23 Ιαν 2018

Οι "ερασιτέχνες" τ΄ουρανού....



Όταν παίρνουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας, σε σχέση με τον Θεό και την πίστη σε αυτόν, τότε η αποτυχία είναι βέβαιη. Μονάχα εκείνοι που νιώθουν «ερασιτέχνες» στην πνευματική ζωή μπορούν να βιώσουν την παρουσία του Θεού. Γιατί είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, να ρισκάρουν, να παίξουν σε αυτό το «ένθεο παιγνίδι». Είναι εκείνοι οι «ερασιτέχνες» του ουρανού, που τολμούν να πειραματιστούν ακολουθώντας την καρδιά τους και όχι την στεγνή μετρήσιμη λογική τους. Αυτοί που δεν φοβούνται το τσαλάκωμα της εικόνας ή της υποτιθέμενη αξιοπρέπεια τους. Δεν τρομάζουν μπροστά στο λάθος, δεν τους γίνεται εμμονή και φοβία η αμαρτία. 
Το ζητούμενο της ζωής τους είναι η γνωριμία με τον Θεό και όχι η εξασφάλιση του "εγώ" ή διαμόρφωση μιας «πνευματικής καριέρας». Και όποιος πραγματικά επιζητεί μια ζωντανή σχέση με τον Θεό, πρέπει να είναι έτοιμος για περιπέτειες. Μερικές φορές οριακές και επικίνδυνες. 
Γι αυτό το λόγο στο πνευματικό ταξίδι, όσο πιο πολύ στα σοβαρά παίρνεις τον εαυτό σου, τόσο ο Θεός φαίνεται να μακραίνει, μια και δεν του αρέσουν ιδιαίτερα οι δήθεν και οι κομπασμένοι. Εκείνοι που λένε «ξερω», «γνωρίζω», «καταλαβαίνω». Προτιμά τους «χαζούς» και σχοινοβάτες της ζωής. Εκείνους που αγαπάνε κι ας κάνουν και λάθη. Αναπαύεται σε κάτι ταπεινούς ερασιτέχνες, που επειδή είναι ερωτευμένοι δεν διστάζουν να ρισκάρουν. Είναι πιο ανοιχτή η καρδιά τους. Οι βεβαιότητες σε κλείνουν και σε μικραίνουν. Και ο Θεός δεν μπορεί τις μικρότητες γιατι μας έφτιαξε για μεγάλα ταξίδια.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο!
Πάντα ερασιτέχνες, πάντα καυσοκαλυβίτες!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ελπιδα

Γιαννης είπε...

Πατερα Χαραλαμπε, αντιλαμβανεστε την παρουσια του Θεου,στα πιο μικρα και απλα πραγματα. Ετσι οπως την καταλαβαινουν τα μικρα παιδια, οι ταπεινοι, οι αμαρτωλοι, οι διχως εξουσια! Αυτη ειναι η δυναμη του Θεου, να αναποσογυριζει τον εγωισμο, την εξουσια, την αδικια, την υποκρισια, να αποτυγχανει ο τυπολατρης, ο καθωσπρεπιστης, ο αλαζονας! Υπερασπιζεται ο,τι πιο μικρο, οτι πιο αμαρτωλο, ο,τι πιο ανυπερασπιστο! Η σιωπη, η αγαπη κ η αληθεια μας δινουν πιστη, κουραγιο, δυναμη. Σας ευχαριστουμε πατερ!

ευλογειτε είπε...

Όλα έχουν την δική τους κούραση:
και τα κλειστά παπούτσια στην ζέστη
και τα γυμνά πόδια στον παγωμένο δρόμο!
Όλα έχουν ένα λόγο όταν γίνονται,
φτάνει ο λόγος να μην είναι αντίλογος με τον Θεό!

Ελπίζω να κατάλαβα σωστά
και να μην τόξευσα το στοργικό βλέμμα του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

Τι ομορφα που τα λετε πατερ...!Με εχετε βοηθήσει παρα πολυ και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι αυτο!

π. ΛίΒυος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Μπορει να μην εχω τον χρόνο για μια συζήτηση, ωστόσο σας παρακολουθώ και χαίρομαι την παρουσίας σας.