17 Απρ 2008

Ιδεολόγους ή Γεωλόγους ;


Με σκοτώνει η επανάληψη.

Ποτέ δεν μπόρεσα να δω την ίδια ταινία δύο φορές. Το reaply σκοτώνει την μοναδικότητα. Την στιγμή, την μνήμη.

Ρομαντικό θα μου πείτε.

Έχουν την ομορφιά τους και οι επαναλήψεις, ίσως νάνε και έτσι.

Άλλωστε εγώ δεν υποστήριξα ποτέ ότι γνωρίζω κατά ακρίβεια. Δεν με ενδιαφέρει άλλωστε. Μου αρκεί να ψηλαφώ το καλό και το κακό και έτσι πλοηγούμε στην ζωή, όπως λέει και ο φίλος Αρσένιος. Βαρέθηκα τις διαδρομές μέσα απο την οδό των ιδεολογιών.

Ξέρεις τα κλιπάκια. Τα κουτάκια με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Την διαδικασία να σκέφτεσαι κάθε φορά μπροστά σε ένα πραγματικό γεγονός,.... τώρα τι λέει γι αυτό η θεωρία μου. Τι γράφει το βιβλίο της ιδεολογίας μου, και αναλόγως να πράτεις.

Σπαστικό και ''πρωτόγονα'' αυτοκαταστροφικό. Δεν χρειάζεται βρε παιδί μου. Δεν είναι απαραίτητο στην ζωή. Καταστρέφει και εξουθενώνει τον άνθρωπο. Βάζει στην θέση της άμεσης εμπειρίας και του ψηλαφητού βιώματος, την φαντασιακή θεωρία του ''ετσι θα πρεπε αλλά....'' του ''ξέρετε το σωστό είναι αυτό, αλλά ο κακός κόσμος, οι κακοί άνθρωποι..η εποχή μας.....'' λες και όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες.

Τις προάλλες διάβαζα ένα συναξάρι. Ήταν του Αγίου Νείλου του Καλαβρού. Στην εισαγωγή ο συγραφέας έλεγε '' Την εποχή που ζούμε οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την ζωή ενός Αγίου, ποιος ενδιαφέρεται για την πνευματική ζωή ;...'''κ.α τέτοια. Τους έκραζε δηλαδή. Γεγονός που δεικνύει ότι κόψε ράψε τα πράγματα ήταν πάντα ψιλομπάχαλο και χαμετσίδικα.

Τι να κάνουμε αφού αυτή είναι η αλήθεια. Να λέμε τώρα ότι κάποτε ήταν αλλιώς άρα λοιπόν οι θεωρίες μας είναι ωραίες και σωστές, αλλά ''οι ανάξιοι και ανίκανοι άνθρωποι δεν θέλουν την ανώτερη ζωή'' δεν γίνετε. Κρίμα είναι. Θα φάμε χώμα μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Και ξέρετε γιατί; Μα γιατί θα μας πιάσει κορόιδο η ζωή. Θα περάσουν τα χρόνια και αφού θα έχουμε γεράσει στο τίποτα της ζωής και της εμπειρίας, θα μας θάψουν και εμάς και τα ωραία ιδεολογήματα μας, σε μιας πιθαμής χώμα. Όχι επειδή μας αγάπησαν. Αλλά διότι αν μας άφηναν απ' έξω θα βρομούσαμε και θα ''ενοχλούσαμε''. Και δεν μπορείς φίλε μου να ''ενοχλείς'' την ''κοινωνία'' ούτε ζωντανός, πολύ δε μάλλον νεκρός και σαπισμένος.

Άρα λοιπόν πριν συμβεί το μοιραίο καλό θα ήταν να ξαναμετρήσουμε το μπόι μας, να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να κατανοήσουμε, ότι η ζωή δεν χρειάζεται ιδεολόγους αλλά γεωλόγους.

Ναι καλά ακούσατε γεωλόγους. Ανθρώπους που να μας πουν και κυρίως να μας δείξουν πως ζούμε την οδύνη της ζωής. Της ζωής αυτής της γής, αυτού του πλανήτη. Πως αντέχεται η οδύνη της ύπαρξης. Για να θυμηθώ ένα ωραίο σύνθημα των Αναρχικών που είχα διαβάσει σε ένα τοίχο της γενέτειρας μου και έλεγε εύστοχα και πνευματικά '' Υπάρχει ζωή πρίν τον Θάνατο;;;;''

Εδω σας θέλω. Καλή είναι η μετά θάνατο υπόθεση. Ωφέλιμη και ελπιδοφόρα. Δεν λέω χρειάζεται και μακάρι να είναι και έτσι όπως μας τα είπε ο Θεούλης.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι μέχρι να έρθει ώρα μας και εφόσον υπάρχω και αναπνέω, τι γίνεται με αυτό που ονομάζεται ενθάδε, ζωή, ιστορία, πόνος, οδύνη;

Τι γίνεται με τα στίγματα της φθοράς που γέμισαν τα κορμιά μας, με τα μάτια που άδειασαν στο κενό, τα χείλη που κρεμάστηκαν σε αποτσίγαρα και άδειες μποτίλιες ονείρων;

Γι αυτό σου λέω δεν θέλουμε ιδεολόγους αλλά ώριμους γεωλόγους...


19 σχόλια:

ζέλιγκ είπε...

Καλησπέρα.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δίκιο έχεις για τους γεωλόγους...

http://zelig-man.blogspot.com/2007/07/blog-post.html

Δημήτρης είπε...

Για μένα, οποιαδήποτε "θεολογία" που δεν περιλαμβάνει «γεωλογία» είναι κίβδηλη ιδεολογία. Είναι ένα παραμυθάκι που λέμε σε ενήλικά παιδάκια για να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια και να μην κάνουν ζημιές.
Ένα από τα μεγάλα κέρδη του διαφωτισμού ήταν ότι η «γήινη» επιστήμη βοήθησε να κατακρημνιστούν κάποια είδωλα του Θεού που είχαν πλάσει οι πολιτισμοί και εν προκειμένω ο «Χριστιανισμός». Γιατί όταν η «γήινη» επιστήμη αποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά με την άποψη της «θεολογίας» για τον πλανήτη γη, αποδεικνύει ουσιαστικά ότι η «θεολογία» ΔΕΝ ήταν Θεόπνευστη. Ήταν απλώς ένα ιδεολόγημα.
Π.χ. ο Μέγας Βασίλειος υποστήριζε ότι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος, και μάλιστα με "θεολογικά" επιχειρήματα! Για να μην πιάσουμε πολύ πιο επικίνδυνες και επιπόλαιες περιπτώσεις "θεολογικών" αυθαιρεσιών όπως αυτές του Αυγουστίνου, του οποίου το "θεολογικό" ιδεολόγημα ήταν (κατά τη γνώμη μου) μονοδιάστατα νοησιαρχικό και επηρεασμένο από τις ενοχές του για την πρότερη έκλυτη ζωή του.

Το ζήτημα είναι ότι, αν υπάρχει αληθινή Θεολογία (που θα είναι και αληθινή «γεωλογία»), πώς θα την διυλίσουμε μέσα από τα πατερικά κείμενα; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα ιδεολογικά σκουπίδια από τα Θεολογικά διαμάντια; Η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ΔΕΝ είναι αληθινή Θεολογία (που προέρχεται από την εμπειρία του Θεού), αλλά δεν μπορεί να μας πει τι ΕΙΝΑΙ Θεολογία. Χρειαζόμαστε επιπλέον κριτήρια...

P. Kapodistrias είπε...

Καθώς διάβαζα το κείμενό σου, αναθυμήθηκα δύο τινά:

α) Θε μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε... (Οδυσσέας Ελύτης),

β) Θε μου, τι δε μάς περιμένει ακόμα... (Κική Δημουλά).

Προσθέτω, τέλος, και το φτωχοδικό μου:

Και συ που δε θες να πεθάνεις
τι παριστάνεις;

π. ΛίΒυος είπε...

@ zelig

Σε ευχαριστώ για το πέρασμα σου, και για τα σημάδια που άφησες να είσαι καλά!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@ Δημήτρης

Δημήτρη μου εγώ όπως γνωρίζεις και σου έχω εξηγήσει σπάνια κάνω μεγάλα σχόλια.
Θα πω απλός οτι το σχόλιο σου με βρίσκει απολύτως συμφωνώ.
Είναι καιρός να αντιληφθούμε την νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία πορεύεται πλέον η ανθρωπότητα.....

Σε ευχαριστώ και να γράφεις, τα λέμε....

π. ΛίΒυος είπε...

@ Π.Κ.

Εσύ Αδελφέ μου ομορφαίνεις την γωνιά μου κάθε φορά που μπαίνεις με τους όμορφους στίχους σου.

Να είσαι καλά, να γεμίζεις χρώματα και εικόνες την ζωή μας .....

Ανώνυμος είπε...

