23 Ιαν 2012

Ένοχα σκοτάδια

Σταματήστε να ψάχνεται τον τέλειο εαυτό, τα τέλεια παιδικά χρόνια, τους τέλειους γονείς, τους τέλειους συζύγους και φίλους, τους τέλειους πνευματικούς και ψυχολόγους. Μην βασανίζεστε και μην βασανίζεται τους άλλους. Αποδεχθείτε την πραγματικότητα που είναι παράδοξη και ζήστε μαζί της. Χειρότερη από την αμαρτία, πιο σκοτεινή και αιμοβόρα, είναι η αλαζονεία της τελειότητας. Πρόσεξε αδελφέ γιατί πίσω από την δίψα σου για την τελειότητα ίσως να κρύβεται το πιο βάρβαρο προσωπείο σου. Τι ωφελεί να βρεις την «αρετή» χάνοντας την ανθρωπιά σου, την ησυχία και γλυκύτητα σου; Τι να την κάνεις την "αλήθεια" όταν θα έχεις χάσει την αγάπη;
Αποδέχομαι την ανθρωπινότητα μου και προσπαθώ μέσα από την θεραπευτική της εκκλησίας να φωτίσω τα σκοτάδια εντός μου. Απαλά, ήσυχα,γλυκά και αγαπητικά. Ανοίγω ένα φως στο υπόγειο δεσμωτήριο του εσώτερου εαυτού μου και περιμένω. Κάθε μέρα, λίγο, ελάχιστα, αλλά σταθερά το Φως εισέρχεται και καθαρίζει.
Εάν ανοίξω απότομα τα παράθυρα θα τρομάξω, θα τρελαθώ από την ακαταστασία του δωματίου. Τι αράχνες, τι σκόνες, τι υγρασίες, τι ακαταστασία!!!
Θεέ μου μη με αφήσεις να δω απότομα την καρδιά μου, δεν αντέχω όλη την Αλήθεια μου. Γι αυτό κάθε μέρα φεύγω, φεύγω με διάφορους τρόπους μακριά από την καρδιά μου. Φοράω μάσκες και παίζω ρόλους για να μην κοιτάξω μέσα μου. Ξέρεις Εσύ!!
Γι αυτό σου λέω Θεέ μου άνοιγε χαραμάδες, εισελθε ως φως ιλαρό εντός μου και αποκάλυπτε τα συντρίμμια της υπάρξεως μου. Μέχρι να καθαρίσει όλο το δωμάτιο. Δεν βιάζομαι, δεν ανυπομονώ, δεν αγχώνομαι. Εγώ θα περιμένω. Εσύ ξέρει πως και πόσο θα χρειαστεί. Αφήνομαι στην ροή της ζωής, στα μαθήματα της ύπαρξης που θα φέρει η πρόνοια Σου. Άλλωστε η αγάπη πάντα αργεί μια μέρα. Και το θαύμα σου χρόνια ικανά.

π. Λίβυος

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σαι Καλά να Βάζεις Τέτοια Κείμενα Παρηγορητικά θα Έλεγα σε Δύσκολες Στιγμές της Καθημερινής Ζωής. Σε Ευχαριστώ μου Έδωσε Δύναμη να Συνεχίσω.
Κίρκη.

π. ΛίΒυος είπε...

Συνέχισε Κίρκη, έχει φως ο δρόμος. Μη απελπίζεσαι. Εγω σε ευχαριστώ!!!

alias είπε...

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΜΑΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΜΟΥ, ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

π. ΛίΒυος είπε...

Καλη σου μέρα!!! Περπάτα τον δρόμο με χαρα!!!

limpa είπε...

ΟΝΤΩΣ ΕΝΟΧΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΟΛΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΕΙ.ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

π. ΛίΒυος είπε...

@limpa
Σας ευχαριστώ. Εύχεσθαι!!!

Ανώνυμος είπε...

π.Λίβυε τα κείμενα σου είναι καταπληκτικά!!! Χαίρομαι που μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας βρίσκονται νέοι άνθρωποι με τόσο ανοικτά μυαλά όπως εσύ, ο π. Χαράλαμπος Κοπανάκης ίσως και άλλοι.Ζητώ την άδεια σου να αναρτήσω μερικά από αυτά και στο δικό μου blog ( knosiosv).
Επίσης είμαι υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδας του πολιτιστικού συλλόγου στο προάστιο του Άι Γιάννη (Λ.Κνωσού). Η εφημερίδα εκδίδεται σε 3000 φύλα και διανέμεται δωρεάν Μάρτιο,Ιούνιο,Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο,θέλω και εδώ να δημοσιεύσω κάποια κείμενα σου.
Ευάγγελος Αλεξάκης, sto google (knosiosv)
mail:Knosiosv@gmail.com

π. ΛίΒυος είπε...

@Ευάγγελος Αλεξάκης
Αγαπητέ Ευάγγελε σαφέστατα και εχεις την άδεια να δημοσιεύσεις κείμενα στην εφημερίδα και στο μπλοκ.
Η τιμη είναι δική μου και σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!

alias είπε...

ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΩ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ(ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΚΡΕΜΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΟΥ...) ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΡΙΝ. ΕΙΔΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ.

π. ΛίΒυος είπε...

xaxaxax κανένα πρόβλημα. Να περάσεις ενα ομορφο βράδυ!!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Φαίνεται οτι τα ψάχνουμε.. Πολύ σπουδαία και αυτή η ανάρτηση και με αφορά σε πολύ σοβαρό βαθμό. Ευχηθείτε για μας και για όλους όσοι μπερδευόμαστε τόσο με τόσο λάθος Κόπο, ενώ χρειάζεται μόνο ν αφεθούμε στο Θεό..

π. ΛίΒυος είπε...

@Ρεγγίνα
Ολοι μπερδευόμαστε αλλα μεσα απο εκεί θα βρεθεί και η λυση.
Συνεχιζουμε στο μονοπάτι....
Καλη μέρα να έχεις!!!

Διαβάτης είπε...

Είναι τόσο μοναδικά τα λόγια σας πάτερ Λίβυε !
Μας δίνετε ώθηση να σύνεχίσουμε , όσο κι΄ αν βλέπουμε πως πουθενά δεν κάνουμε πρόοδο , όσο κι΄ αν βλέπουμε πως εντός μας κυριαρχεί η καταχνιά , όσο κι΄αν βλέπουμε πως μας δέρνουν βοριάδες και ανέμοι...
Μονάχα το Άπειρο΄Έλεος Του Κυρίου , και αν Το αφήσουμε να εισχωρήσει εντός μας , θα μας χαρίσει Το Φως ...
Πάτερ Λίβυε , εύχεσθε για μας ...

Την καλημέρα μου από τη Μεγαλόνησο.

( υγ παράγγειλα το βιβλίο σας , το περιμένω αγωνιωδώς ... ίσως χαρίσει φως σε πολλά σκοτεινά δωμάτια της ψυχής μου )

π. ΛίΒυος είπε...

@Διαβάτης
Κάνουμε πρόοδο. Αλλα είναι αδιόρατη. Μικρή, σιγαλή, αφανης αλλα εσωτερικά πολύτιμή. Μην απογοητεύεσαι. Προχωράς, απλά δεν το καταλαβαίνεις... Συνέχισε.

Το βιβλίο δεν ειναι κάτι σποδαίο. Απλές ιστορίες της ζωής είναι που νομίζω οτι κάτι έχουν να μας πούν.

Καλημέρα. Ο Θεός μαζί σας!!!

Mairi είπε...

Προσπαθώ ακόμα να αποδεχτώ ότι αυτά τα σκοτάδια μέσα μου είναι φυσιολογικά, ότι είναι δηλαδή μέρος αυτού που λέγεται "άνθρωπος". Δεν ξέρω αν γεννιόμαστε με αυτά ή αν τα αποκτούμε. Ξέρω ότι μπορούν να γίνουν η ευλογία που θα μου/μας δείχνει ξανά και ξανά κάθε φορά πόσο πολύ χρειάζομαι την χάρη του Θεού. Ευχαριστίες για την ανάρτηση.

π. ΛίΒυος είπε...

@Mairi
Μαίρη αυτο που ξέρεις, οτι ειναι δηλαδή οδοδείκτες της ύπαρξης, είναι τόσο σημαντικό. Κράτα αυτό. Το άλλο μέρος, το "γιατί" και "πως" δηλαδή χωρίς να το απορρίπτουμε δεν βοηθάει. Είναι απλώς μια ερμηνεία. Εμας μας ενδιαφέρει το εδω και τώρα του αγώνα μας. Είδε εχεις κάνει την μεγάλη κατανόηση. Πορεύου,,,,,

Καλη μέρα να έχεις!!!

Η τελευταια είπε...

Μου αρέσει πολύ πού ενω εντοπίζονται τα προβλήματα πάντα υπάρχει και η πρόταση για διέξοδο
Εχουμε βαρεθει την κριτική

π. ΛίΒυος είπε...

Η στείρα κριτική τόσο προς τον ευατό μας όσο και προς τους άλλους δεν βοηθάει κανένα.

Ε.Δ. είπε...

ΓΙ΄ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ, ΟΜΟΡΦΑ Κ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΠΑΤΕΡ...
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΕΣΑΣ Κ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

π. ΛίΒυος είπε...

@Ε.Δ
Καλησπέρα σας. Να περνάτε όμορφα!!! Να ευχεσθαι και για μενα!!!

κυριάκος είπε...

πάτερ μου το κείμενο αυτό είναι σταθμός για μένα ..με απελευθερώνει,με λυτρώνει,με απενεχοποιεί.. μου δίνει αλλες δυνατότητες και προοπτική..σε υπέρ ευχαριστω..

π. ΛίΒυος είπε...

@κυριάκος
Κυριάκο μου εάν το κείμενο αυτο σου δίνει τόσα πολλα,χαίρομαι πραγματικά για την διακονία αυτου του κειμένου.
Καλά να περνάς!!!

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΑΚΗ είπε...

τα λόγια σας είναι φάρμακο στις πληγές που μας έχουν ανοίξει....
πρέπει να είμαστε δυνατοί και σ`αυτό βοηθάτε πολύ
με το λόγο σας
σαςευχαριστώ

π. ΛίΒυος είπε...

Μαρία χαίρομαι που αναπαυεσαι και πλατύνεσαι μεσα στα κείμενα αυτα. Να εύχεσαι, το έχω ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα Χαράλαμπε , μου αρέσει να σας αποκαλώ με το όνομα σας (ένεκα πατέρας και γιός Χαράλαμπος)σας ευχαριστώ πολύ γιατί στα κείμενα σας γενικά (βιβλία και σχόλια στο blog σας) μα και σε αυτά που μας λέτε στις διάφορες ομιλίες που κάνετε κατά καιρούς, βρίσκει τόπο και ακουμπάει η κουρασμένη καρδιά μα και η διάνοια μου. Νοιώθω ότι δεν είμαι ορφανή σε αυτό τον αφιλόξενο κόσμο αλλά έχω Πατέρα που με αγαπά μα και αδέλφια ανθρώπους όπως εσάς. Σας ευχαριστώ Ευα Α.