13 Δεκ 2021

Μια κακόκεφη μέρα...



Τις προάλλες αισθανόμουν μια κακοκεφιά. Με είδε ένας φίλος και με ρώτησε. «Δεν είσαι καλά;». «Μια χαρά είμαι», του απάντησα, «απλά τώρα που μιλάμε δεν αισθάνομαι καλά. Αλλά σε λίγο θα περάσει, δόξα τω Θεώ…». «Και τι θα κάνεις τώρα;» με ρώτησε. «Τίποτα…δεν χρειάζεται να κάνω κάτι, όπως ο ουρανός δεν κάνει κάτι όταν έχει συννεφιά. Απλά τα σύννεφα μετα από κάποια ώρα φεύγουν μόνα τους…». 


Θυμάμαι έναν μοναχό που έλεγε διαρκώς και σε ότι κι εάν του συνέβαινε «δόξα σοι ο Θεός..». Μια ημέρα δεν ήταν καλά. Τον ρώτησε ένας αδελφός της μονής που τον είδαν ότι ήταν κάπως, «πάτερ μου τι κάνεις σήμερα; Δόξα τω Θεώ χάλια..», απάντησε και πήγε παρακάτω στο διακόνημα του. 

Αυτή η χαριτωμένη απάντηση του μοναχού, κρύβει όλη την ουσία της πνευματικής ζωής. Να δοξάζεις τον Θεό, να τον ευχαριστείς για όλα, γι’ αυτά που καταλαβαίνεις κι αυτά που αγνοείς, γι' αυτά που ονομάζεις "καλά" κι αυτά που λες ότι είναι "κακά", για όλα να δοξάζεις τον Θεό, και να μην μένεις στα φαινόμενα που είναι παροδικά. 


Πότε και πως θα εξαφανιστούν; Όταν δεν τους δώσεις σημασία. Όταν δεν πιάσεις μαζί τους κουβέντα, όταν δεν τρομάξεις και το κάνεις θέμα.Όσο θες να διώξεις τον πειρασμό τόσο εκείνος θα σε αγκαλιάζει πιο πολύ και όσο λες γιατί να συμβαίνει τόσο θα εισέρχεται πιο βαθιά στην ζωή σου, γιατί απλά τον μεγέθυνες και τον έκανες θέμα. Μείνε στο κέντρο σου προσευχόμενος και μην ταράζεσαι, προσευχήσου απλά και ήσυχα, δίχως ταραχή, επέτρεψε στο σύννεφο απλά να περάσει από το ουρανό σου. Θα φύγει πίστεψε με. 


Είσαι ουρανός, είσαι φως, είσαι εικόνα Θεού. Μέσα σου ζει ο ίδιος ο Θεός. Λάμπει μέσα σου. Τι κάνει ο ουρανός όταν έρχονται σύννεφα, όταν περνάνε πουλιά και μαυρίζουν τον ορίζοντα του, όταν θορυβώδεις αεροπλάνα σχίζουν την ησυχία του; Τίποτε απολύτως. Απλά παραμένει ουρανός και αυτά όλα χάνονται. Έτσι θα συμβεί με τις σκέψεις, τους λογισμούς και τα συναισθήματα που χαλάνε την ηρεμία της ψυχής μας, εάν καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να φύγουν, απλά να παραμείνουμε εστιασμένη στο κέντρο μας, να λέμε την ευχή του Ιησού, να συνεχίζουμε τις δουλειές μας, να μην ασχολούμαστε ή πιάνουμε μαζί τους κουβέντα. 


Οπότε όταν είμαστε κακόκεφοι δεν είναι ανάγκη να χαλάμε τον κόσμο, να ψάχνουμε αίτιες και αφορμές, ας πούμε ένα «Δόξα τω Θεώ...», ας εστιάσουμε σε κάτι όμορφο και ωραίο, ας κάνουμε κάτι άλλο πέρα από το να ασχολούμαστε με το ότι δεν νιώθουμε ορεξάτοι. 


Κι εάν παραμείνει η δοκιμασία σίγουρα κάτι θέλει να μας πει, κάτι να μας διδάξει, κάπου να μας πάει, κάπου που χωρίς τον πειρασμό δεν θα πήγαινα μόνος μου εγώ. Μέσα στα απρόοπτα κρύβεται ο Θεός που δουλεύει τα τραύματα μας, θεραπεύει τις πληγές μας και μας οδηγεί σε αλλαγές που μόνοι μας ποτέ δεν θα κάναμε. Όταν τα πράγματα έρχονται ανάποδα από αυτό που περιμέναμε απλά ο Θεός προσπαθεί να μας αλλάξει δρόμο γιατί καταστρεφόμαστε.


π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος


5 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Όπως θα έλεγε ο ιερός Χρυσόστομος:

"Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ὁ ἐάσας τὸν χειμώνα.
Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ὁ λύσας τὸν χειμώνα καὶ ποιήσας γαλήνην.
Καλά συνέβη; Εὐλόγησον τόν Θεόν, καὶ μένει τὰ καλά.
Κακά συνέβη; Εὐλόγησον τόν Θεόν, καὶ λύεται τὰ κακά"

Ευχαριστούμε πολύ, πάτερ, και καλά Χριστούγεννα!

Καπετάν Νικόλας είπε...

Πιο όμορφα και πιο γλυκά για να μαλακώσουν οι καρδιές μας δεν θα μπορούσατε να τα γράψετε.
Καλά κι ευλογημενα Χριστούγεννα σε όλους...

George NIarchos είπε...

Για άλλη μια φορά το κείμενό σας περιέχει συμβουλές που βρίσκουν επίκαιρη εφαρμογή στην ζωή μας. Ευχαριστούμε πολύ πάτερ.

π.λιβυος είπε...

Ευχές πολλές, χρόνια πολλά και καλά, ο Χριστός μαζί μας.

Unknown είπε...

Έρχεται η γαλήνη στην ψυχή μου,με τα λόγια σας.
Δόξα τω θεώ, Δόξα τον.