Η καλή γείωση εξασφαλίζει την επιθυμητή απο-γείωση.
Αλλιώς αεροβατούμε. Ανά τις εποχές, ανά τους φόβους...
Και -πού και πού- κοιτάμε και προς τα κάτω,
για να ...λύσουμε και τα προβλήματα των ...κακομοίρηδων!
Η μοίρα όμως (συμφωνώ π. Λίβυε), προκαλεί εδώ, στη γήινη ζωή...
Τα αγκάθια είναι φυτρωμένα. Δεν ίπτανται!

π. ΛίΒυος είπε...

@ Σοφία Κου

Αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου μέσα στον οποίο υπάρχουμε.
Ο Θεός να μας δίνει δύναμη να αντέχουμε.....

Theoprovlitos είπε...

@Σοφια Κου

Είμαστε λίγο σαν τον χαρταετό. Όσο τον κρατας με το σχοινι πετάει. Οταν το σχοινι το αφησεις γκρεμιζεται.

Την περασμενη Καθαρη Δευτερα μου έσπασε το σχοινι και ο αετός εφυγε ανεξελεγτος. Έκλαιγε και ο μικρος. Δοξα τον Θεο 500 μετρα πιο κατω πιαστηκε το σκοινι στα βατα, σε κατι αγκαθια. Ετρεχα και εγω αναμεσα στα βατα και στα αγκαθια και τον μαζεψα. Τ αγκαθια τον εσωσαν. Και ο αετός συνεχισε να πετάει.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Ατυχία ρε γαμώτο...
που δε σε πήρε μαζί του....

Theoprovlitos είπε...

Η πραγματικη ατυχια περιπλου ειναι να εισαι θαμνος με αγκαθια. Γιατι εκτος των αλλων ειναι σιγουρο πως δεν θα πεταξεις ποτέ.

π. ΛίΒυος είπε...

Θεοπρόβλητε και Περίπλους

Ελεος!!!!!!!! Αν είναι δυνατόν!!!

Αλήθεια γιατί δε πάτε στους χώρους σας να αλληλοβριζόσαστε ελεύθερα.

Εγω τι φταίω....ΕΛΕΟΣ!!!!!

Theoprovlitos είπε...

πατερ μου συγγνωμη,
Εχετε δικιο.

Αλλα ειναι προφανες πως δεν προκαλεσα κανεναν. Δεν τολμω να αρθρωσω λεξη και εμφανιζεται ο αντιλαλος.

Αυτο ισως που δεν εμαθα να κανω (και που προδιδει την γυμνια μου) ειναι να γυρνω και το αλλο μαγουλο μη ανταπαντωντας.
ΑΥΤΟ ειναι και το μεγαλο μου παθος με το οποιο παλευω χρονια τωρα.

π. ΛίΒυος είπε...

Θεπρόβλητε,

η απάντηση και θέση αυτή σε τιμά!
Και ανθρώπους που αναγνωρίζουν και ομολογούν δημόσια τους πάω.

Δεν είναι ανάγκη να απαντάμε σε όλα. Είναι πιο ωφέλιμη η σιωπή.
Ο ένας λόγος φέρνει τον αλλο, λέει ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μόνο η ζωή μας έχει την δύναμη να αποδείξει πράγματα.

Δεν είμαστε απολογητές εμείς.
Με ταπείνωση να ομολογήσουμε τις αδυναμίες μας στην Αγάπη του Θεού μήπως και μας ελεήσει.

Δεν ωφελούν οι αντιπαραθέσεις.
Δε κτίζουμε τίποτα έτσι.
Με την αγάπη και την ταπείνωση, την σοφή σιωπή ωφελούμε πιο πολύ τους αλλους γύρω μας.
ο Αγιος Σεραφείμ του Σάρωφ λέει "βρες την ειρήνη μέσα σου και χίλιοι άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου."

Λοιπόν αυτά. Και πολλά είπα. Πάρα πολλά. Αλλα με έχει στενοχωρήσει αυτή η υπόθεση.

Γι αυτό που είπες, έσβησα και τα αλλα σχόλια που είχαν αναρτηθεί.

Αλλά σε παρακαλώ να σταματήσουμε εδώ, Μεγάλη Εβδομάδα είναι.....

Και στο μπλοκ σου, κάνε οτι θέλεις. Στενοχωρήθηκα γι αυτά που έγραψες, αλλά και πάλι δε πειράζει, δικό σου είναι, οτι θέλεις γράφεις. Να μην χαλάμε τις καρδιές μας για ασημαντότητες....

Ευχαριστώ!

Theoprovlitos είπε...

