, την κόλαση ποθούν και τους χαρίζεις τον παράδεισο.
Γι αυτό σου λέω, και σήμερα πάλι να ερχόσουν σε σκοτεινό και παγερό δρόμο θα σε πετούσαν. Πρόσφυγα θα σε έκαναν, ζητιάνο και ρακένδυτο, τρελό θα σε ονόμαζαν, ως ασεβή και αιρετικό θα σε καταδίκαζαν, έξω από τις θρησκείες τους θα σε πετούσαν ως επικίνδυνο.
Είναι αλήθεια Χριστέ μου, ότι ποτέ δεν σε κατάλαβαν οι ισχυροί και «δίκαιοι», οι «ικανοί» και επιτυχημένοι, οι καθώς πρέπει και «τέλειοι». Μονάχα εκείνοι οι ταπεινοί και τσαλακωμένοι της ζωής, οι απογοητευμένοι και πονεμένοι, οι αμαρτωλοί, οι πόρνες και τελώνες της ιστορίας, όλοι εκείνοι που ποτέ δεν θεώρησαν ότι αξίζουν την Βασιλεία σου, μονάχα εκείνοι Κύριε, σε αναγνώρισαν και σε δέχθηκαν, γιατί πρώτα είχαν αποδεχθεί την αποτυχία και την αδυναμία τους, το πυκνό σκοτάδι της δικής τους παγερής νύχτας.
Είναι Χριστέ μου που αιώνες τώρα επιμένεις να αγαπάς τους κολασμένους που μυρίζουν παράδεισο. Είναι Κύριε που αγαπάς εκείνους που δεν αγάπησε κανείς…

π.λίβυος 


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ο τους δικαίους αγαπών και τους αμαρτωλούς ελεών».

Καλά Χριστούγενα πάτερ.

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Υπέροχο, π.Χαράλαμπε.
Την ευχή σου.
Καλές γιορτές, χρόνια πολλά!

ART-TRAVELLER είπε...

Καλές Γιορτές και Xρόνια Πολλά γεμάτα με κάθε ευλογία !!!
Καλή συνέχεια !!!

Διαβάτης είπε...

Όπως πάντα , τόσο ξεχωριστή η γραφή σας !
Χρόνια σας πολλά !

Ανώνυμος είπε...

«ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μ ὴ π λ α ν ᾶ σ θ ε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι. καὶ ταῦτά τινες ἦτε· ἀλλὰ ἀ π ε λ ο ύ σ α σ θ ε, ἀλλὰ ἡ γ ι ά σ θ η τ ε, ἀλλὰ ἐ δ ι κ α ι ώ θ η τ ε ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ καὶ ἐν τῷ Πνεύματι τοῦ Θεοῦ ἡμῶν». (Α΄ Κορ. στ΄9-11).

Απόστολος Παύλος

Ανώνυμος είπε...

Ο επίλογος τα λέει όλα...αγαπάς αυτούς που δεν αγάπησε κανένας.Πόσο παρηγορητικα λόγια για όλους του ξεχασμένους αυτής της γης.Σας ευχαριστούμε Π.Λιβυε Χρόνια ευλογημένα σε όλους.

π. ΛίΒυος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους, για την όμορφη και σεμνή συμμετοχή σας. Ο Θεός να ευλογεί και να ομορφαίνει την ζωή σας.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και πνευματικά πάτερ Χαράλαμπε!

Σ'αυτή την ανάρτηση υπάρχει μία λεπτομέρεια που κυριολεκτικά χαλάει όλη την ομορφιά του κειμένου και συνεπώς και τη δική σας...

Είναι μία λέξη, που επαναλαμβάνετε αρκετές φορές στο κείμενο. Η λέξη "Αυτοί"...

«...ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων».

Εμμανουήλ

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ ευλογείτε.
Με συγκινεί ιδιαίτερα η απλότητα, η αλήθεια και η αγάπη σ΄ αυτά που γράφετε.
Μήπως αν καλλιεργήσουμε την απλότητα και την ειλικρίνεια (πρώτα με τον εαυτό μας, μετά με ΟΛΟΥΣ τους συνανθρώπους μας & τελικά με Τον Τριαδικό Θεό μας) φτάσουμε την Αγάπη;
Μια άλλη σκέψη μου είναι η εξής: Η απλότητα βοηθάει στην αυτογνωσία. Και η αυτογνωσία στην αποδοχή όλων των άλλων ανθρώπων σαν "υποψήφιους" Αγίους.
Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΚ ΠΑΤΡΩΝ είπε...

ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ...ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΤΕΡ...