26 Ιουλ 2020

"Οι κουρτίνες του Ερντογάν"


Τι έκρυψε ο Ερντογάν πίσω τις κουρτίνες που έβαλε στην Αγιά Σοφιά; Την ενοχή του κατακτητή και το μίσος του Ισλάμ στην αξία του ανθρώπου. Αλλά ας τα δούμε ένα ένα. Οι κουρτίνες του Ερντογάν κάλυψαν με το θράσος και την ασέβεια του κατακτητή το πρόσωπο της Παναγίας. Της Μητέρας του Χριστού. Δηλαδή εκείνης που έδωσε ύλη στον άυλο, εκείνης που έδωσε σάρκα στον άσαρκο Δημιουργό. Εδώ είναι και το πρόβλημα του Ισλάμ. Ότι είναι μια απόλυτα μονοφυσιτική αίρεση εικονοκλαστικής κακοδοξίας. 

 

Ο Ερτογάν και οι τούρκοι ισλαμιστές βάζουν κουρτίνα στο πρόσωπο της Παναγίας γιατί δε μπορούν να δεχθούν ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος με σκοπό ο άνθρωπος να γίνει Θεός. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι η ύλη μπορεί κατά χάρη να θεωθεί. Το κτιστό να κοινωνήσει των ενεργειών του Ακτίστου. Για την Ορθόδοξη εκκλησία όμως αυτή είναι η πεμπτουσία της πίστεως της. Όλο το νόημα της θείας ενσαρκώσεως, αποκαλύπτεται ακριβώς εδώ: ότι η ύλη, το σώμα, ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική ενότητα υπάρχουν με σκοπό την θέωση. Τα πάντα και οι πάντες θα ενωθούν με τον Χριστό διότι αυτός είναι το αρχέτυπο όλης της δημιουργίας.

 

Κι όμως αυτή την θεμελιώδη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν την αγνοούν κακοδόξως μονάχα οι Ισλαμιστές αλλά και πολλοί Χριστιανοί. Διότι κάθε φορά που ένας χριστιανός υποτιμά τις ανάγκες και την αξία του ανθρωπίνου σώματος πέφτει στην αίρεση του μονοφυσιτισμού. Κάθε φορά που θεωρεί την ψυχή ανώτερη από το σώμα, εκφράζει την αίρεση του μανιχαισμού, και κάθε φορά που αρνείται την ζωή αυτή ως δώρο Θεού, ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της αρνησιθεΐας, διότι ο Θεός αυτόν το κόσμο δημιούργησε και μας έδωσε ως παράδεισο χαρά και κοινωνίας. 

 

Η βασιλεία του Θεού δεν είναι εκμηδένιση του κόσμου αλλά μεταμόρφωση του σε καινή γη και καινό ουρανό. Η ύλη και η κτίση δημιουργήθηκε από το Θεό ως σημείο συνάντησης μαζί Του. Το σώμα μου είναι η γη που φανερώνεται ο Θεός. Σώμα χωρίς ψυχή είναι πτώμα αλλά και ψυχή δίχως σώμα είναι φάντασμα και σαφέστατα όχι άνθρωπος. Το συναμφότερο αυτών των δυο είναι ο άνθρωπος κατα τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. 

 

Τέλος πέραν της θεολογικής ερμηνείας των κουρτινών του Ερντογάν, δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι οι κουρτίνες φανερώνουν μια τεράστια ενοχή. Την ενοχή του κατακτητή. Όταν ως Ισλαμιστής μετατρέπεις μια εκκλησία του 537μ.χ σε τζαμί, ως τι μπαίνεις μέσα εκεί; Μα μονάχα ως κατακτητής. Κάθε φορά λοιπόν που η φωνή του ιμάμη θα ακούγεται στην Αγιά Σοφιά, θα δηλώνεται ευθαρσώς σε όλη την ανθρωπότητα ότι η Τουρκία ζει επι ξένων εδαφών ως βάρβαρος κατακτητής. Αυτό ίσως δεν αποτελεί ντροπή για την πολιτισμική ευαισθησία των Τούρκων, αλλά ίσως κάποια στιγμή αποτελέσει για την Δύση, όταν επιτέλους εκ νέου αναδομήσει την Χριστιανική ταυτότητα της.

 

π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ένα τέτοιο κείμενό σας περίμενα!
Εξαιρετικό!

Γιαννόπουλος Ηλίας είπε...

Καλημέρα σας.
Πάτερ Χαράλαμπε, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και στο έργο σας,θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις.
Προφανώς,συμφωνώ ότι ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση ΔΕΝ έχει δικαίωμα να μετατρέπει χώρο λατρείας μιας συγκεκριμένης θρησκείας σε χώρο που εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς.Και θα'θελα να με συγχωρήσετε που τονίζω με κεφαλαία το "ΚΑΜΙΑ",διότι αυτό είναι κάτι που κατα κόρον το κάνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση.Η ελληνική επικράτεια είναι γεμάτη από τζαμιά που έχουν,σήμερα, μετατραπεί σε χριστιανικές εκκλησίες (στην καλή περίπτωση) ή σε μπακάλικα (στην κακή).Ένα τέτοιο βεβηλωμένο τζαμί δεσπόζει στην πλατεία της Καλούτσιανης στο κέντρο των Ιωαννίνων,για να αναφέρω το πιο ασήμαντο.Επίσης,η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα δίχως μουσουλμανικό Τέμενος.

Το πιο σημαντικό ολίσθημα,όμως,στο κείμενό σας (φαντάζομαι έγινε εν τη ρύμη του λόγου) είναι η φράση σας "το μίσος του Ισλάμ για την αξία του ανθρώπου".
Γνωρίζω ότι είστε κληρικός με ήπιο και πράο πνεύμα που δεν ακολουθείτε "μόδες".Προσπαθείτε,σε κάθε περίπτωση,να κηρύτετε "λόγο Χριστού" με αγάπη και νηφαλιότητα.Γι'αυτό η συγκεκριμένη φράση ξενίζει ιδιαίτερα,πάτερ Χαράλαμπε.
Από που προκύπτει ότι το Ισλάμ,ως θρησκεία,τρέφει κάποιο "μίσος" για τον άνθρωπο;;

Ως θεολόγος θα 'χετε διδαχτεί το Κοράνι.Θα θυμίσω (εντελώς ενδειχτικά) τη Σούρα 4 ("ελ-Νισά") στο στίχο 36:
"Και να λατρεύετε το Θεό και να μην έχετε στη λατρεία Αυτού κανένα μέτοχο.Και να προσφέρετε καλοσύνη στους γονείς,τους συγγενείς,στα ορφανά και στους φτωχούς,στους ΠΛΗΣΙΟΝ που συνδέεστε με συγγένεια και στους ΠΛΗΣΙΟΝ που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,στους στενούς φίλους και στους οδοιπόρους που συναντάτε και σ'όσες έχετε σαν αιχμάλωτες.Γιατί ο Θεός δεν αγαπά τον υπερήφανο, το ματαιόδοξο"(Σούρα 4,36).

Υπάρχει κάτι άλλο από αγάπη και σεβασμός στον πλησίον στο συγκεκριμένο κείμενο;Δεν θα μπορούσε να'ναι παρμένο απ'την Καινή Διαθήκη;Φυσικά,θα πω εγώ.
Επειδή,λοιπόν,ένας κακός πολιτικάντης,όπως ο Ερντογάν (και,νομίζω,θα συμφωνήσετε ότι από δαύτους έχει πάμπολλους η Ελλάδα),ασέβησε σε βάρος ενός χριστιανικού ναού,αυτό παίρνει σβάρνα όλους τους μουσουλμάνους και μάλιστα την ίδια τους τη θρησκεία,το Ισλάμ;
Ο ακροδεξιός (πρώην)πρωθυπουργός της Ιταλίας Σαλβίνι (που δεν έχανε ευκαιρία να εμφανίζεται με το ροζάριο στο χέρι προς άγραν ψήφων) έχει στην πλάτη του εκατοντάδες πνιγμούς πολλών δύστυχων μεταναστών στη Μεσόγειο με την απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική που εφάρμοζε.Φαντάζεστε να απέδιδε κάποιος μουσουλμάνος την απανθρωπιά του Σαλβίνι στο Χριστιανισμό;Φαντάζεστε να μιλούσε για το "μίσος του χριστιανισμού κατά του ανθρώπου";

Επειδή έχετε μεγαλή επιρροή σε χιλιάδες ανθρώπους (και ιδίως νεολαίους) και αξίως θα πω εγώ,τέτοιες αναφορές μπορεί να παρεξηγηθούν και να τις καπηλευτούν κακόβουλοι άνθρωποι.Ξέρετε ότι οι καιροί είναι πονηροί και καραδοκούν πολλοί λύκοι με προβιά (που το "παίζουν" και χριστιανοί,τρομάρα τους).
Οι συμμορίες των φασιστο-Βελόπουλων και των ναζιστο-Κασιδιάριδων είναι οι πιο επικίνδυνες.
Φυσικά,εσείς δεν έχετε καμία σχέση με τους μισάνθρωπους αυτούς.Όμως,εκείνοι θα 'θελαν πολύ να βρουν πατήματα μέσα στην κοινωνία.Και κάθε απρόσεχτη λέξη μας μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια τους.
Με όλο το σεβασμό και με ευχές για υγεία και δύναμη.
Γιαννόπουλος Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε καποιου ειδους καθηκον ως Χριστιανοι να φιλοξενησουμε ολους αυτους τους εκατονταδες χιλιαδες προσφυγομεταναστες? Τους το χρωσταμε?

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Γιαννόπουλε, με όλο το σεβασμό στις απόψεις σας, εγώ που είμαι νέος άνθρωπος διαβάζοντας το κείμενο του πατρός Χαράλαμπου, δεν παρεξήγησα τις αναφορές του, ούτε θεώρησα ότι γράφει κάτι εναντίον όλου του Ισλάμ. Και δεν έχω καμία διάθεση να τον υποστηρίξω σε αυτό, γιατί δεν το χρειάζεται. Παίρνει την ευθύνη αυτών που λέει και γράφει κάθε φορά, έχει το θάρρος του λόγου του κι ας δέχεται κάποιες φορές σφοδρές επικρίσεις και επιθέσεις.
Ο κάθε πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης δεν είναι μόνος του, εκφράζει ένα σύστημα και ένα λαό πίσω του. Αυτό δε σημαίνει ότι όταν αυτό το επισημαίνουμε, καλλιεργούμε το μίσος. ΄Ισα ίσα το αντίθετο. Επίσης, εδώ στην Ελλάδα κάποια στιγμή είχαμε φτάσει στο σημείο να προστατεύουμε πιο πολύ τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, παρά των χριστιανών.
Τέλος πάντων, αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση και δεν νομίζω ότι γίνεται σ' αυτό το μέσο.
Να είστε καλά, υγεία και δύναμη σας εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π. Χαράλαμπε,
σας ευχαριστώ για αυτό το κείμενό σας, που είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει στην ιστοσελίδα σας, και για το θάρρος σας να λέτε τα πράγματα όπως έχουν.
Δυστυχώς οι επικριτές σας κάνουν συχνά την τρίχα τριχιά και έχουν την τάση να απομονώνουν εκφράσεις από τα συμφραζόμενά τους για να σας κατηγορήσουν.
Νομίζω σε αυτή τη μονομέρεια υποπίπτει και ο κ. Γιαννόπουλος με το κείμενό του. Όταν αναφέρει ότι τζαμιά έχουν μετατραπεί σε μπακάλικα ή ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Ελλάδα, γιατί δεν αναρωτιέται πόσες εκκλησίες λειτουργούν σήμερα σε όλη την Τουρκία σε σύγκριση με μερικές δεκαετίες νωρίτερα; Και γιατί δεν ψάχνει να μάθει ότι εκεί πολλές εκκλησιές (όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην κατεχόμενη Κύπρο) χρησιμεύουν σήμερα ως στάβλοι ή σινεμάδες;
Ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ισλάμ (το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ που θέλει να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη) περιφρονεί τον άνθρωπο φαίνεται καθαρά από την οπισθοδρομική, εξαθλιωμένη και αχρεία πολιτική, κοινωνική και πνευματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι χώρες, όπου το Ισλάμ είναι η επικρατούσα θρησκεία. Αυτές είναι οι χώρες από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν και την Ινδονησία. Εκεί βασιλεύει η περιφρόνηση για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, η έλλειψη δημοκρατίας, η καταδίωξη και εξόντωση μεινοτήτων και αλλοφρονούντων, εκεί οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερα όντα και κακοποιούνται συστηματικά, εκεί οι ομοφυλόφιλοι θανατώνονται ως μιάσματα, εκεί καταδικάζεται σε θάνατο όποιος δηλώσει άθεος ή θέλει να γίνει χριστιανός. Εκεί τα νεαρά κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα, παντρεύονται σε μικρή ηλικία με άντρες που δεν γνωρίζουν. Στο Κοράνι υπάρχουν πνευματικοί λόγοι όπως αυτός που αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, όμως υπάρχουν και πάρα πολλά χωρία όπου οι "άπιστοι" περιγράφονται ως "κτήνη" που πρέπει να εξοντωθούν. Πάνω από 200 χωρία του Κορανίου καλούν τους πιστούς του Ισλάμ να σκοτώσουν τους απίστους όπου τους βρουν. Γιατί δεν αναρωτιέται ο κ. Γιαννόπουλος πού οφείλονται και ποια προέλευση έχουν τα συχνά τρομοκρατικά που συμβαίνουν συχνά σε όλο τον κόσμο, κατά τα οποία μουσουλμάνοι φανατισμένοι παθαίνουν ιδεολογικό αμόκ και θέλουν να σκοτώσουν απίστους;
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αρκεί μόνο να μιλήσει κανείς με μουσουλμάνους για να αντιληφθεί πόσο περιορισμένη αντίληψη του θείου έχουν. Γι'αυτούς ο Θεός είναι ο αυστηρός και αυταρχικός ηγέτης του κόσμου που σκοπό έχει μόνο να τιμωρεί. Ισχυρίζονται βεβαίως ότι ο Θεός είναι και ελεήμων, αλλά εννοούν ότι είναι ελεήμων μόνο έναντι των πιστών του Ισλάμ, όχι έναντι των απίστων. Το Ισλάμ διαχωρίζει τους ανθρώπους σε "πιστούς" και "απίστους". Δεν υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτή τη θρησκεία για ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά.
Η περιφρόνηση του σώματος και της αξίας της ζωής από το Ισλάμ είναι εμφανής, όταν παρατηρήσει κάποιος τις γυναίκες με μπούρκα, τσαντόρ, χιτζάμπ κτλ και γνωρίσει την ιδεολογία που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Αυτή η ιδεολογία λέει ότι ο άντρας, όταν δει την κόμη μιας γυναίκας, ερεθίζεται ερωτικά και δεν μπορεί να ελέγξει τις ορμές του, και αυτό δημιουργεί σχεδόν πάντα προβλήματα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν όχι μόνο τι σημαίνει θέωση του ανθρώπου, αλλά δεν έχουν ιδέα (και δεν θέλουν να έχουν ιδέα) τι σημαίνει έρωτας ή τι σημαίνει να εκτιμάς την ωραιότητα του ανθρώπου.
Όσο για τον Σαλβίνι, δεν νομίζω ότι αυτός ευθύνεται για τους πνιγμένους μετανάστες της Μεσογείου. Μάλλον οι ΜΚΟ ευθύνονται και όσοι πολιτικοί και αριστεροί διανοούμενοι και δημοσιογράφοι δεν λένε την αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μετατρεπόμενη σε απέραντο ταμείο ανεργίας και άσυλο αναξιοπαθούντων.
Νά'στε καλά, π. Χαράλαμπε, και ο Θεός να σας χαρίσει πολλά χρόνια υγείας και δημιουργικότητας.
Με τιμή
Διονύσιος Χαλκωματάς

Αντώνης Χρυσόπουλος είπε...

π.Χαράλαμπε
να σας κάνω μία ερώτηση:
τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε
ότι ο άνθρωπος θα "θεωθεί", ή " ο άνθρωπος Θα γίνει Θεός"