3 Νοε 2020

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ


Έκανες το χειρουργείο, σου πήραν βιοψία, και ξεκινάς για χημειοθεραπείες. Νιώθεις ήδη κουρασμένη ενώ ακόμη δεν ξεκίνησες. Η καρδιά σου βαριά, το κορμί νωχελικό, μια άρνηση και ένας φόβος παντού μέσα σου. Δεν θες να πας για θεραπεία, ούτε το χειρουργείο ήθελες, ούτε θες να βάλεις όλα αυτά τα φάρμακα μέσα στο κορμί σου. Βασικά δεν θες τίποτε από όλα αυτά που καλείσαι να ζήσεις χωρίς κανείς να σε ρωτήσει. 

Κάπου μέσα σου, πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο που σε λίγο θα έχει τελειώσει. Περιμένεις ένα χέρι να σε σκουντήσει, κάποιος να φωνάξει δυνατά το όνομα σου και εσύ να ξυπνήσεις από τον εφιάλτη. Συγχρόνως νιώθεις θυμό και απογοήτευση, θες να κλάψεις και να φωνάξεις. Αισθάνεσαι ότι φταίνε όλοι. Κάθε χαμόγελο των άλλων είναι μια μαχαίρια στην καρδιά σου. Αυτά νιώθεις το ξέρω, το καταλαβαίνω, είναι τόσο ανθρώπινα που είναι ιερά. 


Και μέσα σε όλα αυτά αισθάνεσαι και ενοχές. Πιστεύεις ότι ίσως να σε τιμωρεί ο Θεός για τις αμαρτίες σου. Έτσι σε έμαθαν, έτσι σου είπαν, ότι ο Θεός τιμωρεί και αρέσκεται να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Είναι αιμοσταγής και βασανιστής, δήμιος της ζωής και της χαράς σου. Μάλιστα δεν λείπουν και όλοι αυτοί οι κληρικοί και λαϊκοί, που θα σου τονίσουν ότι «αυτό ήθελε ο Θεός…». Αλήθεια πως ξέρουν τι θέλει ο Θεός; Μάλλον έχουν μπερδευτεί ακούγοντας και διαβάζοντας ότι τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς να είναι θέλημα Θεού. Όμως αυτό χωρίς να είναι ψέματα δεν είναι και αλήθεια. 

Ότι συμβαίνει στην ζωή μας δεν σημαίνει ότι το θέλει ο Θεός ή ότι αυτός το δημιούργησε. Διότι εάν δεχθούμε αυτή την άποψη τότε ο Θεός γίνεται υπαίτιος του κακού. Αυτό είναι βλασφημία. Δηλαδή ο Θεός θέλει τους φόνους, τους βιασμούς, τους πολέμους και ότι κακό υπάρχει στο κόσμο; Όχι βέβαια. Ο Θεός δεν θέλει το κακό, υπάρχει όμως γιατί υπάρχουν δυο πραγματικότητες, η φθαρτότητα της κτίσης και η ανθρώπινη ελευθερία. Για να μην υπήρχε το κακό θα έπρεπε να καταργηθεί η ελευθερία μας. Να μην υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Το κόστος της ελευθερίας είναι η παρουσία του κακού. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι τα θέματα αυτά, πνίγονται μέσα στο μυστήριο. Δηλαδή σε πραγματικότητες που μας ξεπερνάνε τις ερμηνείες του νου μας. 


Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό να λέμε ότι ξέρουμε το θέλημα του Θεού; Διότι αυτό το γνωρίζουν μόνοι οι θεούμενοι άγιοι και αυτοί όχι πάντα. Οπότε εγώ δεν ξέρω να σου πω τι θέλει ο Θεός αλλά μπορώ να σου πω τι δεν θέλει κι αυτό κατά την διδασκαλία των αγίων πατέρων της εκκλησίας, τους οποίους τόσο μα τόσο πολύ έχουν παραμορφώσει και παραχαράξει οι σύγχρονοι χριστιανοί. 


Ο Θεός λοιπόν που μας αποκάλυψε ο Χριστός: 

1. Δεν θέλει καμία μορφή κακού, πόνου και οδύνης. Γι’ αυτό στην Βασιλεία Του δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία ζωής. 


2. Δεν κατασκευάζει αρρώστιες, δυστυχήματα και θανάτους. Αντιθέτως όταν αυτά συμβαίνουν στην φθαρτή και κτιστή ζωή μας, αναλαμβάνει Εκείνος να τα μεταμορφώσει, σε δύναμη, σοφία, εμπειρία, αγιότητα, ανάσταση και Πάσχα. 


3. Δεν τιμωρεί κανέναν πλάσμα του. Δεν εκδικείται. Δεν κρατάει τετράδια με αμαρτίες και λάθη, έτοιμος να βγάλει τον λογαριασμό που θα πληρώσεις. 


4. Η δικαιοσύνη του δεν έχει καμία σχέση με την δικαιοσύνη των ανθρώπων. Η δικαιοσύνη του Θεού είναι το Έλεος Του. 


5. Δεν στέκει απέναντι σου, σε όλη αυτή την περιπέτεια της υγείας σου. Είναι μαζί σου, δίπλα σου, σου κρατάει το χέρι και όταν δεν θα μπορείς εσύ να κάνεις τίποτε απολύτως, θα κάνει αυτός τα πάντα για σένα. 


6. Θα έρθει ως αύρα γλυκιά να σε παρηγορήσει. Με πολλούς τρόπους θα είναι κοντά σου. Ίσως με ένα μεγάλο θαύμα, ίσως με πολλά μικρά θαύματα. Ένα χέρι, μια αγκαλιά, μια κουβέντα, κάποιος που να προσεύχεται για σένα, ένας καλός γιατρός, ένα φάρμακο, κάτι οτιδήποτε όμορφο και δυνατό στις δύσκολες στιγμές σου, θα είναι η Παρουσία Του. 


Η δύναμη που θα αισθανθείς, το κουράγιο και η ελπίδα, η δίψα για ζωή, το πείσμα να παλέψεις, θα είναι όλα δικά Του, τα οποία τα έχει βάλει μέσα στην ψυχή σου από την ημέρα που σε δημιούργησε. 


7. Ότι κακό συμβεί και οδυνηρό ενώ δεν το θέλει θα το χρησιμοποιήσει υπερ σου. 


8. Δεν σου απαγορεύει να φωνάξεις, να κλάψεις, να παραπονεθείς, να φοβηθείς και να δυσπιστήσεις. Μην φοβάσαι ο Θεός δεν παρεξηγεί όπως οι άνθρωποι. Ξέρει καλά ότι όλα αυτά είναι ανθρώπινα. Θα τα αγκαλιάσει και θα τα κάνει θεανθρώπινα. Δηλαδή θα βάλει μέσα σε αυτά την ελπίδα και το φως Του. 


Μονάχα όσο μπορείς να κάνεις υπομονή, να περιμένεις, να μην βιάζεσαι. Δώσε χρόνο στην ψυχή σου να βρει τα πατήματα της. Επίτρεψε στο Θεό να ονειρευτεί την θεραπεία σου, να σου δώσει εκείνο που πραγματικά χρειάζεσαι και έχεις ανάγκη στο ταξίδι της ύπαρξης. Άνοιξε την πόρτα της καρδιάς σου και δώστου την ευκαιρία να σε βοηθήσει. Και να θυμάσαι ακόμη και τις στιγμές εκείνες που εσύ δεν θα πιστεύεις σε Αυτόν, εκείνος θα πιστεύει πολύ σε ΄σένα.

 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν συμφωνώ. Εγώ πιστεύω ότι αν δίνεις κακό σου έρχεται κακό. Ένας έμπορος ναρκωτικών σίγουρα κάτι κακο θα πάθει στην πορεία της ζωής του. Πούλαγε θάνατο , του ήρθε θάνατος.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ που δεν ξέρετε τι θέλει ο Θεός από όλους μας, για να τον ζήσουμε όπως είναι και τον περιγράφετε. Την μετάνοιά μας θέλει• καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην από την επίγνωση και παραδοχή των δικών μας ευθυνών.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα την ευχή σας
Έτσι είναι ο θεος , απαλός , παρήγορος, συγχωρητικός .
Διδαχή του τρόπου να αγαπάς , να υπομένεις .
Ελπίδα σωτηρίας είναι η πίστη σε Αυτόν και βαθιά κατανόηση του εαυτού μας εξ αυτού .
Μικρότερη η σημασία το σώματος κι ας το έπλασε με τα ίδια του τα χέρια ,τέτοιο και υπέροχο.
Η ψυχή που εμφύσησε μέσα σε αυτό είναι η έννοια Του.
Αυτος ξέρει ότι το σώμα από την ψυχή αρρωσταίνει , όπως κι αγιάζετε .
Η δοκιμασίες του σώματος και της ψυχης έχουν σκοπό την επιστροφή στον Κατασκευαστή πατέρα προς επιδιόρθωση .
Οπως οταν έχουμε ένα ολοκαίνουργιο υπέροχο αμάξι!!
Σχεδόν πάντα το καθαρίζουμε να παραμένει όμορφο. Κίνητρο μας για αυτό είναι η αγάπη μας προς το υπέροχο αμάξι αλλά και ο θαυμασμός των περαστικών , τα βλέμματα των άλλων .
Συχνά συμβαίνει το αμάξι να παραμένει καθαρό από έξω ενώ μέσα σταδιακά βρομίζει . Επίσης συχνά συμβαίνει με τον καιρό να φθίνει η φροντίδα μας για το όχημα αυτο . Φτάνουμε στο σημείο βάζοντας δεύτερης ποιότητας καύσιμα , φτηνότερο σέρβις και μη τηρώντας της προδιαγραφές του κατασκευαστή να χρειαστεί να επισκεφτούμε την γνήσια αντιπροσωπεία για βαθιά και ουσιώδη βοήθεια , με την γνώση του κατασκευαστή προς επίλυση και σέρβις .
Έτσι είναι και ο άνθρωπος , οταν χαλάσει το σώμα συχνά φταίει ο τρόπος χρίσης του . Υπάρχει ομως ο κατασκευαστής του και γνωρίζει πως να διορθώνει το ποιον του.
Το σέρβις στη γνήσια αντιπροσωπεία κοστίζει ..πληρώνεται όμως με το χρήμα των ανθρώπων και ενώ απέφευγες να το πληρώσεις έρχεται η στιγμή που σου επιβάλετε .Το σέρβις του Κατασκευαστή Πατέρα και Θεού μας , στα σώματα και τις ψυχές μας πληρώνεται με συντριβή μετάνοια και επιστροφή σε αυτόν .
Αλλά κι αν ήσουν πάντα Εκεί , σε Αυτόν κοντά και ποτέ δεν έφυγες και πάραυτα δοκιμάζεσαι και πονάς και υποφέρεις , άντλησε δύναμη από την αγάπη σου σε Αυτόν , δέξου και ευχαρίστησε .
Και ο θάνατος για σωτηρία μας υπάρχει .

Γιάννης είπε...

Όπως οι μαθητές του Ιησού ζητησαν"δωσε μας κι άλλη πίστη!" Έτσι κι εγώ σας ζητώ να μας διευκρινίζεται τις πνευματικές έννοιες της πίστης μας. δύσκολο για εσάς, δυσκολότερο για εμάς, χρήσιμο για όλους! Υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή μας που μόνο με την πίστη και την αγάπη εξηγουνται δρόμοι ανοίγονται, η ψυχή γαληνεύει, η ματιά γλυκαίνει, χαμογελάς! Και δεν ξέρεις έφτασες εκεί!... Σας ευχαριστούμε!

Unknown είπε...

Η ευγένεια είναι πολύ σημαντική.
Ο Θεός είναι αγάπη και ελπίδα.
Αυτά χρειαζόμαστε κάθε στιγμή της ζωής μας.
Η δυνατότητα που έχουμε είναι να ζούμε συν Θεώ.
Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καθετί.
Μόνοι μας είμαστε μόνο ευάλωτοι.
Την Ευχή σας.

Ανώνυμος είπε...

Όπως είναι λάθος να διδάσκεται ένας Θεός που δεν είναι αγάπη, άλλο τόσο είναι λάθος να διδάσκεται μια εκκλησία χωρίς σταυρό. Ο Χριστός, που είναι η Αλήθεια, μας λέει ότι για να τον ακολουθήσει κανείς θα πρέπει ν’ αρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει το σταυρό του.

Δεν είναι η σχέση μαζί του μια συναισθηματική προσέγγιση. Είναι πάλη και αγώνας ισόβιος, που στηρίζεται σ’ αυτό το «κάτι» που καθορίζει τη σοβαρή και γνήσια σχέση που μένει εις αιώνας.

Όπως ο Θεός έστειλε τον Υιόν του να θυσιαστεί για τον κόσμο από αγάπη, έτσι κι όποιος τον ακολουθεί από αγάπη θυσιάζεται γι’ Αυτόν. Και τότε βιώνει στην καρδιά του τη Βασιλεία του Θεού που έχει χαρά και ευφροσύνη «νυν και αεί».

Ανώνυμος είπε...

Περαστικα, καλο ξημερωμα, ειναι μια πολυ αληθινη και παρηγορη ευχη για τους καρκινοπαθεις. Κ καποιος ακομα εκτος απο τον Θεο πιστευει σ αυτον οτι θα ναι περαστικα.

Καπετάν Νικόλας είπε...

Να προσθέσω μόνο ότι εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι είμαστε σαν ένα αμάξι που νομίζει ότι θα κάνει το ταξίδι μόνο του χωρίς να περάσει από σέρβις από τον τον Κατασκευαστή ή την Αντιπροσωπεία του. Όταν όμως το αντιλαμβανομαστε... Τα πράματα πάνε "μπάλα" που λένε και στη Κρήτη... Μέχρι την επόμενη βλάβη!

Ανώνυμος είπε...

Nα έχει ο Θεός καλά και τους γιατρούς μας.