4 Σεπ 2020

Μείνε "ξένος"......


Προσθήκη λεζάντας

Εντάξει είχες χθες όλη μέρα πονοκέφαλο είναι ανάγκη να το κουβεντιάζεις σήμερα όλη μέρα; Το πρωί πόνεσε το στομάχι σου θα το λες μέχρι αύριο; Είχες μια αποτυχία μέχρι πότε θα κλαις; Σε όλη σου την ζωή θα μιλάς για τα άσχημα παιδικά σου χρόνια; Για το πόσο σε αδίκησε ο πατέρας και η μητέρα σου; Μεγάλωσες πλέον, θα παραμείνεις εκεί στην παιδική ηλικία φοβισμένος και διαμαρτυρόμενος; Έχεις μια επιτυχία, θα την διατυμπανίζεις και θα επαίρεσαι για αρκετό καιρό; Μόνος σου καταστρέφεσαι αφού περιφέροντας τις επιτυχίες σου προσελκύεις την ζήλια, το φθόνο και κακία των ανθρώπων. Πέρα ότι εσύ ο ίδιος εγκλωβίζεσαι στην φούσκα της αλαζονείας. 


Μάθε να μην εξαρτάσαι και παγιδεύεσαι από τα εξωτερικά γεγονότα. Διότι σήμερα μπορεί να ήρθε μια χαρά αλλά αύριο θα έρθει μια λύπη. Τι θα κάνεις εάν εξαρτάς την ηρεμία και ησυχία της καρδιάς σου από τα εξωτερικά γεγονότα και μόνο; Σήμερα σε επαίνεσαν αλλά αύριο σε κατηγόρησαν. Σήμερα σε τίμησαν μα αύριο σε συκοφάντησαν. Η ζωή, οι άνθρωποι, τα γεγονότητα είναι απόλυτα ρευστά. Εάν εσύ εξαρτάσαι από αυτά και τους δίνεςι το δικαίωμα να καθορίζουν την εσωτερική σου ζωή, την σχέση σου με τον Χριστό και τον εαυτό σου, τότε ανάπαυση δεν θα βρεις ποτέ. Κράτα το νου σου λοιπόν μονάχα στο Χριστό και όχι στα ρευστά ανθρώπινα γεγονότα. 


Μάθε να παίρνεις αποσπάσεις από αυτό που συμβαίνει. Μάθε να λες αντίο στο χθες και να καλημερίζεις το αύριο. Να ζεις το σήμερα, το παρόν. Να κάνεις όνειρα αλλά κι να αφήνεσαι στην πρόνοια του Θεού. 


Να χαίρεσαι, να κλαις, να βιώνεις τα συναισθήματα σου, να δοξάζεις τον Θεό για όλα, για εκείνα που καταλαβαίνεις αλλά και για εκείνα που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις γιατί συμβαίνουν στην ζωή σου. Κάποιος ξέρει καλύτερα από εσένα, εμπιστεύσου Τον. 

Μην μένεις και μην κολλάς σε κάτι που σου συνέβη. Μην λαμβάνεις ταυτότητα από τα γεγονότα. Δεν είσαι ο πόνος ή η χαρά. Δεν είσαι η επιτυχία ή η αποτυχία σου. Είσαι κάτι βαθύτερο. Έχεις μέσα σου τον Θεό. 


Κράτα απόσταση και μην παίζεις ρόλους, το θύμα, ο δυνατός, ο αδύναμος, ο επιτυχημένος ή αποτυχημένος. Γίνε ξένος. Ξένος από ρόλους και μάσκες. Μείνε μονάχα αυθεντικός, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό ειλικρινής με τον εαυτό σου, τον Θεό, τους άλλους. 


Δείτε τι αναφέρει ο μακαριστός όσιος Γέροντας Αιμιλιανός Σιμονοπετρίτης γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, : «μην πάρεις είδηση ότι σε ζημίωσαν, ότι σε συκοφάντησαν ή σε καταδίωξαν, να μην νιώσεις ότι κινδύνευσες, επειδή είχε τρικυμία. Να μη σε στεναχωρεί το ότι πονούσε εχθές το κεφάλι σου, η το στομάχι σου, το ότι απέτυχες ή επέτυχες κάπου, να μην νιώσεις ότι θετικό ή αρνητικό συνέβη. Σε τίποτε να μην συμμετέχεις, να είσαι ξένος. Προ πάντων, να είναι ξένος ο νους σου, να μην άπτεται κάτι από αυτή την ζωή, ούτε να επιχειρείς κάτι κατά την ανθρώπινη λογική. (Περί Προσευχής σελ.274)

 

10 σχόλια:

Καπετάν Νικόλας είπε...

Ορισμένες φορές είναι απίστευτο όταν έχεις ένα θέμα προσωπικό ή επαγγελματικό και να ακούσεις μια ομιλία ή να διαβάζεις ένα κείμενο που να νομίζεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί!!!! Γιατί αυτό αφορά εσένα!!!! Και δύο είναι τα τινά ή είναι κι άλλοι σαν κι εσένα ή είναι και για σένα!!! Όπως και να έχει... Χαμογελάς και παιρνεις δύναμη!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κεφάλι σας μοιάζει με καρπούζι. Μήπως πάσχετε απο υδροκεφαλίαση Παππούλη? Το έχετε ψάξει ποτέ?

Ανώνυμος είπε...

Παππούλη το κεφάλι σας μοιάζει με καρπούζι. Μήπως πάσχετε απο υδροκεφαλίαση? Το έχετε ψάξει?

Γιάννης είπε...

Ανώνυμε 6/9/20 5.54π.μ δεν κατάλαβα το σχόλιό σου... πάντως είναι άσχετο με το κείμενο... ήθελες να κοροϊδεψεις, να ειρωνευτεις; ποιον άραγε; τον π. Χαράλαμπο ή τα ατομα με ειδικές δυνατότητες; το έστειλες και δύο φορές...!Λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 5.54π.μ.
Μα τι ανοησίες είναι αυτές που γράφετε στον άνθρωπο;;;!!! Τον πατέρα Χαράλαμπο εννοώ. Μια για τη ''μεγάλη κοιλιά'' του, μια για το κεφάλι του... Απορώ γιατί τις δημοσιεύει... μάλλον από χιούμορ...
Τέλος πάντων, καπετάν Νικόλα κι εγώ έτσι έχω νιώσει πολλές φορές!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,αν ρωτάτε από αληθινό ενδιαφέρον, νομίζω ότι θα ήταν πιο όμορφο να το συζητήσετε στο email του Παπούλη.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,εαν ρωτάτε από αληθινό ενδιαφέρον,νομίζω πως θα ήταν πιο όμορφο να το συζητήσετε στο email του Παπούλη.

pm είπε...

Η έντονη ενασχόλησή σου με το σχήμα του κεφαλιού του παππούλη, μοιάζει με παλιμπαιδισμό στην καλύτερη, ύποπτη εμμονή στη χειρότερη. Μήπως να το κοίταζες λίγο;

π.λιβυος είπε...

Ζητώ συγνώμη που δεν έχω τον χρόνο να απαντώ στα μήνυμα σας. Όμως τα διαβάζω όλα. Εύχομαι και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή και στήριξη σας.
Ο Θεός να ευλογεί και ομορφαίνει την ζωή σας.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς έτσι!!!!!!!