Πατερ μου σε eυχαριστω για την κατανόηση. Να ηταν μονο η αυτοσυγκρατηση σε θεματα ανταπαντησης;

Οποιος δεν μπορει να συγκρατησει την γλωσσα του αυτοκυριαρχωντας και μη βριζοντας ακομα και εναν οδηγο που του την βγηκε παράνομα, δεν μπορει να συγκρατηθει σε τιποτα...
Ουτε την βουλιμια του μπορει να σταματησει (τρωγοντας τρια αθωα γλυκακια αντι για ένα), ουτε την λαγνεια του (κρυφοκοιταζοντας δηθεν κατα λαθος καμμια τσοντα στα περιπτερα ή και στο ιντερνετ) ουτε πουθενα.
Και δεν θεωρητικολογω. Εξομολογουμαι καταθετωντας την προσωπικο μου προβλημα. Το παθος που κατεγραψα δεν ειναι σχημα λογου ουτε ψευτοταπεινωση.
Οταν θα μαθω να μην ανταπαντω θα εχω μαθει να σταματω και στο ενα γλυκακι..

Αυτα που εγραψα στο blog μου ηταν μια συγκυρία με αφορμη το ντοκυμαντερ για το Ευαγγελιο του Ιουδα που προβληθηκε προχθες με σκοπο να εισαγει σκοπιμα νεες θεολογικες γραμμες. Ηθελα ομως και να καταδειξω το ποσο επικινδυνη μπορει να ειναι αυτη η αμφισβητηση αν φτασουμε στο σημειο να αναθεωρουμε τα παντα σαν αυτοσκοπο ή για να εξαγουμε συγκεκριμενα συμπερασματα.

Ενδεχομενως να σας αδικησα κανοντας και εμμεσες ανφορες σε αυτα που λεχθηκαν εδω, αλλα αισθανθηκα πολύ μονος σε μια αδικη επιθεση. Και δεν ειναι η πρωτη φορα που συνεβη κατι τετοιο. Γιατι δυστυχως τα blogs συχνα λειτουργουν και ως
blocks ομοιδεατων.

Σας διαβεβαιω οτι η προθεση μου δεν ειναι ποτε η αντιπαραθεση αλλα ο διαλογος που ενωνει. Γιατι και η σιωπη χωριζει καμμια φορα: "Αστους αυτους στην κοσμαρα τους και μην ξαναασχοληθεις μαζι τους πια."

Οποτε εαν αισθανεσαι καποιον αδελφο, να μην εκφρασεις την διαφωνια σου ακριβως γι αυτον το λογο; Ο καλυτερος μου φιλος ειναι αυτος με τον οποιο οταν διαφωνουμε το λεει ο ενας στον αλλο καταμουτρα. Και δεν ξερετε πως ο ενας εχει βοηθησει τον αλλο να γινει καλυτερος.

Υπ αυτην την εννοια με χαρα να δεχτω και τις αντιρρησεις σας στο δικο μου blog που ισως σαν στυλ προσφερεται περισσοτερο για κατι τετοιο. Οντως το blog σας αξιζει ενα καλυτερο επιπεδο διαλογου.

Καλη Μεγαλοβδομαδα.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Καλή ανάσταση σε όλους σας.
Καλή καρδιά !!!
και....λιγότερα γλυκάκια.....Θεοπρόβλητε..
κυκλοφορεί και πνευματικό ζαχαρο ...
ξέρεις...
όλα καλά
ΣΑΣ ΠΑΩ

Την ανιδιοτελή αγάπη μου ..

Ενας Αναρχοχριστιανός

Theoprovlitos είπε...

Γεια σου ρε περιπλου

Το ξερω οτι οι Κρητικοι ειναι λιγο παραπανω θερμοκεφαλοι αλλα ειναι και ντρομπροι. Αλλα αφου τον ιδιο Χριστο κοινωναμε ολα καλα.
Και εγω θερμοκεφαλος ειμαι οπως καταλαβες και ας μην ειμαι από την Κρητη. Ο καθενας μας με το κουσουρι του (εκτος από το... γνωστο)

Καλην Ανασταση.

π. ΛίΒυος είπε...

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ -ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ

Δόξα σοι ο Θεός, γίνονται και Θαύματα.........χαχαχα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

πάτερ Λίβυε...

Μη χαίρεσαι.....
προσωρινά... προσωρινά...
μέχρι να περάσουν οι άγιες μέρες...
Συμφωνείς... θΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ ....
Με ποιο θα τσακώνομαι εγώ..ΕΕΕΕΕΕΕ