10 Σεπ 2020

Μείνε αυθεντικός....


Σου φωνάζουν ότι ήσουν λάθος. Ίσως και να ήσουν. Αλλά πίστεψε με δεν είναι αυτό το σημαντικό. Υπάρχει κάτι άλλο σημαντικότερο. Εάν σε αυτό που έκανες ήσουν αληθινός και αυθεντικός.
Διότι τότε μονάχα μετανοούμε και αλλάζουμε στην ζωή μας όταν τα λάθη μας έχουν αυθεντικότητα. Όταν στις αποφάσεις και στις πράξεις μας κατοικούμε εμείς.
Ο μεγάλος γιός της παραβολής του Ασώτου υιού ήταν σωστός; Ναι. Αλλά όχι αληθινός, γι αυτό και ποτέ δεν κατάλαβε τον Πατέρα του (Θεό). Ο άσωστος υιός, ήταν σωστός; Όχι. Αλλά ήταν αληθινός μέσα στην αμαρτία του. Δηλαδή ήταν αυθεντικός σε αυτό που έκανε. Γι’ αυτό και μπόρεσε να γνωρίσει την αγάπη του πατέρα του.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να είσαι απλά σωστός, αλλά να είσαι αληθινός. Δεν σώζει η ορθότητα αλλά η αλήθεια.
Δηλαδή όταν όλοι θα σου φωνάζουν ησουν λάθος να μπορείς να απαντήσει «ναι αλλά ήμουν αληθινός.»
Κράτα αυτό στην ζωή σου. Τα άλλα αργά η γρήγορα θα τα βρεις. Οι δοκιμασίες θα σε ωριμάσουν, θα μάθεις από τα ίδια σου τα λάθη.
Το να γίνεις σωστός δεν είναι δύσκολο το να είσαι αυθεντικός πίστεψε με είναι σπάνιο.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Είναι γεγονός πως όλοι μας λίγο ή πολύ σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε να αλλάζαμε το παρελθόν και τα λάθη μας.
Το παρελθόν είναι δάσκαλος, όταν μαθαίνουμε από αυτό και προχωράμε πιο σοφοί και πιο δυνατοί εσωτερικά.
Τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής και με σύνεση,όταν τα διαχειριστούμε, μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλήθεια μας.
Μια βαθύτερη αλήθεια που οι κοινωνικές απαιτήσεις και προσδοκίες την είχαν αφήσει στο περιθώριο.
Όταν βρούμε την αλήθεια μας ξέρουμε,γιατί κάναμε τις επιλογές αυτές.
Την Ευχή σας

Γιάννης είπε...

καλησπέρα π.Χαράλαμπε, είναι τόσο αληθινό αυτό που στο παραπάνω κείμενο γράφετε: να είμαστε αληθινοί, αυθεντικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε. Να είμαστε ο εαυτός μας, δίχως εγωισμό, αυταρέσκεια η υποκρισία κι ας κάνουμε λαθη. Να μην λέμε ψέμματα στον εαυτό μας!θα μας πουν υποκριτές, εγωιστές, αδιάφορους αγνοώντας αυτό που εκφράζουμε ως άνθρωποι, ως χριστιανοί. Το σωστό ή το λάθος είναι υποκειμενική κρίση ενώ η αλήθεια είναι αντικειμενική... Από μικρό παιδάκι αναρωτιόμουν γιατί δεν καταλάβαιναν ο Πιλάτος, οι αρχιερείς και όσοι λοιδωρουσαν τον Ιησού την Αλήθεια Του. Άργησα να καταλαβω πως η Αλήθεια σε αντίθεση με το ψέμα δεν τροποποιείται αλλά μονάχα στοχοποιειται...

π.λιβυος είπε...

Ζητώ συγνώμη που δεν έχω τον χρόνο να απαντώ στα μήνυμα σας. Όμως τα διαβάζω όλα. Εύχομαι και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή και στήριξη σας.
Ο Θεός να ευλογεί και ομορφαίνει την ζωή σας.

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και το ενδιαφέρον σας.
Η αλήθεια σας το μοίρασμα σας.
Να είστε καλά και όλα καλοευλογημένα στη ζωή σας.

Μπάμπης είπε...

Πάτερ μου, η αυθεντικότητα είναι μεγάλο προσόν για τον άνθρωπο. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί απαραίτητα η αυθεντικότητα μας βοηθάει. Αν εγώ είμαι αυθεντικά εγωιστής και αυθεντικά αυτάρεσκος και τα λάθη μου προέρχονται απο αυτήν την αυθεντικότητα του χαρακτήρα μου γιατί πρέπει εγώ να διατηρήσω αυτήν την λαθεμένη αλήθεια μου; Δεν θα πρέπει να προσπαθήσω να καταπιέσω τον εαυτό μου και να αλλάξω την συμπεριφορά μου; Να σας έχει καλά ο Θεός.

Ορφέας είπε...

(Σε συνέχεια του σχολίου του Μπάμπη)

Νομίζω πως ζούμε στην εποχή που το σύνθημα «γίνε αυθεντικός» έχει κάπως ξεχειλώσει και χρησιμοποιείται παντού και για τα πάντα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε αυθεντικοί επειδή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕαυΤΟ ΜΑΣ.
Αυτό είναι η βασική ασθένεια.
Ακόμα και να νοιώθουμε κάπου, κάπως αυθεντικοί είναι προσωρινό και αύριο θα νοιώσουμε «αυθεντικότερα» αλλού. Γιατί αύριο θα είμαστε άλλοι.
Κυνηγώντας λοιπόν λυσσαλέα την αυθεντικότητα πιθανότατα θα κερδίσουμε μόνον την διάσπαση των πολλών αντικρουόμενων ορμών μας.
«Άλλο η αλήθεια και άλλο η ορθότητα», χαίρω πολύ. Το ζήτημα είναι πως η ορθότητα δεν (πρέπει να) νοείται ξέχωρα από την αλήθεια, ούτε το δόγμα ξέχωρα από την ζωή. Είναι παιδί της αλήθειας. Η ζωή πρέπει να ταυτίζεται με το αληθινό νόημα της. Αυτό ειπώθηκε μία και μοναδική φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, από τον Χριστό. Αλλιώς,
ή θα έχεις ζωή (αλήθεια) δίχως νόημα (ορθότητα)
ή νόημα δίχως ζωή.
Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου
στην δεύτερη θέλει ψυχίατρο και μπορεί και να γίνει επικίνδυνος.
ευχαριστώ

Unknown είπε...

Η αλήθεια προϋποθέτει αυτογνωσία και στήριξη στην Ορθότητα του Θεού.
Αλήθεια σημαίνει πως δεν προσποιήθηκα κάτι άλλο για την κοινωνική αποδοχή.
Σημαίνει ταπεινά και αληθινά αναγνώριση των αδυναμιών μου και ανάγκη για διόρθωση και βελτίωση.
Συν Θεώ.
Προσωπικά έτσι μπορώ να κατανοήσω την αλήθεια μας ως αφορμή να τρέξουμε στην Αλήθεια του Θεού.