8 Οκτ 2008

Οι Δύο Γραβάτες ….


Για αρκετά χρόνια ο μεγάλος απών από τις καρδιές μας και τo κόσμο της υποδούλωσης στο χρόνο και τον θάνατο, Νικόλας Άσιμος, μιλούσε, έγραφε, τραγουδούσε και έπαιζε θέατρο δρόμου στο χώρο των Εξαρχείων. Τότε όπου τα Εξάρχεια υπήρχαν ως σημείο αναφοράς για αμφισβήτηση, σκέψη, κρίση και ρήξη.


Ένα από τα πολλά αριστοφανικά τερτίπια του Άσιμου που κατά καιρούς έθετε σε εφαρμογή, ήταν να φοράει στο λαιμό δύο γραβάτες να πλησιάζει τους διερχόμενους « κυρίους» και να τους λέει : « ααα κοιτάξτε με… εγώ είμαι δύο φορές κύριος γιατί φοράω δύο γραβάτες, ενώ εσείς μια….. γιατί φοράτε μονάχα μια… δεν είστε καλοί κύριοι ».

Με τον τρόπο αυτό, η αναρχική σάτιρα του, τρέλανε το σύστημα, τον καθωσπρεπισμό, την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό.


Δυστυχώς δεν γνώρισα αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο. Ούτε άλλους όμοιους του, καθ ότι υπήρξε ένας από τους τελευταίους. Στην μετά Ασιμο εποχή – χωρίς να γενικεύουμε- οι περισσότεροι ιδεολόγοι μετά τα 25χρόνια τους, φόρεσαν όχι μια, όχι δύο, αλλά δέκα γραβάτες για να ζήσουν από το σύστημα και να γίνουν και οι ίδιοι «αξιόλογα» γρανάζια του.


Αυτά και άλλα πολλά θυμήθηκα όταν σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου σε ένα χώρο όπου οι γραβατομένοι ονομάζουν περιθωριακό και θεωρούν ότι τα άτομα που υπάρχουν μέσα σε αυτόν είναι «περιθωριακά» σκουπίδια σε σχέση με την δική τους καθαρότητα, με πλησίασε ένα υψηλόβαθμος αστυνομικός και με βλέμμα ιεροεξεταστή, αρχαγγέλου της κάθαρσης και αυτοϊκανοποιούμενου ιδεοληπτικού καθωσπρεπιστή, μου είπε: εδώ που ήρθες είναι τα σκατά της κοινωνίας και άρα λοιπόν και εσύ είσαι τα ίδια…..κρίμα το σχήμα που φοράς» …


Υπήρξε ένας έντονος διάλογος, μου είπε του είπα, ήθελε να με συλλάβει, να με δείρει και όλα αυτά που συνήθως απολαμβάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας.

Βέβαια όλα τούτα, γιατί τόλμησα να πάω με το κομμάτι της κοινωνίας όπου αυτός θεωρεί σκατά…… και βέβαια είχα το ‘’θράσος’’ να τον κοιτάξω κατάματα, στα ίσα, δίχως φόβο, δίχως υποτέλεια και μιζέρια. Και του επέστρεψα και τον χαρακτηρισμό προς τα παιδιά αυτά.


Πληγώθηκα για ακόμη μια φορά βαθιά. Όχι γιατί δε το περίμενα, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, που δέχομαι στην Αστυνομική ειρωνεία και βία. Απλά σκέφτηκα και πάλι πολύ και πολλά και πολλούς.


Με έκαναν για ακόμη μια φορά να θυμηθώ τα λόγια του Χριστού προς τους Φαρισαίους…. Τα φοβερά Ουαί…. Με έκαναν να θυμηθώ ότι μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Ιησούς ήταν ότι έκανε παρέα με πόρνες και αμαρτωλούς, ότι έτρωγε και έπινε μαζί τους.


Σκέφτηκα, ότι αφού εγώ φορώντας το ράσο βίωσα την Αστυνομική βία και υποτίμηση, τι υποφέρουν καθημερινά ανώνυμοι συνάνθρωποι μας που δεν έχουν την ικανότητα αν θέλετε, την δύναμη ή και τις γνωριμίες ώστε να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, την αξιοπρέπεια τους, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους. Μετανάστες, φοιτητές, πόρνες, ναρκομανείς, άστεγοι, φυλακισμένοι, ελεύθεροι και ανυπόταχτοι στο σύστημα άνθρωποι, υποφέρουν, βασανίζονται και εξευτελίζονται από τους μηχανισμούς καταστολής της κρατικής βίας, την αστυνομία και τον στρατό και όχι βέβαια μόνο. Γέμισε η Ελλάδα και η Ευρώπη ανθρωποφύλακες και άδειασε από δικαιοσύνη και ανθρωπιά.


Γέμισαν οι καρδιάς μας από Μπάτσους και ενοχές, δήμιους και προδότες, Ιουδες και ιεροεξεταστές. Φυλακιστήκαμε σε μια ζωή γεμάτη φόβους και ανασφάλειες. Ιδέες και ιδεολογήματα, νευρώσεις και εμμονές. Μείναμε μόνοι να υπερασπίζουμε το όνειρο σε ένα κόσμο που ζητάει υπνωτικά να κοιμίσει τους εφιάλτες του. Την αγωνία του για το αύριο.


