21 Μαρ 2020

Προφητείες, συνωμοσιολογίες και οι άγιοι του Θεού...
Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Αγίου Πνεύματος στον άνθρωπο είναι η διάκριση. Να μπορεί δηλαδή να διακρίνει καταστάσεις και αναλόγως να αποφασίζει και να ενεργεί. Αυτή όμως η μεγάλη αρετή φαίνεται ότι είναι άγνωστη σε ένα μεγάλο ποσοστό των θρησκευομένων. 
Το λέω αυτό διότι αυτές τις ημέρες μέσα στα πολλά απίθανα μηνύματα που έχω δεχθεί (συνωμοσιολογικά, «προφητολογικά», καταστροφικά, παρανοϊκά), και ό, τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, φάνηκε στο inbox μου και ένα ερώτημα που ζητάει να απαντήσω περί του τι λένε οι «Γεροντάδες», για το θέμα το Κορωναϊου. 
Κοιτάξτε δεν ξέρω πώς βλέπετε εσείς την εκκλησία, το Χριστό και τους αγίους, αλλά για μένα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν είναι ούτε επιδημιολόγοι, ούτε λοιμωξιολόγοι και ούτε δουλεύουν στο ινστιτούτο «Παστέρ». Πολλώ δε μάλλον δεν είναι πράκτορες της ΚΥΠ, ΜΙΤ και CIA. 
Ο άγιοι κρατάνε τα μυστικά τής εν Χριστώ ζωής, μέσα στο βίωμα της αγάπης και της ταπείνωσης και όχι τα κλειδιά της επιστήμης της παγκόσμιας κατασκοπείας. Άλλη η δουλειά ενός αγίου κι άλλη εκείνη του επιστήμονα. Ξεκάθαρα και διαφορετικά επίπεδα γνώσης. Άλλοι τρόποι, άλλες καταστάσεις. 
Ένας άγιος άνθρωπος θα μας μάθει την τέχνη της κατά Χριστό ζωής, και όχι την Βίβλο των λοιμώξεων και των επιδημιών. Δεν είναι ούτε στρατηγικός, ούτε γεωπολιτικός αναλυτής. Είναι άνθρωπος της Βασιλείας Του Θεού. Στα μάτια του και στους τρόπους του βλέπουμε τον Χριστό μας. 
Το προφητικό χάρισμα στην εκκλησία έχει πάντα σχέση με την Αλήθεια του Θεού που σώζει. Δηλαδή την μετάνοια, την μεταμόρφωση του πιστού. Ο Προφήτης δεν είναι εκείνος που απλά λέει το μέλλον ωσάν να επρόκειτο για μέντιουμ ή αστρολόγο, αλλά εκείνος που μας φωνάζει μια ξεχασμένη αλήθεια του Θεού. Το σάλπισμά του δεν είναι πολέμου, αλλά ξύπνημα συνειδήσεως, φωνή που ξυπνά την λάβα της ψυχής μας. Φανερώνει το Χριστό που είναι η σωτηρία μας. 
Αλήθεια, πόσο όμορφα ο Μέγας Βασίλειος, έχοντας το πνεύμα της διακρίσεως και το χάρισμα της θεολογίας, αναφέρει στην «Εξαήμερό» του, «για το ποιος δημιούργησε το κόσμο θα το απαντήσει η θεολογία, αλλά για το πώς, η επιστήμη…». Τι ωραίες ξεκάθαρες απαντήσεις. 
Γι αυτό εάν γνωρίζετε έναν άγιο άνθρωπο μην τον ρωτάτε τι θα γίνει με την επιδημία ή τι πρέπει να κάνουμε διότι δεν είναι δουλειά του. Να του πείτε να προσεύχεται για τον κόσμο ολάκερο. Την προσευχή του έχουμε ανάγκη, όχι τις επιστημονικές του γνώσεις που έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει. 
Ας αφήσουμε την επιστήμη να μας πει τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τον Κωροναϊο, και την Εκκλησία με τους αγίους της, το πώς όλη αυτή η δοκιμασία μπορεί να μεταπλαστεί από σκοτάδι σε φως, πώς δηλαδή ο Σταυρός μπορεί να γίνει Ανάσταση.

Υ.Γ...υπάρχουν άγιοι που όντως προφήτευσαν κάποια πράγματα για το μέλλον. Όχι πάρα πολλά. Τα πραγματικά είναι ελάχιστα. Αυτά που κυκλοφορούν στην πλειοψηφία τους, είναι αμφιβόλου προελεύσεως και πηγών.  Όμως τις προφητείες των αγίων δεν μπορεί ο καθένας να τις ερμηνεύει. Ερμηνεία κάνει μονάχα το σώμα της Εκκλησίας, το σύνολο της Εκκλησίας και όχι ο καθένα μόνος του, πολλώ δε μάλλον οχι οι εφημερίδες μαζί με τις συνταγές του Άκη και τα σταυρόλεξα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μου Πάτερ, πως να αφήσουμε του επιστήμονες να μας πουν τι να κανουμε οταν "εμεις" ως "τέλειοι" χριστιανοί τα γνωρίζουμε Ολα...τα ερμηνεύουμε ολα οπως μας βολεύει για να "σκοτώσουμε" ανθρώπους με τις ταχα μου γνώσεις μας για θέματα περί Θεού κλπ...εχω από προσωπική πείρα επισημάνει ότι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι οι πλανεμένοι Χριστιανοί.

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας, συνεχίστε να είστε αληθινός γιατι στις μέρες αυτο που πραγματικά λείπει ειναι η Αλήθεια, η ανθρωπιά, η κατανόηση και η συμπαράσταση στον κάθε Άλλον.

Την ευχή σας!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευλογείτε, π. Χαράλαμπε!
Πολύ ωραίο κείμενο, μέσα στην ουσία, όπως και άλλα που γράφετε.
Ευχαριστούμε, και καλή μας δύναμη.
Εύχεσθε!

manos είπε...

Καλα και Αγια ολα αυτα καμια κατακομβη ρε παιδια
παιζει πουθενα;
Εχουμε αρχισει να χαρμανιαζουμε...

Θέκλα είπε...

Ευχαριστώ π. Χαράλαμπε. Μας στηρίζουν τα κείμενά σας αυτήν τη δύσκολή περίοδο. Παρακαλώ συνεχίστε!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος πατέρα μου Χαράλαμπε!

Θα έρθουνε τα πάνω - κάτω. Οτι σκοτεινά σχέδια κι αν υπάρχουν πίσω από αυτό που συμβαίνει, τα σχέδια του Θεού εξυπηρετούντε!

Έστω και σε λάθος μέρη, οι Έλληνες άρχισαν και ψάχνονται και τα πάντα θα τους οδηγούν σε Εκείνον. Ιδιαιτέρως τα αδιέξοδα• το γνωρίζετε/γνωρίζουμε καλά αυτό πάτερ μου.

Την αγάπη και τα σέβη μου.