17 Μαρ 2020

Εάν θες να φύγει το σκοτάδι γίνε φως...


Αυτές τις ημέρες έχουμε όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη της προσευχής.
Να ενωθούμε με τον Χριστό, να γευθούμε την χαρά και την χάρη της Παρουσίας Του.
Να γλυκαθεί η πίκρα των φόβων μας.
Να ηρεμήσει ο ταραγμένος νους μας από τις τόσες αρνητικές γεμάτες πανικό πληροφορίες. 
Γι αυτό εάν δεν έχουμε ακόμη διαμορφώσει ένα γαλήνιο καταφύγιο μέσα στο σπίτι μας, ας το πράξουμε τώρα. Αυτό χρειαζόμαστε. Ένα χώρο μέσα στο σπίτι μας, που να μπορούμε να ησυχάζουμε. Να σωπαίνουμε, να ανανεώνουμε την κουρασμένη μας ψυχή. 
Εικόνες πολλές ή ελάχιστες δεν έχει σημασία. Ένα καντηλάκι, λίγο όμορφο θυμίαμα και ένα κερί να μας θυμίζει το φως που έχουμε μέσα μας και όλο το ξεχνάμε. Γιατί όλοι ανεξάρτητα τα λάθη και τις αμαρτίες μας, μέσα μας έχουμε το φως του Θεού. 
Εκεί στο καταφύγιο μας, μπορούμε να προσευχηθούμε, όπως ο καθένας αναπαύεται. Του αρέσει και πάει στο χαρακτήρα του.
Με προσευχητάριο, λέγοντας το απόδειπνο, τους χαιρετισμούς ή την παράκληση της Παναγία μας. Ενός αγίου που νιώθουμε πολύ κοντά μας. Μπορούμε με το κοσμποχοίνι προφέροντας αργά και ήρεμα την ευχή του Ιησού. Να κατεβαίνουν οι λέξεις με έρωτα βαθιά στην ψυχή. Να χτυπάνε με πάθος μέσα μας. "Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με...". 
Αλλά και μένοντας τελείως σιωπηλοί. Απλά παριστάμενοι ενώπιων Του. Να το κοιτάτε και να σας κοιτάει. Αυτό είναι το Παν. Η σιωπή του έρωτα. 
Μπορείς όμως να διαβάσεις και κάτι που θα σου δώσει δύναμη, ηρεμία και θετικότητα. Όχι βαριά κείμενα αυτές τις μέρες. Δεν είναι ώρα τώρα για προβληματισμούς. Το νευρικό μας σύστημα θέλει τροφή για να αντέξει. Κι αυτή είναι η ησυχία και ηρεμία του νου.
Και μουσική μπορεί να ακούσεις, αρκεί να σε χαλαρώνει. Να ξέρεις ότι όλα μπορούν να γίνουν προσευχή, αρκεί να σε πηγαίνουν σε Εκείνον. 
Να προσέξεις το λογισμό. Μπορεί να σου πει ότι «εδώ ο κόσμος χάνεται και εγώ ηρεμώ και προσεύχομαι…».
Μη τον ακούς. Σου λέει ψέματα. Τώρα είναι που πρέπει να προσεύχεσαι. Το έχεις ανάγκη, το έχουν ανάγκη οι συνάνθρωποι μας που δοκιμάζονται.
Και μην ξεχνάς πως εάν είσαι εσύ καλά θα είναι και άλλοι γύρω σου. Πως εάν έχεις εσύ φως θα το προσφέρεις και στους άλλους. Εάν βρεις εσύ την ειρήνη στο λόγο, στους τρόπους και την μορφή σου, τότε και οι γύρω σου θα γαληνέψουν την ταραχή του νου τους.
Εάν θες να φύγει το σκοτάδι, γίνε φως......

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πράγματι η κύρια εργασία μας είναι η προσευχή. Η ένωση με το Θεό, τον Πατέρα μας.
Εκείνος είναι το Φως.
Το Φως αυτό απομακρύνει τα σκοτάδια μας.
Φέρνει ελπίδα και προοπτική.
Ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ιεράρχηση των αξιών μας.
Δύσκολη διαδικασία και επίπονη. Απαραίτητη όμως για να προχωρήσουμε πιο μπροστά και πιο ουσιαστικά.
Να είστε καλά!
Την ευχή σας.

Ανώνυμος είπε...

Εάν θες να φύγει το σκοτάδι, γίνε ένα με το Φως......

Τα πάντα - μέσα μας και συνεπώς κι έξω μας - πρέπει να δείχνουν προς τον Σωτήρα Χριστό πατέρα Χαράλαμπε• αυτός είναι ο αγώνας μας....

Την αγάπη και τα σέβη μου.