10 Φεβ 2018

Συναξάρι: Άγιος Χαράλαμπος


Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.).
Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.
Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα.
Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου.
Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής.
Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι.
Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.
Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ.
Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες.
Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ
καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ,
ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ,
διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων,
τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ,
πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά πάτερ :)

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που αναρτήσατε το βίο του αγίου Χαράλαμπου, δε γνώριζα το βίο του.

Χρόνια σας πολλά, πάτερ Χαράλαμπε, να είστε υγιής και δυνατός να συνεχίζετε με φώτιση το δύσκολο έργο σας!΄Οπως λέει και το όνομά σας (δεν είναι καθόλου τυχαίο το όνομα που παίρνουμε) να συνεχίσετε να ακτινοβολείτε με χαρά! Κάθε καλό και στην οικογένειά σας εύχομαι!

Γιαννης είπε...

Χρονια πολλα! Με θεια φωτιση σε πνευμα και ψυχη! Να εισαστε παντα υγιης και να χαιρεστε οσους αγαπατε. Υπαρχει πληθος ανθρωπων,αναμεσα τους κι εγω, που περιμενουν με λαχταρα ενα κειμενο σας, μια σκεψη, μια συμβουλη,μια παροτρυνση ωστε να αντεχουμε την καθημερινοτητα μας! Ενα ευχαριστω δεν αρκει, πολλα ευχαριστω ισως ειναι υπερβολη, γι αυτο αρκουμαι στο "σας χρειαζομαστε!" εκκληση και παρακληση μαζι για εναν ανθρωπο που μας αλλαζει τη ζωη! Ας προσευχηθουμε ολοι μαζι σημερα, ολοι εμεις που σας μελετουμε, να σας δινει ο Θεος δυναμη, υπομονη και κουραγιο! Δεχτειτε αυτη την απλη προσευχη μας ως δωρο ευγνωμοσυνης για την γιορτη σας!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά!