18 Απρ 2019

Συναισθήματα που μας αρρωσταίνουν...



«Φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα τρομερά συναισθήματα που τρέφουμε στην ψυχή μας, γι αυτό σπρώχνουμε πράγματα κάτω από το χαλί. Με τον καιρό όμως, κάθε συζήτηση που δεν έγινε, συσσωρεύεται και παράγει δυσαρέσκεια και πικρία..»(Jordan Peterson)
Γι αυτό ο άγιος Πορφύριος επέμενε τόσο πολύ να μην κρατάμε μέσα μας τοξικά συναισθήματα υπογραμμίζοντας «μην αφήνετε κενά μέσα σας, γιατί τα κενά εκδικούνται». Κι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν φτάνει να βγάλεις ένα πάθος από την ζωή σου, σημασία έχει να γεμίσει και το κενό που δημιουργείται, διαφορετικά η οδύνη θα επιστρέψει πίσω με χειρότερη μορφή. Εάν δεν διηγηθούμε την ιστορία της ψυχής μας, το σώμα μας θα αναλάβει το ρόλο του αφηγητή. Και συνήθως οι αφηγήσεις του σώματος γίνονται με τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Πολλές φορές μια ασθένεια φανερώνει τον τρόπο που ζήσαμε, και κυρίως που χειριστήκαμε τα συναισθήματα μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Πάτερ Χαράλαμπε,
Σας είδα προσφάτως στην εκπομπή της κας Φλέσσα και μου φάνηκαν πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα λεγόμενά σας και μπράβο στην κα Φλέσσα που σας φιλοξένησε (για δεύτερη φορά). Δε βρήκα σχετική ανάρτησή σας στο μπλογκ σας με τη συγκεκριμένη εκπομπή, για να αφήσω εκεί το σχόλιό μου, οπότε επειδή είναι άσχετο με την παρούσα ανάρτηση, αν θέλετε μην το δημοσιεύετε.
Πραγματικά λυπήθηκα πάρα πολύ με το πρόσφατο κόψιμο των εκπομπών της κας Φλέσσα, όπως είχα λυπηθεί πάρα πολύ και με το κόψιμο των εκπομπών ''Η ζωή είναι αλλού'' της κας Κυριακοπούλου που κινούνταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και ειδικά σε σχέση με τις - επιεικώς - αηδίες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Δεν θα ήθελα να μπω σε πολιτικά σχόλια σ' αυτό το μπλογκ πνευματικού περιεχομένου, το μόνο που έχω να πω είναι κρίμα, πολύ κρίμα. Την παρακολουθούσα για πολλά χρόνια.
Ευχαριστώ πολύ. Συνεχίστε τον πνευματικό σας αγώνα, γιατί οι καιροί είναι ζόρικοι και μας θέλουν αποβλακωμένους.

Γιάννης είπε...

Υπέροχο κείμενο, αληθινό, τολμηρό!! Καλή Ανάσταση!!

π. ΛίΒυος είπε...

Χριστός Ανέστη!!! Εύχομαι κάθε καλό, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.