12 Νοε 2009

Μια αγωνίστρια δίχως ταμπέλες.


Βλέπω και ξαναβλέπω την συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο Θεοδωράκη. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξαφνιάζομαι. Ότι δεν απορώ. Δεν ξέρω αλλά κάπως ήξερα, με κάποιο τρόπο γνώριζα ότι αυτή ήταν η Κούνεβα. Την περίμενα έτσι όπως φανερώθηκε. Δυναμική, πειθαρχημένη, ασκητική, συμπονετική, γεμάτη έλεος και ελπίδα, ιδιαιτέρως ταπεινή και αυθεντική.
Η γυναίκα που τα έβαλα με τα ισχυρά συμφέροντα της μαύρης εργασίας, με το σύγχρονο δουλεμπόριο. Δουλεμπόριο βέβαια που γίνεται με τις ευλογίες του κράτους, αφού όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν μιλούσε, αντιθέτως επέτρεπαν.
Η Κωσταντίνα έστησε στο τοίχο όλους εκείνους που περίμεναν την συνέντευξης της για να αυτοδικαιωθούν. Για να νοιώσουν ότι καλά πατούν. Όλες οι ιδεολογίες περίμεναν να πάρουν τα εύσημα του δημιουργήματος τους αλλά όλες έφυγαν με άδεια χέρια, ντροπιασμένες και συγκλονισμένες από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον άνθρωποι που όπου ακούν μία αλήθεια τους μυρίζει ανθρώπινο κρέας, τους μυρίζει αίμα.
Η Κούνεβα απέδειξε ότι ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη κανένα μαντρί. Ότι μπορεί και λεύτερος δίχως κηδεμόνες και πάτρωνες να χτίσει την δική του κοινωνία. Απέδειξε ότι, χωρίς να παύει να είναι γυναίκα, μητέρα με όλη της σημασίας της λέξης, νοικοκυρά χωρίς να ντρέπεται, συγχρόνως μπορεί να είναι μια ρωμαλέα επαναστατική φύση έτοιμη να θυσιαστεί για το δίκιο, το δικαίωμα και τις ανάγκες των συνανθρώπων της.
Η αυτοπειθαρχία της σε σώμα και σκέψη, σε λέξεις και έννοιες είναι φοβερή. Δεν θέλει να εκμεταλλευτεί κανένα άνθρωπο, κανένα πρόσωπο, κανένα ιδεολογικό χώρο. Ούτε καν τα συναισθήματα του τηλεθεατή. Είναι αυτή που είναι. Έχει προσωπικά όρια που ελέγχονται από εσωτερικές αρετές και αξίες βαθειά χαραγμένες στο προσωπικό χάρτη της ζωής της.
Δεν το παίζει. Δεν έχει καμία ανάγκη να κρεμάσει κανένα όνομα και καμία ταμπέλα στην προσωπικότητα της που ηχηρά διατρανώνει ότι είναι ελεύθερη από όλα αυτά που κατακερματίζουν τους ανθρώπους και την κοινωνία. Δεν έχει ανάγκη από κανένα ιδεολόγημα για να είναι άνθρωπος, για να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις αξίες του ανθρωπισμού.
Πολλοί θα ήθελαν να δηλώσει αριστερή, σοσιαλίστρια, κεντρώα ίσως χριστιανή. Αλλά δε το κάνει. Δεν έχει ανάγκη να εκμεταλλευτεί κανένα και κυρίως τον ίδιο τον εαυτό της, την προσωπικότητας της, την προσωπική ιστορία και οδύνης της.
Πόσο εύκολο αλήθεια θα ήταν να βάλει μια ταμπέλα και να κερδίσει προσωπικά οφέλη. Δε το κάνει. Γίνετε ηρωίδα και σύμβολο του ανθρώπου που δεν ανήκει κάπου, που δεν πουλάει την ελευθερία της ψυχής και του σώματος του σε κανένα, παρά μονάχα στην ζωή και την ίδια την αξία της ύπαρξης.
Πολιτικοί τυμβωρύχοι προσπάθησαν να την πλησιάσουν και να αδράξουν της δημοσιότητας της, να κερδίσουν πολιτικά επικοινωνιακά οφέλη από μία αγωνίστρια της ζωής και των ανθρώπινων αξιών, και εκείνη τους πέταξε στην κυριολεξία όλους έξω, αρνούμενοι τα κοσμικά και πολιτικά τους θέλγητρα, που δεν ήταν και αμελητέα.
Η άρνηση της όμως ήταν μια συνειδητή επιλογή. Δεν ήταν στενοκεφαλιά ή καπρίτσιο, αλλά στάση ζωής, ενός ανθρώπου που δεν έμαθε να αγωνίζεται για κόμματα, ιδεολογίες και άλλα ασθενήματα του πολιτισμού μας, αλλά για την ίδια την αυτοαξία της ζωής και του ανθρώπου.
Η Κωνσταντίνα δε πάλεψε για να υπηρετήσει το κόμμα της, την ιδεολογία της. Αγωνίστηκε με ακριβό αντίτιμο για τους ανθρώπους που ήταν γύρω της. Για την υπόληψη και αξιοπρέπεια της, για το παιδί και την μάνα της, για τις άλλες γυναίκες που βάναυσα και καταχρηστικά έπεφταν θύματα της μαύρης εργασίας και του σύγχρονου μισθωτού δουλεμπορίου από τις εταιρίες εργασίας. Αλλά αγωνιζόμενη για τον μικρόκοσμο της αγωνιζόταν για όλο τον κόσμο. Άλλωστε εκείνος που σώζει ένα άνθρωπο σώζει όλη την ανθρωπότητα.