Ήρθε η ώρα φαίνεται που ψέλλισε κάποτε ο Πατροκοσμάς: Μόνο όσοι θα βγουν στα βουνά και στην φύση θα σωθούν….

Ήρθε ξανά η ώρα να γυρίσω τις σελίδες της μνήμης μου και να μνημονεύσω τα λόγια του Άγγελου Τερζάκη και με αυτά να αποκοιμηθώ μέχρι την νέα μάχη : « Αυτοί είναι που σκοτώνουν ασφαλέστερα χωρίς δισταγμό. Είναι οι φοβεροί άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ αμαρτήσει, ή που νομίζουν πως ποτέ δεν αμάρτησαν.

Ο ανεπίληπτος είναι ένα τέρας, έξω απο το φυσικό νόμο.

Εγώ αγαπώ τον αμαρτωλό.

Έχεις ποτέ προσέξει τι δίνει ζωντάνια, φωτοσκίαση, τρυφερότητα στην μορφή του Χριστού;

Η αδυναμία του στο Όρος των Ελαιών, η στιγμή που κινδυνεύει να φανεί κατώτερος από την αποστολή του. Να προδώσει τον Θεό. Δίχως αυτή τη στιγμή ο Χριστός θα μπορούσε να είναι γιος του Θεού, δεν θα μπορούσε όμως να είναι γιος του ανθρώπου. Και τότε η αποστολή του πήγαινε περίπατο, με καταλαβαίνεις; Λένε πως ήταν αναμάρτητος. Όχι, δεν το πιστεύω.

Ο αναμάρτητος είναι απρόσιτος και αλαζόνας. Μονάχα του αμαρτωλού η ψυχή έχει γνωρίσει την συντριβή. Αποστρέφομαι τους ανεπίληπτους ανθρώπους.»



π. Λίβυος



21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστός αδελφέ μου, υπήρξε σε όλη του την επίγεια παρουσία και δράση, μανιακός αντιεξουσιαστής. Αντίθετος με την κάθε μορφής εξουσία, πολιτική η θρησκευτική. Μην σπεύσουν κάποιοι να πουν πως σε ερώτηση τπου Του ετέθη περι του Καίσαρος, είπε να αποδίδουμε αυτά που δικαιούται, γιατί ως αντιστάθμισμα είπε τα φοβερά "ουαί" και επίσης δεν έπέλεξε να κάνει ποτέ παρέα μαζί τους.
Μόνιμη συντροφιά του ήταν η "άνευ υπόληψης" άνθρωποι της εποχής Του.
Ως Ιερείς, έχουμε χρέος να αντιτιθέμεθα σε κάθε μορφή εξουσίας, αν θέλουμε όχι απλώς να θεωρούμαστε αλλά να είμαστε μαθητές Του.

Ανώνυμος είπε...

http://www.nothingtoxic.com/media/1223429749/Police_Gut_Punch_Causes_Delayed_Knockout

π. ΛίΒυος είπε...

@ π. Χαράλαμπος
Όπως τα λες είναι αδελφέ. Δεν υπήρξε μορφή εξουσίας με την οποία ο Χριστός να συνθηκολόγησε. Ακόμη και με αυτή- την εξουσία- της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης την αρνήθηκε. Δε φοβήθηκε τον Θάνατο και τους έχοντες την "εξουσία" να του τον επιβάλουν αδίκως.....

Την αγάπη μου αδελφέ και ας μείναμε τραγικά λίγοι!!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

π. Χαράλαμπε το βιντεάκι που μας προσκόμισες, είναι συγκλονιστικό. Η παγκόσμια κρατική τρομοκρατία και κατασταλτική βία, παντού έχει τις ίδιες μεθόδους τις ίδιες αξίες, το ίδιο αποτρόπαιο πρόσωπο.
Αν είναι δυνατόν!!!!!

Katerina είπε...

εμπλεκόμαστε όλοι. Δεν υπάρχουν απροσωποι θεσμοι΄αλλά μόνο άνθρωποι που συντηρουν τους θεσμους.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Αδελφέ καλημέρα !!

πάντως εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν κάποιοι συνάνθρωποι μας που ήταν μπρος στα γεγονότα να πάρουν θέση στα τεκταινόμενα .
ξέρεις το να βολεύεται ο κάθε ένας μας αυστηρά σε ότι τον αφορά σε προσωπικό και μόνο επίπεδο σημαίνει και ΔΕΙΧΝΕΙ τον βαθμό ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ που έχει περάσει με το τρυπάκι του ωχαδερφισμού ..
Ξέρεις λυπάμαι ΓΙΑΤΙ όταν έμπρακτα πρέπει να αποδείξουμε κάποια ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..δυστυχώς κάνουμε πίσω ..

Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους Μπάτσους
γιόμισε η ψυχή και ο κόσμος μας από δαύτους

Άπλα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την στάση και τις απόψεις σου !!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

ΕΣΥ καθορίζεις την αλήθεια. Όταν το κάνουν άλλοι για σένα, αυτό λέγεται ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ

Ανώνυμος είπε...

Το κύρος, η υπόληψη και η εξουσία πότε δεν συμβάδιζαν με τον Χριστό!!!Και αλίμονο σ΄αυτούς που πέφτουν στην παγίδα αυτών των ψευδαισθήσεων...Εξάλλου τα χειρότερα εγκλήματα παγκόσμιας κλίμακας τα έχουν διαπράξει ¨ευυπόληπτοι¨άνθρωποι....

Άστρια είπε...

Καλημέρα π. Λίβυε.

Κείμενο εξόχως Χριστιανικό!! και Ανθρώπινο!!

Μα τί άλλο δίδαξε με κάθε τρόπο ο Χριστός; Την Αγάπη προς τον πλησίον, προς τον όποιον πλησίον, δεν είναι;
Και τόσοι γραβατωμένοι Φαρισσαίοι γύρω μας παντού, είναι αλήθεια. Ευτυχώς η ελπίδα και το Φως ζει ακόμα ανάμεσα στους άλλους, "τους μη"

Με δύναμη και κουράγιο, να είσαι πάντα καλά και να νοιάζεσαι, για όλους αυτούς που σε χρειάζονται.
:)) :))

π. ΛίΒυος είπε...

@ocean soul
Όλοι εμπλεκόμαστε ως συναμφότερα όντα μέσα σε ένα καθολικό σύμπαν. Ωστόσο υπάρχουν διακρίσεις ποιοτήτων και ρόλων......Πάντως μέσα εξω όλοι ένοχοι είμαστε.....

Τα λέμε!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

Είναι αρκετά δύσκολο όλοι οι άνθρωποι να ταυτίζονται σε απόψεις, ευαισθησίες και αξιακούς κώδικες. Εαν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός του "δε βαριέσαι" και " ώχ αδελφέ " το αποτέλεσμα το καταλαβαίνεις.....
Τι να κάνουμε ο δρόμος είναι μοναχικός και ιδιαίτερος.......

Την αγάπη μου !!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@π.Αντώνιος
Έτσι όπως τα λες ρε αδελφέ... Την αγάπη μου τα λέμε!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@Άστρια
ο κάθε πλησίον, ο κάθε ξένος, ο κάθε αδιάφορος και αζήτητος για του πολλούς, είναι φίλος και αδελφός του Χριστού!!!

Τα λέμε..... Να περνάς να καλά!!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Kαλημέρα,πατέρα Λίβυε!Πολύ ενδιαφέρον ποστ,νομίζω πως αυτοί που κάθονται και κρίνουν,κρίνουν εαυτούς αναμάρτητους και θα λένε,από μέσα τους:"σ ευχαριστώ,Θέε μου,που δε με έκανες σαν αυτόν,απέναντι"...όπου "απέναντι" είναι ο άστεγος,ο κρατούμενος,η πόρνη,ο ναρκομανής...
Χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Σε πεθύμησα ..για να ξέρεις ..

την αγάπη μας π. Λίβυε.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Αν κάτι θαυμάζω σε Σένα δεν είναι η θεωρία που κατέχεις καλά, είναι η Θεωρία που την κάνεις πράξη με κόστος, την αμφισβήτηση, την λοιδορία , την ταπείνωση ακόμη και την βία και ο Θεός οίδε τι άλλο.
Επειδή η ταπεινότητά μου τις περσότερες φορές συνεπαίρνεται από τα λόγια σου, και συ μου έχεις ανοίξει πράσινο να τα ..κατάσχω όποτε θέλω, θα μαζέψω μερικά σπάνια άνθη από τον κήπο σου να στολίσω τον ΠΗΓΑΙΜΟ γιατί σήμερα υπάρχει λύπη και πολύς θυμός εκεί.
Σε ευχαριστώ.

π. ΛίΒυος είπε...

@όλα θα πάνε καλά...
Ακριβώς όπως τα λες.... η αυτοδικαίωση σε όλο το μεγαλείο της....

Να περνάς καλά και σε ευχαριστώ!!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου !!!!

π. ΛίΒυος είπε...

@λυγερη
Να είσαι καλά για την θετικότητα σου και την άνοιξη που μοσχοβολάς.

Καλά να είσαι.. χαιρετίσματα σε όλους !!!!!

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε αδελφε π. Λίβυε
Παρακολουθω καιρο τωρα τα κειμενα σου....
πρωτη φορα σου γραφω αισθανομενος την αναγκη γι αυτο..
με εκφραζεις απολυτα.
ευχου!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

π Λίβυε,
δεν έχει σημασία πόσο "παλιά" είναι τούτη η ανάρτηση, αλλά ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ καθώς τη διάβασα και καθώς αισθάνομαι οτι ανήκω στους αμαρτωλούς και βεβαρημένους ανθρώπους, ήταν για μένα ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ!
Ευχαριστώ!
Αν είχα τη δυνατότητα να σας δω από κοντά, θα έκανα ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση.
Ευχαριστώ!