π. Λίβυος

11 σχόλια:

Roadartist είπε...

Απλά σπάνιος άνθρωπος. Εξαιρετική.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Η δύναμη της αγάπης, όταν συνδιάζεται με την αξιοπρέπεια φανερώνει την σπάνια ψυχή της Κούνεβα.
Μάθημα ζωής.
Την αγάπη μου!

thiv είπε...

Εξαιρετικό ήθος! Νηφαλιότητα, αγάπη και σεβασμός προς όλους και όλα!
Μου θυμίζει κάποιες μορφές της παράδοσής μας, σαν τον άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου.
Κι όμως, δηλώνει χριστιανή, που δεν πηγαίνει συχνά στην εκκλησία και που νομίζει πως σε κάθε θρησκεία υπάρχει απόθεμα σοφίας το οποίο οφείλει κανείς να γνωρίσει και βιώσει. Έτσι, που να μην μπορούν να την εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες "χριστιανοί".

Πολύ καλό το σχόλιό σου, πάτερ! Την ευχή σου!

Unknown είπε...

Απέναντι στην κακομοιριά του φόβου που κυβερνά εκείνη ΕΧΕΙ να αντιπαραθέσει την πραγματική αρχοντιά.
Ναι τέτοια δύναμη πως να μην τους τρομάξει?
Έπρεπε να την σταματήσουν πριν πάρει αυτή η καθαρότητα τις διαστάσεις της γρίππης που φοριέται πολύ τελευταία και τρέχουν πανικόβλητοι!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Πράγματι αν κάτι κυριαρχεί στην προσωπικότητα αυτής της γυναίκας είναι η αξιοπρέπεια και η ψυχική της δύναμη. Τιμά το γυναικείο φύλλο.
Αλλά και η δική σου κριτική π.Λύβιε
ακριβής,ρεαλιστική χωρίς ίχνος υπερβολής ή υποβάθμισης.
Σ' ευχαριστώ για την ευκαιρία που μούδωσες να τοποθετηθώ.
http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Πάτερ, καλησπέρα. Συγκλονιστική όντως η συνέντευξη της Κ. Κούνεβα. Προσωπικά με εντυπωσίασε το εξής σημείο:

Μιλάτε σαν να μην έχετε μίσος μέσα σας.

Όντως δεν έχω μίσος, ναι.

Ούτε καν γι' αυτόν, τον συγκεκριμένο άνθρωπο που το 'κανε;

Τον λυπάμαι, αυτός ο άνθρωπος έχει προβλήματα μεγάλα. Πρόβλημα με την ψυχή του, τον εαυτό του. Έχει εγωισμό και φόβο.

Σας έκανε ένα μεγάλο κακό όμως.

Σ' εμένα το κακό φαίνεται, σ' εκείνον δεν φαίνεται, αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα. Είμαι σίγουρη. Όταν κάνεις επίθεση σε έναν άνθρωπο, αυτό πολλαπλασιάζεται και γυρνάει σε σένα.

Πόσο θυμίζει τους λόγους του Κυρίου :"Ἀλλὰ ὑμῖν λέγω τοῖς ἀκούουσιν· ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς"(Λουκά 6,27).

ANAZHTHΣH είπε...

Μόλις έκανα ανάρτηση και βγήκα βόλτα στα στέκια των αγαπημένων bloggers διαπιστώνω ότι το ίδιο ερέθισμα απασχολεί και σένα καλέ μου φίλε-σαν να το περίμενα...
Στην αρχή τα λεγόμενά της με ξάφνιασαν-είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια μεγέθη;-στη συνέχεια υποκλίθηκα.
Καλό δρόμο π. Λίβυε.

Unknown είπε...

ΤΡΟΜΕΡΟ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΕΒΑ.
Πατερ Λίβυε ακολουθεί το δρόμο του Ιησού η Κούνεβα με την στάση της, συγχώρεσε τον παρολίγον δολοφόνο της, ένα πράγμα σπάνιο σε μια κοινωνία ζούγκλα.
Για μένα είναι ηρωίδα μια σύγχρονη αγωνίστρια με ήθος και όχι σαν μερικούς που εξαργύρωσαν τους κοινωνικούς αγώνες σε Βουλευτικά γραφεία και σε Υπουργικούς θώκους...

π. ΛίΒυος είπε...

Roadartist,epikuros, thiv, ΜΑΡΙΑ, λυγερη, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ-gvardavas, ANAZHTHΣH, Το παιδί της πλατείας,

Σας ευχαριστώ για την παρουσίας σας. Σας παρακολουθώ και σας διαβάζω άσχετα εαν τις περισσότερες φορές δε μπορώ να γράφω. Χαίρομαι όμως να βλέπω τις απόψεις σας και μάλιστα όταν αυτές γίνονται και μεταξύ διάλογος θα είναι ακόμη καλύτερα.

Την αγάπη μου προς όλους.

Ανώνυμος είπε...

H Kωνσταντίνα, η βουλγάρα ορθόδοξη, μάς διδάσκει.
Ανατριχιάζω όταν ακούω την δυσκολεμένη από τα εγκαύματα αναπνοή της, υποκλίνομαι ακούγοντας την τοποθέτηση της για τους επίδοξους φονείς της.
Προσωπικά θα την ήθελα δασκάλα στα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ+

ΟΜΩς ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ......